VIDEO: Yamaha MT-09 2021 – Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα – Αναλυτική παρουσίαση – Φωτογραφίες

Το νέο MT-09 φέρνει επανάσταση στην κίνηση Hyper Naked με τον κινητήρα EU5 889cc CP3, το ολοκαίνουργιο ελαφρύ πλαίσιο από χυτό αλουμίνιο CF και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

Δείτε τη νέα σχεδίαση και όλες τις καινοτομίες του μοντέλου 2021, στο παρακάτω VIDEO και διαβάστε την αναλυτική του παρουσίαση που είχαμε δημοσιεύσει τον Νοεμβρίου του 2020!

Νέα Yamaha MT-09 με κορυφαίες προδιαγραφές στην κατηγορία Hyper Naked – Παρουσίαση – Φωτογραφίες

Αυξημένη ροπή, μειωμένο βάρος και πρωτοποριακή νέα εμφάνιση – Η σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας

Καθώς η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα τελείωνε, μια ομάδα οραματιστών σχεδιαστών μαζί με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς της βιομηχανίας εργάζονταν σε μια ιδέα που έμελλε να οδηγήσει σε μια από τις πιο εμβληματικές μοτοσυκλέτες στην ιστορία της Yamaha Motor Co., Ltd. Θα ήταν η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Yamaha που θα την ωθούσε να ξεφύγει από τη συμβατική Ιαπωνική σχεδίαση μοτοσυκλετών και να ακολουθήσει μια τολμηρή νέα κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο θα επαναπροσδιοριζόταν ως ένα πρωτοποριακό και συναρπαστικό εργοστάσιο κατασκευής μοτοσυκλετών.

Συνοπτικά, ο σκοπός ήταν η δημιουργία ενός νέου είδους μοτοσυκλέτας, της οποίας η κύρια λειτουργία ήταν να εμπνέει, να συναρπάζει και να εντυπωσιάζει. Μια ριζικά διαφορετική μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε να αναγγείλει μια νέα αρχή, να αψηφά τους συμβιβασμούς και να είναι ο καταλύτης για την αλλαγή όχι μόνο στη Yamaha, αλλά και όλου του κόσμου της μοτοσυκλέτας. Μια μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε για να προσθέσει συγκίνηση σε κάθε διαδρομή και να εμπνεύσει μια νέα γενιά αναβατών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα ένταξης σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

Αντί να κοιτάξει προς τα έξω για έμπνευση, η δεμένη ομάδα που εργαζόταν σε αυτό το μυστικό έργο στράφηκε προς τις Ιαπωνικές ρίζες της και μελέτησε την μοναδική μοτοσυκλετιστική κουλτούρα της χώρας για να εξετάσει τι συνέβαινε στους δρόμους. Ήταν σαφές ότι το μέλλον της μοτοσυκλέτας θα αφορούσε στο πάθος, στη συγκίνηση, στην αίσθηση, στον ενθουσιασμό.

Τα υπόλοιπα είναι παρελθόν. Η ομάδα της Yamaha αποκάλυψε τα αποτελέσματα πολυετούς σκληρής δουλειάς το 2013. Η νέα μοτοσυκλέτα που είχε τις ρίζες της στον Ιαπωνικό μινιμαλισμό ήταν έτοιμη να αλλάξει τα πάντα. Γρήγορη, ευέλικτη και με ατίθασο στυλ, η naked MT-09 προσέλκυσε αμέσως μια νέα γενιά νεαρών αναβατών που αγάπησαν την ωμή εμφάνισή της, τον κινητήρα υψηλής ροπής και την οδήγηση με πολλή αδρεναλίνη. Ταυτόχρονα, πολλοί έμπειροι μοτοσυκλετιστές συνειδητοποίησαν ότι αυτό το νέο μοντέλο είχε όλα όσα τους έκαναν να ερωτευθούν την μοτοσυκλέτα στο παρελθόν.

Με την μεγάλη έμφαση που δίνει στη συγκίνηση της οδήγησης, σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα, τη μινιμαλιστική σχεδίαση και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας που ενισχύει την εμπειρία οδήγησης, η φιλοσοφία της “σκοτεινής πλευράς της Ιαπωνίας” ενέπνευσε κάθε μοντέλο Hyper Naked της Yamaha από την πρώτη κιόλας μέρα και εξακολουθεί να είναι η δύναμη που κάνει κάθε MT, κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μοτοσυκλέτα.

Yamaha MT-09: Η αυθεντική Hyper Naked

Δεν φαίνεται να έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η πρώτη MT-09 κυκλοφόρησε στην αγορά φέρνοντας μια ριζοσπαστικά νέα δύναμη και ένα νέο είδος ενέργειας στον κόσμο των μοτοσυκλετών. Με γυμνό πλαίσιο, μυώδη και επιθετική όψη, τολμηρή εμφάνιση, σε συνδυασμό με έναν 3-κύλινδρο κινητήρα υψηλής ροπής crossplane, καθώς και με εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή, η πρώτη γενιά MT-09 ήταν μια άμεση επιτυχία για τη Yamaha.

