KTM 1190 ADVENTURE , Test Ride – Review, VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΙ δοκιμάζουμε στην Ελλάδα το νέο μοντέλο της KTM 1190 ADVENTURE και σας το παρουσιάζουμε !

Η KTM ισχυρίζεται πως έχει φτιάξει ένα νέο Adventure με δυο μοντέλα που το καθένα ρίχνει το βάρος του σε διαφορετικό κομμάτι .
Η R έκδοση έχει στραμμένο το βλέμμα της στο χώμα με αρκετές διαφορές από την απλή Adventure που δείχνει να θέλει να μπει στον ανταγωνισμό απέναντι στα αλλά 1200 άρια της αγοράς .
IMG_8653Σε εμάς παραχωρήθηκε για να δοκιμάσουμε το απλό Adventure από την εταιρεία Fan motorcycle του Φάνη Στρωματιά.
Για αυτούς που  έχουν καβαλήσει άλλα μοντέλα της ΚΤΜ  το νέο Adventure επιφύλασσε κάποιες εκπλήξεις , κατά την γνώμη μας ευχάριστη .

Δείτε το βίντεο διάρκειας 8.30 λεπτών από την τριήμερη δοκιμή του KTM 1190 ADVENTURE

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ας ξεκινήσουμε από την εμφάνιση του νέου Adventure, πιστεύω πως η ΚΤΜ κάνει ένα βήμα και φτιάχνει κάτι διαφορετικό.  Οι γνώμες βέβαια είναι διαφορετικές  και ποικίλες, ακόμα και μέσα στην δική μας ομάδα του Biker Spirit Magazine, σε κάποιους άρεσε το νέο σχέδιο και σε κάποιους άλλους όχι , θεμιτό μιας και η αισθητική είναι κάτι υποκειμενικό.
Η πρώτη σκέψη που έκανα  όταν καβάλησα  πάνω στο Adventure  ήταν η άνεση ,  ένιωσα τόσο βολικά που μου έδωσε την αίσθηση ότι το είχα πάρα πολύ καιρό  και πιστέψτε με αφού εγώ χώρεσα πάνω άνετα και βολεύτηκα δεν νομίζω πως θα υπάρξει εύκολα άνθρωπος που δεν θα βολευτεί επάνω σε αυτή την μοτοσικλέτα !

IMG_8601
Η δεύτερη έκπληξη έρχεται από τον συμπλέκτη , καμιά σχέση με ότι είχαμε δοκιμάσει έως τώρα , ο συμπλέκτης είναι αυτό που λέμε «βούτυρο» !
Η «εξερεύνηση» μας με το Adventure ξεκινά μέσα στην πόλη , εκεί οπού η μοτοσικλέτα των 1200 cc δουλεύει κυριολεκτικά τόσο καλά που νομίζεις πως καβαλάς μια πολύ μικρότερη μοτοσικλέτα   αφού έχει τρομερή άνεση στους ελιγμούς , είναι πάρα πολύ καλά «ζυγισμένη» και σε καμιά περίπτωση δεν καταλαβαίνεις το βάρος που δίνει η εταιρεία ότι είναι (230 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ) .
Ο κινητήρας είναι 1195cc και είναι ο ίδιος με αυτόν που φοράει και το  RC8R Superbike της KTM, βέβαια με αρκετή διαφορά στην συμπεριφορά. Το Adventure μέχρι τις 4.500 στροφές είναι ένα πολύ «Ιαπωνικό»  αλλά όταν περάσεις αυτές τις στροφές ξυπνάει το DNA της KTM και καταλαβαίνεις την δύναμη των 150 ίππων !

