Το ρίσκο και η φιλοσοφία της της Suzuki να πάρει τον Joan Mir αντί του Jorge Lorenzo απέδωσε

Με τους Maverick Vinales, Alex Rins και πιο πρόσφατα τον Joan Mir, η Suzuki έχει ήδη φέρει τρία νεαρά ταλέντα στο MotoGP και τα έχει κάνει νικητές αγώνων και, στην περίπτωση του Mir, σε παγκόσμιο πρωταθλητή.

Ως διευθυντής της ομάδας, ο Davide Brivio ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη φιλοσοφία των νέων ταλέντων. Σε μια συνέντευξη με το MotoGP.com, ο Ιταλός εξηγεί γιατί προτίμησε τον Joan Mir από τον πρώην πρωταθλητή Jorge Lorenzo.

Ο Joan Mir είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του Brivio ήδη από την Moto3. Ο τότε διευθυντής της ομάδας Suzuki θυμάται: «Είχαμε την άποψη να υπογράψουμε με νέους αναβάτες όπως ο Rins, ο Vinales, ο Rins, … Δεν θα προσπαθούσαμε να πάρουμε έναν άλλο. Σκεφτήκαμε τον Joan Mir επειδή συμμετείχε στο πρωτάθλημα Moto3, κέρδιζε και τράβηξε την προσοχή μου.»

«Εκείνη την εποχή, υπήρχε επίσης η ευκαιρία να υπογράψουμε με τον Jorge Lorenzo», δήλωσε ο Brivio. «Στο τέλος έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ Lorenzo και Mir. Δεν ήταν απόφαση μεταξύ δύο οδηγών, αλλά ζήτημα φιλοσοφίας και κατεύθυνσης που θέλαμε να πάρουμε. Θα προτιμούσαμε να έχουμε έναν έμπειρο οδηγό όπως ο Lorenzo ή θα προτιμούσαμε να αναπτύξουμε ένα νεαρό ταλέντο;»

«Όσο περισσότερα ανακαλύπταμε για τον Joan, τόσο πιο ξεκάθαρο ήταν ότι αντιμετωπίζαμε έναν σπέσιαλ οδηγό», δήλωσε ο Brivio, υπενθυμίζοντας ένα εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί: «Του άρεσε η Suzuki, αλλά ο μάνατζερ του μας είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα επειδή έχει ένα ενδιαφέρον από τη Honda.»

Ο Brivio ρώτησε τον Mir αν θα προτιμούσε τη Honda ή τη Suzuki του είπε: «Θέλω να πάω στη Suzuki γιατί το Suzuki είναι μια μοτοσικλέτα που προσαρμόζεται στο στυλ μου.» τότε ο Brivio είπε: « Όταν μου το είπε αυτό, τα μάτια μου άνοιξαν και σκέφτηκα, “αυτός είναι ο σωστός άνθρωπος!»

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, ο Mir πήρε τον παγκόσμιο τίτλο στη δεύτερη σεζόν του. Αυτό έκανε τον νεαρό Ισπανό τον πρώτο παγκόσμιο πρωταθλητή της Suzuki στην τετράχρονη εποχή του MotoGP.

Το ρίσκο της Suzuki να επενδύσει σε ένα νεαρό ταλέντο απέδωσε. Αλλά δεν ήταν πάντα εύκολο. Ο Brivio θυμάται πόσο δύσκολα ήταν με τον Alex Rins.

Εν τω μεταξύ, ο Johann Zarco είχε πολύ καλές πιθανότητες να πάρει θέση στην ομάδα εργασίας Suzuki. «Συμφωνήσαμε για ένα συμβόλαιο με τον Zarco όταν αγωνιζόταν στη Moto2. Επομένως, μπορούσε να έχει συμβόλαιο με τη Suzuki κατά την τελευταία του σεζόν Moto2. Έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ Zarco και Rins», επιβεβαιώνει ο Brivio.

«Ο Rins αναπτυσσόταν σαν ταλέντο. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση όταν  βασιστήκαμε στον Rins», εξηγεί ο πρώην διευθυντής της ομάδας Suzuki. «Αυτό προκάλεσε πολλές κριτικές το 2017, επειδή ο Zarco μετακόμισε στην Tech-3-Yamaha και ήταν πολύ δυνατός. Πήρε βάθρα ενώ ο Rins ήταν άτυχος και  τα  αποτελέσματα το 2017 ήταν πολύ απογοητευτικά, αλλά το 2018 το έργο με τον Rins λειτούργησε καλά. Ο ταλαντούχος νεαρός συνέχισε να αναπτύσσεται.»

Related Posts