Η πρώτη MT-09 συνέλαβε την ουσία του μοτοσυκλετισμού και εξελίχθηκε στην απόλυτη all-round sports μοτοσυκλέτα. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αποδείχτηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα και εμβληματικά μοντέλα της Yamaha όλων των εποχών, αλλά ήταν και η πρώτη μοτοσυκλέτα της εταιρείας στην κατηγορία Hyper Naked. Σύντομα, ακολούθησε η άφιξη της MT-07 το 2014, η οποία είναι μια ακόμη εξαιρετικά επιτυχημένη μοτοσυκλέτα που καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος στη μεσαία κατηγορία.

Η τρέχουσα σειρά Hyper Naked περιλαμβάνει συνολικά 8 μοντέλα από 125 κ.εκ. έως 1000 κ.εκ., τα οποία την καθιστούν μία από τις πιο εκτεταμένες και επιτυχημένες σειρές που κατασκευάστηκαν στην 65-ετή ιστορία της Yamaha Motor Co., Ltd. Στην πραγματικότητα, από το 2013, πουλήθηκαν πάνω από 250.000 μονάδες των μοντέλων MT στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη δημοφιλία και τη γοητεία των Hyper Naked σε όλη την αγορά.

Το 2021, η Yamaha είναι έτοιμη να ενισχύσει την κυριαρχία της στην κατηγορία Hyper Naked, με την κυκλοφορία της νέας MT-09. Ελαφρύτερη, πιο ισχυρή και τεχνολογικά πιο προηγμένη σε κάθε τομέα, αυτή η δυναμική νέα μοτοσυκλέτα αποτελεί την πιο καθαρή έκφραση των βασικών αξιών που καθιστούν τη σειρά ΜΤ, την πιο επιτυχημένη σειρά της Yamaha και μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Νέα MT-09: Μικρότερο βάρος, περισσότερη ισχύς, υψηλότερες προδιαγραφές

Από τη στιγμή που η πρώτη MT-09 έκανε την εμφάνισή της το 2013, η αγορά Hyper Naked έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερές και πιο σημαντικές για τη Yamaha. Αυτό το μοντέλο, το οποίο άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού, προσέλκυσε περίπου 50.000 Ευρωπαίους πελάτες μεταξύ 2013 και 2017. Το 2018, παρουσιάστηκε το μοντέλο 2ης γενιάς το οποίο, με το νέο του στυλ και τον κινητήρα προδιαγραφών EU4, εξασφάλισε τη συνέχεια της επιτυχίας αυτού του εμβληματικού μοντέλου.

Παρόλο που παραμένει απόλυτα πιστή στις θεμελιώδεις αξίες της φιλοσοφίας Hyper Naked, η νέα MT-09 του 2021 αποτελεί μια μοτοσυκλέτα υψηλότερων προδιαγραφών που είναι ελαφρύτερη, πιο ισχυρή και πιο προηγμένη σε κάθε τομέα. Κατά την ανάπτυξή της, οι βασικοί στόχοι ήταν αρχικά να επιτευχθεί το Kanno Seino (απολαυστικές επιδόσεις) που θα ενίσχυε τον ενθουσιασμό σε κάθε διαδρομή και έπειτα, να δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να διερευνά τις εκπληκτικές επιδόσεις του κινητήρα και του πλαισίου της μοτοσυκλέτας, διατηρώντας παράλληλα μια άνετη και φυσική θέση οδήγησης, με τη συμμετοχή του πιο ολοκληρωμένου πακέτου ηλεκτρονικών βοηθημάτων για τον αναβάτη.

Η νέα MT-09 προσφέρει ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις, μεγαλύτερη ευελιξία και εξαιρετικό χειρισμό. Η νέα ΜΤ-09 διαθέτει κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου στον βασικό εξοπλισμό και προσφέρει το απόλυτο πακέτο στην πιο ανταγωνιστική τιμή για την κατηγορία Hyper Naked των 900 κ.εκ..

Νέος κινητήρας CP3 889 κ.εκ. προδιαγραφών EU5: μεγαλύτερος κυβισμός, περισσότερη ισχύς, περισσότερη ροπή, περισσότερη διασκέδαση

Αυξημένα επίπεδα ελέγχου. Ένας βασικός παράγοντας για την ασύλληπτη επιτυχία της MT-09 είναι οι συναρπαστικές επιδόσεις του 3-κύλινδρου κινητήρα CP3 crossplane. Μετά από 8 χρόνια συναρπαστικών οδηγικών εμπειριών για τους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες, ήρθε η ώρα για τον πολυαγαπημένο κινητήρα 847 κ.εκ. να κάνει χώρο για μια νέα σχεδίαση που προσφέρει υψηλότερη ισχύ και ροπή σε όλο το φάσμα των στροφών.