IMG_8501
Η Αίσθηση που σου δίνει η μηχανή μετά την πρώτη βόλτα είναι ότι η ΚΤΜ είχε σαν στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία και όχι μόνο στον κινητήρα αλλά και με ολόκληρη τη μοτοσικλέτα στο σύνολό της.
Η στόχος αυτός της ΚΤΜ γίνεται εύκολα αντιληπτός και τον βλέπει κανείς  με πολλούς τρόπους, ξεκινώντας από τις διαστάσεις των τροχών που είναι 120/70-19 μπροστά, 170/60-17 πίσω, με ακτινωτούς τροχούς και με αεροστεγείς ζάντες , βέβαια η ΚΤΜ δεν αφήνει παραπονεμένους τους χωμάτινους αφού το 1190 Adventure R  φορά  90/90-21 μπροστά και 150/60-18 πίσω.  Συνεχίζοντας βλέπουμε το ρυθμιζόμενο ύψος της σέλας και το εκλεπτυσμένο πακέτο ηλεκτρονικών που θα αναφέρουμε και ποιο κάτω .

IMG_2486
Τα όργανα είναι μεγάλα, ψηφιακά εκτός από το αναλογικό στροφόμετρο, ένας πολύ καλός συνδυασμός. Στα αριστερά του στροφόμετρου είναι μια ψηφιακή οθόνη που δίνει όλες τις πληροφορίες για τα πάντα από το πια ρύθμιση οδήγησης έχεις, τους  τρόπους απόσβεσης, την κατανάλωση, το trip , την  θερμοκρασία του αέρα και ότι άλλο θέλεις εσύ να βλέπεις αφού μπορείς να το έχεις επιλέξει από πριν και να έχεις αποθηκεύσει τις ρύθμισης σου.
Η σέλλα είναι πολύ άνετη και όπως διαβάσαμε στα χαρακτηριστικά  διαθέτει ένα νέο αφρολέξ 3 D, το οποίο να είναι λίγο σκληρό στην αρχή, αλλά σιγά σιγά γίνεται ιδανικό !  Εμείς πάντως δεν αισθανθήκαμε σε καμία περίπτωση κάποιο είδους ενόχληση. Επίσης  υπάρχει η δυνατότητα  ρύθμισης  για το  ύψος της  σέλλας μέχρι 15 χιλιοστά. Βέβαια για την άνετη θέση οδήγησης η ΚΤΜ φρόντισε να μπορεί ο οδηγός να ρυθμίσει  τα μασπιέ και να τα μετακινήσει προς τα πίσω μέχρι 10 mm.

IMG_6453
ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ

Συνεχίζοντας να ανακαλύπτουμε την νέα μοτοσικλέτα είδαμε το Traction Control  να επεμβαίνει στον ψεκασμό μειώνοντας την απόδοση , η επεμβαση του γινεται χωρις να το καταλαβαίνεις εύκολα  και αποδίδει την δύναμη του  πάρα πολύ ομαλά ακόμη και στην επιλογή Sport που δοκιμάσαμε στην πίστα των Μεγάρων.

IMG_0767
Στην  πίστα των Μεγάρων με ρύθμιση Sport το μηχανάκι είχε άψογη συμπεριφορά και το άνοιγμα του γκαζιού δεν σε φόβιζε καθόλου αφού οι αναρτήσεις  είναι προοδευτικές και δουλεύουν πολύ καλά , το πλαίσιο είναι στιβαρό και σου δίνει αμέσως την αίσθηση της σιγουριάς  και βέβαια  τα ηλεκτρονικά συστήματα, που είναι μια από τις μεγάλες αλλαγές της ΚΤΜ, προσφέρουν στον αναβάτη εμπιστοσύνη,  με κυρίαρχο το συνδυασμένο σύστημα  φρένων όταν πατάς το μπροστινό φρένο ενεργοποιείτε και το πίσω και με το ABS να κάνει την δουλειά του χωρίς πρόβλημα, σου δίνει την σιγουριά να πατάς την μανέτα του μπροστινού φρένου ανά πάσα στιγμή , όσο απότομα και σκληρά χρειαστεί !