Για να επιτευχθεί υψηλότερη ροπή και περισσότερη ευελιξία, ανασχεδιάστηκε πλήρως ο κινητήρας EU5 του μοντέλου 2021 και μειώθηκε το βάρος του. Σχεδόν κάθε σημαντικό εξάρτημα είναι νέο, συμπεριλαμβανομένων των εμβόλων, των μπιελών, των εκκεντροφόρων και των στροφαλοθαλάμων και, παρά τον μεγαλύτερο κυβισμό και την υψηλότερη ισχύ, ο κινητήρας του 2021 μαζί με τη νέα εξάτμιση, είναι κατά 1.700 γρ. ελαφρύτερος από τον υπάρχοντα κινητήρα.

Ωστόσο, η πιο σημαντική βελτίωση – και αυτή που είναι καίριας σημασίας για τις εντυπωσιακά βελτιωμένες επιδόσεις και τον πιο δυναμικό χαρακτήρα της νέας μοτοσυκλέτας – είναι η υψηλότερη ροπή του κινητήρα CP3. Η μέγιστη ροπή του νέου κινητήρα είναι 93 Nm και επιτυγχάνεται στις 7.000 σ.α.λ. – 1.500 σ.α.λ. χαμηλότερα στην κλίμακα των στροφών.

Τα υψηλότερα επίπεδα γραμμικής ροπής στις χαμηλότερες στροφές του κινητήρα αυξάνουν την απόδοση της νέας MT-09 σε “πραγματικές συνθήκες” καθώς επιτρέπουν στον αναβάτη να αξιοποιεί πλήρως την απόδοση ισχύος σε καθημερινές ταχύτητες οδήγησης. Ο κινητήρας CP3 με μεγαλύτερο κυβισμό και προδιαγραφές που καλύπτουν τις προδιαγραφές EU5, καθιστά τη νέα MT-09 μια ακόμα πιο συναρπαστική μοτοσυκλέτα που μπορεί να επιτυγχάνει υψηλότερες επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, με υψηλή ή χαμηλή ταχύτητα, σε υγρό ή στεγνό οδόστρωμα.

Στις καθημερινές διαδρομές στο μποτιλιάρισμα της πόλης, στη χαλαρή βόλτα προς την καφετέρια ή στη γρήγορη οδήγηση σε στροφές, ο νέος κινητήρας 889 κ.εκ. αποδίδει υψηλή ροπή και κάνει την πραγματική διαφορά σε κάθε διαδρομή. Σε συνδυασμό με το νέο σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (για ανεβάσματα και κατεβασματα), η MT-09 του 2021 είναι ο κύριος υποψήφιος για την πρώτη θέση στη σημαντική κατηγορία Hyper Naked 900 κ.εκ..

Νέο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου: Υψηλή ροπή και ισχύς με αυξημένη οικονομία

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού του νέου κινητήρα 889 κ.εκ. είναι το εντελώς νέο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου. Ενώ, στο υπάρχον μοντέλο MT-09, τα μπεκ ψεκασμού καυσίμου συνδέονται απευθείας στην κυλινδροκεφαλή, στο νέο μοντέλο, τα μπεκ έχουν τοποθετηθεί στην πλευρά της πεταλούδας του γκαζιού και ο ψεκασμός του καυσίμου γίνεται στο πίσω μέρος των βαλβίδων εισαγωγής.

Με αυτό το σύστημα, εξασφαλίζεται καλύτερος ψεκασμός και ελαττώνεται η προσκόλληση καυσίμου στα τοιχώματα των στομίων εισαγωγής. Αυτό το νέο σύστημα παρέχει εξαιρετική καύση και συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας του καυσίμου στο νέο μοντέλο κατά 9%.

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα γκαζιού APSG: Μικρότερο βάρος, εξαιρετική αίσθηση

Το ηλεκτρονικό γκάζι (YCC-T) της ΜΤ-09 έχει αναβαθμιστεί στο μοντέλο του 2021 με την προσθήκη ενός νέου γκριπ με αισθητήρα θέσης (APSG). Όμοια με τη μονάδα που διαθέτουν η YZF-R1 και η R1M και με ειδικές ρυθμίσεις πρόσφυσης και ανοίγματος γκαζιού για κάθε μοντέλο, αυτό το ελαφρύ ηλεκτρονικό σύστημα ride-by-wire αντικαθιστά τη διάταξη τροχαλίας του προηγούμενου μοντέλου, για να προσφέρει εξαιρετική αίσθηση και αξιοπιστία.

Νέα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής: βελτιωμένη αίσθηση ροπής και επιτάχυνσης

Ο νέος κινητήρας 889 κ.εκ. διαθέτει ανασχεδιασμένο σύστημα εισαγωγής αέρα υψηλής απόδοσης και νέα εξάτμιση που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει την επιτάχυνση και τη ροπή που αισθάνεται ο αναβάτης. Οι ατσάλινοι σωλήνες της εξάτμισης είναι νέας σχεδίασης και έχουν διαφορετική καμπυλότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εξαιρετικό φαινόμενο παλμού και με τους σωλήνες να βγαίνουν στο πίσω μέρος αριστερά και δεξιά, ο αναβάτης απολαμβάνει “στερεοφωνικά” τον μεθυστικό βρυχηθμό του κινητήρα.

Με νέα σχεδίαση και συμμετρικούς σωλήνες αριστερά/δεξιά στο πίσω μέρος, η ελαφριά εξάτμιση είναι κατά 1.400 γρ. ελαφρύτερη από την προηγούμενη και έχει ρυθμιστεί ειδικά για να δημιουργεί μια βελτιωμένη αίσθηση ροπής όταν ο αναβάτης επιταχύνει από στάση ή βγαίνει από κλειστές στροφές.

Καθώς αυξάνουν οι στροφές του κινητήρα, ο ήχος της εισαγωγής επικρατεί και εντείνει την αίσθηση επιτάχυνσης που νιώθει ο αναβάτης. Επίσης, το νέο σύστημα εισαγωγής έχει σχεδιαστεί ειδικά για περαιτέρω ενίσχυση της υψηλής ροπής κατά την οδήγηση της MT-09. Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό του κουτιού του φίλτρου αέρα υψηλής απόδοσης με μια ολοκαίνουρια διάταξη τριών αεραγωγών, με κάθε αγωγό να έχει διαφορετική διατομή και μήκος.

Βελτιστοποιημένη μετάδοση κίνησης και αναβαθμισμένος συμπλέκτης A&S: Ομαλότερη και ευκολότερη

Για να ταιριάζει με τις αυξημένες επιδόσεις του κινητήρα του μοντέλου 2021, το κιβώτιο ταχυτήτων έχει βελτιστοποιηθεί με μικρή αύξηση των σχέσεων στην 1η και τη 2η ταχύτητα. Επίσης, για να επιτυγχάνεται καλή αίσθηση κατά την αλλαγή ταχυτήτων, έχει τοποθετηθεί μια φουρκέτα αλλαγής νέας σχεδίασης. Για τη διαχείριση της αυξημένης ροπής, χρησιμοποιείται ένα νέο υλικό στους δίσκους τριβής του συμπλέκτη A&S και έχει αλλάξει η γωνία του έκκεντρου, με αποτέλεσμα ελαφρύτερη λειτουργία της μανέτας σε συνδυασμό με ακόμα πιο ομαλή συμπεριφορά του πλαισίου κατά το κατέβασμα ταχυτήτων.

Πλαίσιο Deltabox από χυτό αλουμίνιο: ελαφρύτερο, ανθεκτικότερο, πιο ευέλικτο

Η MT-09 του 2021 έχει βελτιωθεί σε κάθε τομέα και διαθέτει ολοκαίνουριο, ελαφρύ πλαίσιο Deltabox από χυτό αλουμίνιο CF το οποίο έχει αναπτυχθεί παράλληλα με τον μεγαλύτερου κυβισμού και υψηλής ροπής κινητήρα 889 κ.εκ. Η Yamaha κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην τεχνολογία CF (ελεγχόμενης πλήρωσης), μια διαδικασία χύτευσης υψηλής τεχνολογίας η οποία έδωσε στο εργοστάσιο τη δυνατότητα να παράγει εξαιρετικά ελαφριές και ανθεκτικές κατασκευές αλουμινίου, όπως είναι το πλαίσιο και το ψαλίδι της νέας MT-09.

Χάρη στην τεχνολογία CF της Yamaha, δημιουργήθηκε το λεπτότερο προφίλ από όλα τα χυτά πλαίσια της Yamaha. Με μεγαλύτερες διπλές δοκούς που εκτείνονται απευθείας από τον λαιμό του τιμονιού έως τον άξονα του ψαλιδιού για βέλτιστη αντοχή, το πλαίσιο αλουμινίου, το υποπλαίσιο και το ψαλίδι νέας σχεδίασης είναι κατά 2,3 κιλά ελαφρύτερα από το προηγούμενο μοντέλο, συνεισφέροντας σημαντικά στην αυξημένη ευελιξία της MT-09 του 2021.

Για βελτίωση του κρατήματος, βελτιώθηκε η ισορροπία μεταξύ διαμήκους, πλευρικής και στρεπτικής ακαμψίας του πλαισίου με αύξηση της πλευρικής ακαμψίας κατά 50%, η οποία προσφέρει υψηλά επίπεδα ευστάθειας στην ευθεία.

Προκειμένου να ταιριάζει με το πιο μικρό πλαίσιο και το κοντύτερο πιρούνι, η θέση του λαιμού του τιμονιού έχει χαμηλώσει κατά 30 χιλ., προσφέροντας αυξημένη πρόσφυση στο μπροστινό μέρος κατά την οδήγηση σε στροφές καθώς και βελτιωμένα επίπεδα πληροφόρησης προς τον αναβάτη. Επίσης, ενισχύθηκε και η ευελιξία με τη χρήση υποπλαισίου από χυτό αλουμίνιο CF νέας σχεδίασης, το οποίο είναι κατά 1,5 κιλό ελαφρύτερο από τη χαλύβδινη κατασκευή του προηγούμενου μοντέλου.