Τώρα αν οι νορμάλ (defalt ) ρυθμίσεις δεν σου αρκούν ή δεν σε βολεύουν,  στο αριστερό σου χέρι έχεις την λύση.  Εκεί είναι  όλα τα κουμπιά, λειτουργικά και εύκολα. Αλλάζεις τις ρυθμίσεις της μοτοσικλέτας σου και τις αποθηκεύεις για κάθε περίπτωση ξεχωριστά που θέλεις να χρησιμοποιείς !  Ξέρω ακούγεται παράξενο , ΚΤΜ με τόσα ηλεκτρονικά, αλλά είναι αλήθεια και άποψη μας είναι ότι η εξέλιξη είναι καλή αρκεί να είναι προσανατολισμένη εκεί που πρέπει και πιστεύω πως η ΚΤΜ  ενσωμάτωσε στην φιλοσοφία της αυτή την άποψη.

IMG_5636

Βέβαια για τους λάτρεις της παλαιότερης φιλοσοφίας η ΚΤΜ προσπαθεί να απαλύνει τον «πόνο»  τους  με την έκδοση R , βέβαια όπως είπαμε να απαλύνει , γιατί πιο πολύ δεν γίνεται, μιας και το καινούριο  Adventure R δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδιο με το παλιότερο μοντέλο  990 Αdventure, ίσως μόνο σημείο που μοιάζουν να είναι  στους χρωματισμούς αλλά μάλλον μόνο μέχρι εκεί . Να πούμε  και πάλι ότι μια από τις χαρακτηριστικές διάφορες του R με το απλό είναι οι τροχοί αφού το 1190 Adventure R  φορά  90/90-21 μπροστά και 150/60-18 πίσω , η σέλλα στο R είναι η κλασική «εντουράδικη», μονοκόμματη ενώ στο απλό είναι διπλή «στριτάδικη», έχει φαρδύτερο τιμόνι  και βέβαια  δύο εκατοστά  ψηλότερες αναρτήσεις.

Το  R έχει προστατευτικά κάγκελα και το  πλαίσιο του είναι  βαμμένο πορτοκαλί, ενώ δεν υπάρχει η ηλεκτρονική ρυθμιζόμενη ανάρτηση του απλού μοντέλου και ανακουφίζει τους «εχθρούς» των ηλεκτρονικών!   Η μικρότερη ζελατίνα του R είναι μια πολύ οφθαλμοφανή διαφορά και φυσικά  προσφέρει μια ποιο εντυπωσιακή εικόνα από το απλό και όπως είπαμε έτσι η ΚΤΜ προσπαθεί  προσελκύσει τους φανατικούς της, ώστε να μην της  στρέψουν την πλάτη,  αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι το καινούριο Adventure έχει την άγρια μορφή του παλιότερου 990 !
Επίσης στην έκδοση R το ABS ρυθμίζετε ανάλογα με την χρήση για off road ή άσφαλτο  αλλά έχει και την δυνατότητα να απενεργοποιείται.
ΧΑΛΑΡΟ ΤΑΞΙΔΑΚΙ

Κινηθήκαμε στην εθνική για να δούμε την μοτοσικλέτας σε συνθήκες ταξιδιού.  Ρυθμίσαμε την ζελατίνα στο πιο ψηλό της σημείο μιας και το ύψος του αναβάτη ήταν  1.85 , η προστασία από τον αέρα είναι καλή για λίγο πιο κοντό αναβάτη, αφού ο αέρας σε εμάς είχε κάποιους στροβιλισμούς στη κορυφή του κράνους, χωρίς βέβαια να είναι ενοχλητικό.
Η θέση οδήγησης είναι πολύ άνετη όπως περιγράψαμε παραπάνω και σου δίνει την δυνατότητα ρυθμίσεων  για ξεκούραστη οδήγηση . Ο συνεπιβάτης κάθετε άνετα και σε ιδανικό ύψος για να έχει μπροστά του θέα και οι χειρολαβές είναι αρκετά βολικές και οι μασπιεδες σε καλή θέση για ένα ξεκούραστο ταξίδι!

IMG_8648
Αμέσως καταλαβαίνεις ότι το νέο Adventure είναι ασφάλτινο !   και η KTM θέλει να «κλέψει» πελάτες από τις άλλες εταιρείες και πολύ πιθανόν με αυτήν την μοτοσικλέτας να τα καταφέρει!
Το ταξίδι το απολαμβάνεις χωρίς  να «ζορίζεσαι» για τίποτα και πουθενά αφού η μοτοσικλέτα κυλά στην άσφαλτο και «καταπίνει» κάθε είδους οδόστρωμα με άνεση και με το στροφόμετρο στις 5.000 στροφές ο κινητήρας σου δίνει στην ρόδα άνετα και χαλαρά 160 χιλιόμετρα που με μια ελαφρά κίνηση του γκαζιού ανεβαίνει στα 180 χλμ στην στιγμή και μόλις 1.000 στροφές παραπάνω  και η αλήθεια είναι ότι δεν το πιέσαμε πολύ μιας και η μοτοσικλέτα δεν είχε τελειώσει το στρώσιμο της!
ΔΩΣΕ ΣΤΡΟΦΙΛΙΚΙ

Στο επαρχιακό στροφηλίκι το Adventure δείχνει την φοβερή του ικανότητα να στρίβει , μπαίνει σε κάθε στροφή «και μόνο με την σκέψη» όπως λέμε !  Η γεωμετρία του σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις του κάνει το Adventure  μια μηχανή που μπορείς εύκολα να κινηθείς κάθε στιγμή με άνεση και ασφάλεια σε κάθε τερέν και με  την δύναμη των 150 ίππων μπορείς να πας «σβέλτα» όποτε το θελήσεις.

IMG_8584
Στο χώμα περιπλανηθήκαμε πολύ λίγο και πάντα δικάβαλοι  όταν πήγαμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα Motocross στην Χαλκίδα!  Η συμπεριφορά της ήταν άψογη , πάντα χωρίς να πιέσουμε προς καμία κατεύθυνση , κάναμε απλά μια βόλτα στους χωματόδρομους όσο χρειάστηκε για να φτάσουμε στην πίστα και να φύγουμε. Ακόμα και όταν μπήκαμε στο χώμα χωρίς να αλλάξουμε καμία ρύθμιση η μηχανή συμπεριφέρθηκε άψογα χωρίς  να μας κάνει να νιώσουμε άβολα σε καμία περίπτωση!
Το γκάζι χρησιμοποιεί Ride by Wire και όχι ντίζα, έτσι ο έλεγχος του γκαζιού γίνεται πολύ ποιο εύκολος και δίνει την δυνατότητα για  περισσότερη ακρίβεια στην βαθμονόμηση (καλιμπράρισμα  ) του μίγματος καυσίμου / αέρα. Αυτό, σε συνδυασμό με το διπλό μπουζί, έχει ως αποτέλεσμα την  βελτιωμένη ροπή στις χαμηλές στροφές, την απόκριση του γκαζιού και την οικονομία καυσίμου.

ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ

Εμείς κάναμε περίπου 500 χλμ με το Adventure και κάψαμε περίπου ένα ντεπόζιτο και κάτι, 26-28 λίτρα βενζίνη , περίπου δηλαδή 5+  λίτρα ανά 100 χλμ
Μπορείς να κινείσαι με 40χλμ με τέταρτη ταχύτητα στις 2.500 σ.α.λ. και  με ένα άνοιγμα του γκαζιού να δεις την  βελόνα του κοντέρ να κάνει άλματα !
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι οδήγησης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις , Sport, Road , Rain (βροχή) και Off-Road. Τα δύο πρώτα αποδίδουν  150bhp, ενώ τα άλλα δυο κατεβάζουν την ισχύ στους 100bhp και τα επίπεδα παρέμβασης ελέγχου πρόσφυσης αυξάνουν προς όφελος της  ασφαλούς οδήγησης.