Ψαλίδι υψηλής ακαμψίας: μικρότερο βάρος, καλύτερη ευστάθεια

Σε σύγκριση με την τρέχουσα σχεδίαση όπου το δεξί προφίλ έχει σχήμα “μπανάνας”, το νέο, ελαφρύτερο κατά 250 γρ. ψαλίδι αλουμινίου έχει πολύ πιο ευθεία δεξιά πλευρά, για μια πιο συμμετρική εμφάνιση που συμπληρώνει τη σχεδίαση του πλαισίου επόμενης γενιάς. Για να επιτυγχάνεται καλύτερη ευστάθεια κατά την οδήγηση σε στροφές αλλά και στην ευθεία, ο άξονας του ψαλιδιού του μοντέλου 2021 είναι τοποθετημένος ανάμεσα στη δομή του πλαισίου και όχι στο εξωτερικό μέρος του πλαισίου όπως πριν. Αυτή η νέα σχεδίαση και διάταξη του ψαλιδιού μειώνει το μη αναρτώμενο βάρος και συμπληρώνει την ανανεωμένη ισορροπία ακαμψίας του νέου πλαισίου.

Σχεδίαση πλαισίου νέας γενιάς χωρίς καλύμματα: Γυμνό, όμορφο και καθαρό DNA MT

Με γυμνή, όμορφη και λειτουργική εμφάνιση, η νέα MT-09 αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα στη συνεχή εξέλιξη του DNA MT. Η ιδέα του σχεδιασμού ήταν να απομακρυνθούν τα πάντα εκτός από τα απαραίτητα και να παρουσιαστεί ένα στυλ που θα αποκαλύπτει την πραγματική ομορφιά των λειτουργικών εξαρτημάτων της μοτοσυκλέτας.

Οι σχεδιαστές της Yamaha παραμένουν πιστοί στον βασικό χαρακτήρα της MT ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μια νέα γενιά Hyper Naked, η οποία εκφράζει οπτικά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της: δηλαδή, τον ήχο, τη ροπή, την ελευθερία και την ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

Ροπή που προκαλεί τις αισθήσεις

Η αίσθηση της ροπής μεταφέρεται από την ακραία συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, η οποία τονίζει τη μυώδη εμφάνιση και δημιουργεί μια αίσθηση συσσωρευμένης ισχύος. Τοποθετώντας τον προβολέα, το ρεζερβουάρ, τη σέλα και την εξάτμιση όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κινητήρα, η συνολική εντύπωση είναι μια σφιχτά συμπιεσμένη μάζα εξαρτημάτων που είναι έτοιμη για δράση. Οι νέες λεπτομέρειες, όπως η ενίσχυση των νευρώσεων στο κάλυμμα του στροφαλοθαλάμου, εκφράζουν την αίσθηση της μηχανικής ισχύος ενώ το νέο χρώμα Crystal Graphite του πλαισίου τονίζει την ποιότητα των μηχανικών εξαρτημάτων και συμβάλλει σε μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη εμφάνιση.

Μινιμαλιστική σχεδίαση χωρίς καλύμματα

Επίσης, αυτή η νέα ελαφριά μοτοσυκλέτα Hyper Naked είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Για να τονίσει η εκπληκτική απόδοση της νέας MT-09, η Yamaha αφαίρεσε κάθε περιττό τμήμα και δημιούργησε μια δυναμική και ευέλικτη νέα εμφάνιση από κάθε γωνία. Το μικρών διαστάσεων μπροστινό φτερό και το μινιμαλιστικό αεροδυναμικό κάλυμμα των προβολέων είναι τα μόνα τμήματα που διατηρήθηκαν σε αυτό το μυώδες γυμνό πλαίσιο, τονίζοντας την όμορφη σχεδίασή του και χαρίζοντας στη μοτοσυκλέτα μια ισχυρή, επιβλητική και καθαρή εμφάνιση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τονίζονται από το χρώμα Crystal Graphite του πλαισίου.

Η κομψή σέλα και η αιχμηρή ουρά, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία πλαϊνών καπακιών και άλλων περιττών προσθηκών, τονίζουν τη ‘γυμνή’ όμορφη εμφάνιση αυτής της μοτοσυκλέτας Hyper Naked υψηλών προδιαγραφών.

Το μικρών διαστάσεων πλαίσιο τονίζει τον λιτό σπορτ χαρακτήρα αυτής της μοτοσυκλέτας Hyper Naked, η οποία ζυγίζει μόλις 189 κιλά, δηλαδή είναι κατά 4 κιλά ελαφρύτερη από το υπάρχον μοντέλο και σημαντικά ελαφρύτερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της στην κατηγορία Hyper Naked 900 κ.εκ.

Ευέλικτη θέση οδήγησης: εξυπηρετεί όλους τους αναβάτες

Η θέση οδήγησης σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί αναβάτες διαφόρων σωματότυπων, επιτρέποντάς τους να ρυθμίζουν τη θέση που τους κάνει να νιώθουν άνετα, από τη στιγμή που θα καθίσουν στη σέλα της μοτοσυκλέτας. Ειδικότερα, τα σχήματα διαφόρων εξαρτημάτων όπως είναι το ρεζερβουάρ και η σέλα, έχουν βελτιστοποιηθεί με επαναλαμβανόμενες δοκιμές Kanno Hyoka (αξιολόγηση της απόδοσης της μοτοσυκλέτας με βάση τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του αναβάτη), προκειμένου να νιώθει ο αναβάτης “ένα με τη μοτοσυκλέτα”.

Μονάδα IMU 6 αξόνων: Τεχνολογία SuperSport της σειράς R για κορυφαία απόδοση

Η νέα MT-09 είναι το πρώτο μοντέλο Hyper Naked της Yamaha που διαθέτει μονάδα IMU υψηλών προδιαγραφών με 6 άξονες, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα έξυπνα ηλεκτρονικά συστήματα στο χώρο. Σχεδιασμένη με βάση το σύστημα που χρησιμοποιείται στην YZF-R1 από το 2015, η μονάδα IMU 6 αξόνων της νέας MT-09 είναι μικρότερη κατά 50% και ελαφρύτερη κατά 40% χάρη σε μια ενδελεχή αναθεώρηση της διάταξης των αισθητήρων.

Μετρώντας συνεχώς την επιτάχυνση εμπρός-πίσω, πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά, καθώς και την γωνιακή ταχύτητα επιβράδυνσης και επιτάχυνσης, την κλίση της μοτοσυκλέτας και τις μεταβολές στον οριζόντιο άξονα, η μονάδα IMU 6 αξόνων είναι σε θέση να στέλνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, στην ECU που ελέγχει τα ηλεκτρονικά βοηθήματα για τον αναβάτη. Η κορυφαία σειρά βοηθημάτων αναβάτη περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS) με ευαισθησία ως προς την κλίση, το σύστημα ελέγχου ολίσθησης (SCS), το σύστημα ελέγχου ανύψωσης του μπροστινού τροχού (LIF) και το σύστημα ελέγχου πέδησης (BC).

Βοηθήματα για τον αναβάτη με ευαισθησία στις κλίσεις: Απόλυτη δυνατότητα ελέγχου σε όλες τις συνθήκες

Παρακολουθώντας τη διαφορά ταχύτητας περιστροφής μεταξύ του μπροστινού και του πίσω τροχού, το TCS συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της δύναμης που φτάνει στο πίσω ελαστικό κατά την επιτάχυνση. Προερχόμενο από το σύστημα που έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές στους αναβάτες της YZF-R1, το SCS ρυθμίζει την ισχύ όταν προβλέπεται ολίσθηση του πίσω τροχού, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να παραμείνει συγκεντρωμένος στην οδήγηση. Ομοίως, το LIF επιτρέπει στον αναβάτη να παραμένει συγκεντρωμένος, προσαρμόζοντας την ισχύ του κινητήρα για να διατηρηθεί ο έλεγχος ανύψωσης του μπροστινού τροχού και η ομαλή συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας κατά την επιτάχυνση. Το τέταρτο ηλεκτρονικό βοήθημα αναβάτη είναι το BC που λειτουργεί σε συνεργασία με το ABS. Ελέγχει και ρυθμίζει ανεξάρτητα την πίεση του μπροστινού και του πίσω φρένου, βοηθώντας στην αποτροπή του μπλοκαρίσματος των τροχών κατά το απότομο φρενάρισμα στην ευθεία, αλλά και υπό κλίση.

Τρεις τρόποι λειτουργίας του TCS: Επίπεδα παρέμβασης που ταιριάζουν σε κάθε αναβάτη

Το TCS διαθέτει τρεις λειτουργίες με δυνατότητα αλλαγής και κάθε λειτουργία ενσωματώνει τρία από τα συστήματα υποστήριξης του αναβάτη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα επίπεδα παρέμβασης αλλάζουν ταυτόχρονα στις λειτουργίες 1 και 2. Η λειτουργία 1 παρέχει μέτρια επέμβαση, ενώ η λειτουργία 2 παρέχει έντονη παρέμβαση και η λειτουργία M επιτρέπει στον αναβάτη να πραγματοποιήσει χειροκίνητες ρυθμίσεις.

Αποτρέποντας το μπλοκάρισμα και την ολίσθηση των τροχών, καθώς και τα σπιναρίσματα και τις σούζες, αυτά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα μειώνουν την καταπόνηση του αναβάτη, επιτρέποντάς του να συγκεντρώνεται περισσότερο και να απολαμβάνει την οδήγηση.

Όργανα με έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών: Μοντέρνα, ευκρινή και με ακρίβεια

Στα νέα όργανα με έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών, εμφανίζονται δεδομένα με ευκρίνεια και ακρίβεια. Η ελαφριά κατασκευή και το μικρότερο μέγεθος των οργάνων έχουν επιλεγεί για να συνδυάζονται άψογα με τους προβολείς LED και να διατηρείται η μινιμαλιστική και ευέλικτη αίσθηση που έχει ο αναβάτης όταν οδηγεί.