IMG_8511
Στους 100bhp η μηχανή πάει γρήγορα, αλλά ο κινητήρας σου δίνει την αίσθηση ότι «κοιμάται».  Όταν το έχεις στο πρόγραμμα Sport ή Road  αισθάνεσαι το κινητήρα ζωντανό και αν αφαιρέσεις και το Traction Control   τότε έχεις μια μοτοσικλέτα έτοιμη για πολλά «παιχνίδια» πάντα όμως από έμπειρους οδηγούς που να ξέρουν τι να κάνουν!
Οι τροχοί φοράνε tubeless ελαστικά  (χωρίς σαμπρέλα ) παρόλο που έχουν ακτίνες, αφού οι ακτινωτοί τροχοί είναι πιο καλοί για χωμάτινες διαδρομές  σε αντίθεση με τις χυτές ζάντες. Το σύστημα είναι  πατενταρισμένο από την KTM, βέβαια εδώ να πούμε ότι  εδώ και πολλά χρόνια η BMW με τα GS αλλά και η Αprilia με το Caponord φορούσαν tubeless ελαστικά  σε τροχούς με ακτίνες.  Η ΚΤΜ ισχυρίζεται πως το δικό της νέο σύστημα είναι καλύτερο και ποιο ασφαλές , αυτό μένει να το δείξει ο χρόνος .
Ένα ακόμα πράγμα που με εντυπωσίασε στο νέο Adventure είναι το πίσω του φρένο το οποίο πιάνει και όταν λέμε πιάνει το εννοούμε , είναι εκεί ζωντανό, και το τονίζω γιατί έχω καιρό να καβαλήσω καινούριο μηχανάκι που  το πίσω του φρένο να είναι ζωντανό. Θα μου πείτε τώρα, τι το θες το πίσω φρένο όταν έχεις ένα μπροστινό που κάνει όλη την δουλειά και με απόλυτη ασφάλεια σε συνδυασμό με το ABS ; Την ίδια ερώτηση μου έκανε και ο άλλος οδηγός της ομάδας μας. Εγώ λοιπόν θα απαντήσω  ότι  όλα εξαρτώνται από το στυλ που οδηγεί ο καθένας και πως νοιώθει καλύτερα , απλά και τίποτα παραπάνω.

IMG_8670
Τα μπροστινά φρένα της Brembo με τις μονομπλόκ τετραπίστονες δαγκάνες μοιάζουν σαν να έχουν έρθει κατ ‘ευθείαν από ένα αγωνιστικό  pit, είναι εκεί για να σταματήσουν την μοτοσικλέτα κάτω από οποιαδήποτε περίσταση και με το  σύστημα ABS της Bosch είναι δύσκολο να πάει κάτι στραβά με το φρενάρισμα. Τα συνδυαστικά φρένα είναι παρά πολύ καλά ρυθμισμένα ακόμα και αν  χουφτώσετε το μπροστινό φρένο η μηχανή θα  καθίσει και πίσω και θα είναι μία από τις λίγες φορές που θα νιώσετε τα ABS να κλωτσάει . Ξέρω ότι πολλοί είναι εναντίον του ABS , εγώ σε αντίθεση θα έλεγα ότι είναι σωτήριο και θα πρότεινα σε όποιον αποκτήσει αυτήν την μοτοσικλέτα να μην βάλει ποτέ την ρύθμιση του ABS στο off.
Στην πίστα το Adventure κινήθηκε όπως χαρακτηριστικά είπε ο οδηγός μας σαν μια σπορ μοτοσικλέτας αν και  όπως είπαμε και παραπάνω δεν την πιέσαμε πολύ γιατί ακόμα δεν ήταν στρωμένη , παρόλα αυτά κινείτε μέσα στην πίστα σε ότι ρυθμό θα διαλέξει ο αναβάτης!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Κλείνοντας πιστεύω πως η KTM κατάφερε να κάνει μια πιο ευέλικτη Adventure μοτοσικλέτα  χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα της σαν μάρκα , έχει πάνω της τις βασικές αξίες της KTM: γρήγορη, ευέλικτη περιπετειώδη με σύγχρονη στόχευση όπως το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν , φέρνοντας αυτή την φορά ένα εξελιγμένο πακέτο ηλεκτρονικών , δίνοντας την δυνατότητα σε μεγαλύτερη γκάμα αναβατών να γευτούν το DNA της ΚΤΜ με έναν τρόπο ποιο διαλλακτικό κάτι που αρκετοί φανατικοί της ΚΤΜ θα διαφωνήσουν. Μένει η ιστορία να το δείξει . Εμείς απολαύσαμε τις μέρες που είχαμε στα χέρια μας αυτήν την εντελώς καινούρια μοτοσικλέτα και δεν βρήκαμε πολλά αρνητικά , ίσως γιατί μας εντυπωσίασε πολύ αμέσως  και κατάφερε να κρύψει τα ψεγάδια της , αλλά εμείς θα επανέρθουμε για να κάνουμε και μια δεύτερη πιο «σκληρή» δόκιμη για να ανακαλύψουμε και τα τυχόν ελαττώματα που μπορεί να έχει.
Ευχαριστούμε τον Φάνη Στρωματιά και την Fan motorcycle που μας έδωσε την μοτοσικλέτας για την δοκιμή μας.

IMG_9983

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τετράχρονος, υδρόψυκτος, 2-κύλινδρος  V 75°, 8βάλβιδος
Κυβισμός :  1.195 εκατοστά ³
Διάμετρος : 105 χιλιοστά
Διαδρομή:  69 χιλιοστών
Απόδοση:  110 kW (148 hp)
Εκκίνηση:  Μίζα
Κιβώτιο  – Μετάδοση:  6  ταχύτητες
Λίπανση: Λίπανση λαδιού με 3 αντλίες περιστροφικές
Πρωτεύουσα  σχέση μετάδοσης :  40:76
Τελική μετάδοση :  17:42
Σύστημα ψύξης:   Συνεχή κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού με αντλία νερού
Συμπλέκτης : PASC ™ σύστημα  anti-hopping υγρός πολύδισκος !
Σύστημα ανάφλεξης :  Contactless, πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα ανάφλεξης με ψηφιακή ρύθμιση χρονισμού  της ανάφλεξης
Τροφοδοσία: ψεκασμός με σύστημα Ride by Wire

Πλαίσιο
Τύπος  : Σωληνωτό πλαίσιο από χάλυβα (Ατσάλινο ) τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Αναρτήσεις
Ανάρτηση Εμπρός
Ανεστραμμένα  (ανάποδα)  Πιρούνια WP Up Side Down με διάμετρος 43mm, διαδρομή 190 χιλιοστά (στην R έκδοση  210 χιλιοστά) , ρυθμίσεις απόσβεση επαναφοράς, προφόρτισης ελατηρίων,  ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη – EDS
Ανάρτηση Πίσω
Μονό αμορτισέρ WP monoshock ,  διαδρομή 190 χιλιοστά(στην R έκδοση  210 χιλιοστά) ) , ρυθμίσεις απόσβεση επαναφοράς, προφόρτισης ελατηρίoy ,  ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη – EDS
Τροχοί
Μπροστά :  120/70/19
Πίσω : 170/60/17
Φρένα
Σύστημα πέδησης Εμπρός :  2  Brembo ακτινικές  τετραπίστονες δαγκάνες φρένων . 2 Δίσκοι  διαμέτρου 320 χιλιοστών. Συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος και ABS
Σύστημα πέδησης Πίσω : 1 Brembo  δαγκάνα  δυπίστονη.  Δίσκος  διαμέτρου 267 χιλιοστών. συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος και ABS
Σύστημα πέδησης , συνδυασμένου ABS : Bosch 9ME

Αλυσίδα 5/8 χ 5/16 “X-Ring
Τιμόνι γωνία 64 °
Μεταξόνιο 1.560 χιλιοστά

Απόσταση από το  έδαφος (χωρίς φορτίο) 220 χιλιοστά
Ύψος  σέλας  (χωρίς φορτίο) 860/875 mm
Ρεζερβουάρ  καυσίμων χωρητικότητας περίπου. 23 Λίτρα
Αμόλυβδη βενζίνη premium (95 RON)
Βάρος χωρίς καύσιμο περίπου   212 kg
Μέγιστο επιτρεπόμενο συνολικό βάρος 440 kg

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ !
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ή ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ DOWNLOAD

WordPress Gallery Extra