Οι μπάρες του στροφόμετρου αλλάζουν χρώμα καθώς αυξάνονται και μειώνονται οι στροφές ανά λεπτό. Επίσης, η οθόνη περιλαμβάνει ρολόι, ένδειξη αλλαγής ταχύτητας, θερμοκρασία νερού και περιβάλλοντος, καθώς και πολλές άλλες πληροφορίες. Η νέα οθόνη είναι συνδεδεμένη με την μονάδα IMU 6 αξόνων και οι αναβάτες μπορούν να αλλάζουν μεταξύ των μενού της οθόνης και να επιλέγουν τον τρόπο λειτουργίας που προτιμούν για τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, μέσω ενός διακόπτη που βρίσκεται στο τιμόνι.

Προβολέας τεχνολογίας LED: Μικρών διαστάσεων, πανίσχυρος και αυθεντικός σχεδιασμός MT

Μικρών διαστάσεων, πανίσχυροι και μοντέρνοι: η νέα σχεδίαση των προβολέων της MT-09 είναι αμιγώς MT και συνδυάζεται άψογα με την εμφάνιση νέας γενιάς και την ιδιαίτερη αισθητική αυτής της νέας μοτοσυκλέτας Hyper Naked.

Το συγκρότημα προβολέων LED διαθέτει έναν κεντρικό προβολέα με πολλές λυχνίες LED που παρέχουν μια ευρεία, ομοιόμορφη και πανίσχυρη δέσμη με απαλά άκρα, τόσο στην μικρή όσο και στην μεγάλη σκάλα. Τα διπλά φώτα θέσης LED προσφέρουν μια τολμηρή νέα όψη στην MT-09 . Το σχήμα Y παρέχει στη μοτοσυκλέτα μια επιθετική εμφάνιση που αντιπροσωπεύει τη μελλοντική κατεύθυνση της σχεδίασης των MT.

Το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται στο πίσω μέρος, όπου το ελαφρύ πίσω φως LED προβάλλει φωτισμό σε σχήμα Y, ο οποίος επιβεβαιώνει το DNA νέας γενιάς των μοτοσυκλετών MT.

Σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχύτητας: Γρήγορο και ομαλό ανέβασμα με νέα λειτουργία κατεβάσματος

Για απόλυτη επιτάχυνση, η MT-09 διαθέτει σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχύτητας (QSS), το οποίο εξασφαλίζει απρόσκοπτα ανεβάσματα χωρίς συμπλέκτη και με το γκάζι στο τέρμα, καθώς και ομαλά κατεβάσματα. Σε συνδυασμό με τον συμπλέκτη A&S, αυτό το ηλεκτρονικό βοήθημα αναβαθμίζει την εμπειρία οδήγησης και επιτρέπει στον αναβάτη να βελτιστοποιεί την αυξημένη ροπή για πιο συναρπαστική επιτάχυνση καθώς και υψηλότερα επίπεδα ευστάθειας και ελέγχου του πλαισίου κατά το κατέβασμα ταχυτήτων.

Τροχοί SpinForged με 10 ακτίνες: οι πιο ελαφριοί που έχει κατασκευάσει ποτέ η Yamaha

Σε αυτήν την αποκλειστική τεχνολογία σφυρηλάτησης που αναπτύχθηκε από τη Yamaha, οι τροχοί θερμαίνονται και περιστρέφονται σε υψηλή ταχύτητα ενώ εφαρμόζεται πίεση στους τροχούς μέσω κυλίνδρων. Έτσι, μειώνεται το πάχος τους σε μόλις 2 χιλ. ενώ παράλληλα διατηρείται η μεγάλη αντοχή τους.

Κάθε μείωση του βάρους παρέχει άμεσο πλεονέκτημα στις επιδόσεις και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μη αναρτώμενο βάρος, όπου ακόμα και η μικρότερη μείωση συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση των επιδόσεων χειρισμού και της απόδοσης της ανάρτησης. Οι νέοι, σφυρήλατοι τροχοί είναι κατά 700 γρ. ελαφρύτεροι από τους προηγούμενους με αποτέλεσμα να μειώνεται η γυροσκοπική ροπή αδράνειας των τροχών. Η μείωση στον πίσω τροχό φτάνει στο 11% και συμβάλλει σημαντικά στην ευελιξία και τον εξαιρετικό χειρισμό του νέου μοντέλου.

Πλήρως ρυθμιζόμενη μπροστινή ανάρτηση: Σύστημα KYB® κορυφαίων προδιαγραφών

Με σωλήνες 41 χιλ. που παρέχουν ομαλή λειτουργία και διατηρούν υψηλά επίπεδα ακαμψίας ακόμα και στο πιο ισχυρό φρενάρισμα, το νέο ελαφρύ, υψηλών προδιαγραφών πιρούνι ΚΥΒ® είναι πλήρως ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου και την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Λειτουργεί με αναβαθμισμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις που ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του μικρού νέου πλαισίου υψηλότερης ακαμψίας και μειώνουν την τάση βύθισης.

Η σχεδίαση της άρθρωσης της πίσω ανάρτησης έχει αλλάξει και το νέο ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ KYB® έχει ρυθμιστεί ώστε να ταιριάζει με το ολοκαίνουριο πλαίσιο, με το σημαντικά μειωμένο μη αναρτώμενο βάρος.

Μπροστινό φρένο με ακτινική αντλία: Γραμμική ισχύς, απόλυτη δυνατότητα ελέγχου

Κάθε σημαντικό μέρος της νέας MT-09 έχει ανασχεδιαστεί και αναβαθμιστεί για το 2021. Επίσης, για να ταιριάζει με τις υψηλότερες επιδόσεις του κινητήρα και τον πιο δυναμικό χαρακτήρα του πλαισίου, αυτό το υψηλής τεχνολογίας Hyper Naked είναι το δεύτερο μόλις μοντέλο της Yamaha που διαθέτει αυτό το μπροστινό σύστημα πέδησης τύπου YZF-R1.

Αυτή η τεχνολογία Supersport προσφέρει μια πιο γραμμική παροχή υδραυλικής πίεσης στα διπλά μπροστινά δισκόφρενα και εξασφαλίζει εξαιρετική δυνατότητα ελέγχου, με μια ακτινική αντλία Nissin όπου το έμβολο κινείται παράλληλα με τη διαδρομή της μανέτας του φρένου.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Νέος 3-κύλινδρος, 4-βάλβιδος, εν σειρά υγρόψυκτος κινητήρας 2ΕΕΚ 889 κ.εκ προδιαγραφών EU5
 • Περισσότερη ισχύς σε όλες τις στροφές του κινητήρα
 • 7% αύξηση της μέγιστης ροπής στις χαμηλότερες σ.α.λ.
 • Αύξηση της μέγιστης ισχύος κατά 4 ps
 • Νέο, κατά 2,3 κιλά ελαφρύτερο πλαίσιο Deltabox από χυτό αλουμίνιο CF
 • Χαμηλό βάρος 189 κιλά (με τα υγρά) – μείωση κατά 4 κιλά και το πιο ελαφρύ πλαίσιο στην κατηγορία Naked 900 κ.εκ.
 • Κοντύτερο μεταξόνιο για πιο δυναμικό χειρισμό
 • Νέο ελαφρύ ψαλίδι από αλουμίνιο
 • Γυμνό και όμορφο στυλ MT νέας γενιάς “χωρίς καλύμματα”
 • Κορυφαία ποιότητα παντού, με φινίρισμα πλαισίου Crystal Graphite
 • Πλήρης φωτισμός LED με το χαρακτηριστικό σχήμα Y του εργοστασίου, εμπρός και πίσω
 • Νέο σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (QSS) με λειτουργία ανεβάσματος/κατεβάσματος ταχυτήτων
 • Αναβαθμισμένος συμπλέκτης A&S
 • Ελαφριά και μικρή, νέα αδρανειακή μονάδα (IMU) 6 αξόνων
 • Βοηθήματα για τον αναβάτη με ευαισθησία στις κλίσεις: σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), σύστημα ελέγχου ολίσθησης (SCS) και σύστημα ελέγχου σούζας (LIFt) με τρεις τρόπους παρέμβασης
 • ABS και σύστημα ελέγχου πέδησης (BC)
 • Προγράμματα λειτουργίας κινητήρα D-MODE με δυνατότητα αλλαγής
 • Νέοι εξαιρετικά ελαφριοί τροχοί SpinForged 17 ιντσών με 10 ακτίνες
 • Φαρδύτερο πίσω ελαστικό 180/70-17 με μπροστινό ελαστικό 120/70-17
 • Πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι KYB® 41 χιλ. με νέες ρυθμίσεις
 • Ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ KYB® με νέες ρυθμίσεις
 • Όργανα με έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών και απομακρυσμένο διακόπτη τιμονιού
 • Ακτινική αντλία, διπλοί μπροστινοί δίσκοι 298 χιλ.

 

Χρώματα, διαθεσιμότητα και τιμές

Η νέα MT-09 θα είναι διαθέσιμη σε τρία χρώματα: Storm Fluo, Icon Blue και Tech Black. Οι παραδόσεις στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2021. Οι τιμές διαφέρουν ανά περιοχή, γι’ αυτό επικοινωνήστε με τον διανομέα της Yamaha στη χώρα σας για αναλυτικές πληροφορίες.

Νέα Yamaha MT-09 με κορυφαίες προδιαγραφές στην κατηγορία Hyper Naked – Παρουσίαση – Φωτογραφίες

Παρουσίαση της Ολοκαίνουριας Yamaha MT-09 SP του 2021: Επίσημα δεδομένα και φωτογραφίες

Related Posts