Συνέντευξη Gerard Farrés “Χρειάστηκε μεγάλη ταχύτητα και προσπάθεια για να είμαστε στην 9η θέση”

Ο πρώτος οδηγός της ομάδας HIMOINSA βρίσκεται στην 9η θέση της Γενικής στο Dakar 2018 μετά το πρώτο μισό του αγώνα και τις έξι ειδικές διαδρομές!

Ερώτηση: Φτάνοντας στην μέση του αγώνα, περιμένατε να είστε σε αυτή τη θέση;

Gerard Farres: «Πολύ περισσότερο από ότι περίμενα, ήταν ακριβώς αυτό που φανταζόμουν από την αρχή. Μετά τον τραυματισμό που είχα τον Μάιο, δεν ήξερα πόσο ανταγωνιστικός θα είμαι. Προφανώς, πάντα ερχόμαστε εδώ με την επιθυμία να κάνουμε το καλύτερο, αλλά υπάρχουν πολλοί αναβάτες με πιθανότητες να κερδίσουν, σε κάθε ειδική υπάρχουν 20 εργοστασιακοί αναβάτες για να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε η πρώτη ιδιωτική μοτοσυκλέτα και είναι σημαντικό για εμάς, καθώς είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που είμαστε με τους καλύτερους του κόσμου».

Ερώτηση: Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το κλειδί για αυτή τη καλή απόδοση;

Gerard Farres: «Το κλειδί είναι να είσαι ήρεμος και να μην παίρνεις περιττά ρίσκα. Αναγκάστηκα να πιέσω πολύ, επειδή φέτος ο ρυθμός είναι πολύ απαιτητικός και δεν θα ήμασταν εδώ, αλλά έχουμε κάνει έναν έξυπνο αγώνα έχοντας κατά νου ότι υπάρχει ακόμα πολύς αγώνας. Κάθε μέρα αναλύουμε τη στρατηγική με τον διευθυντή μας Miguel Puertas, ενώ σε προσωπικό επίπεδο, έχω τον φίλο μου τα τελευταία χρόνια, και αναβάτη, Antonio Gimeno, που με βοηθά επίσης από στρατηγικής άποψης. Παρακολουθεί τον αγώνα πολύ στενά από την Ισπανία, έχει τεράστια εμπειρία αφού τερμάτισε το Ντακάρ τέσσερις φορές, γνωρίζει τα κομμάτια, τους αντιπάλους και, πάνω απ ‘όλα, έχει μια πολύ πιο γενική οπτική απ’ ό, τι εμείς εδώ. Με αυτόν και με αυτό που συμφωνούμε με τον Miguel, είμαστε σε θέση να φτάσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας κάθε μέρα ».

Ερώτηση: Είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ των εργοστασιακών μοτοσικλετών KTM και των KTM της HIMOINSA;

Gerard Farres: «Φυσικά και είναι. Για παράδειγμα, η KTM ήρθε με πολύ μικρότερη μηχανή από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα η δική μας. Το ίδιο ισχύει και για την Yamaha και την Honda, μηχανές που είναι πιο συμπαγή και αυτό κάνει μεγαλύτερη την διαφορά στην απόδοση. Φέτος είναι πιο δύσκολο να συνεχίσουμε, αν και είναι επίσης αλήθεια ότι οι βελτιώσεις στην ηλεκτρονική των μηχανών μας τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και αυτό μας επιτρέπει επίσης να απολαμβάνουμε τον αγώνα και να αγωνιζόμαστε σε υψηλότερο επίπεδο. Από εδώ και στο εξής, όπου μπαίνουμε σε εδάφη με μεγαλύτερη ταχύτητα, ίσως να είμαστε πιο κοντά στους εργοστασιακούς.»

Ερώτηση: Είναι αυτή η έκδοση του Dakar τόσο περίπλοκη και δύσκολη όσο λέγεται; Ήταν τόσο πολύ δύσκολοι οι αμμόλοφοι στο Περού;

Gerard Farres: «Ναι, πραγματικά η άμμος ήταν πολύ περίπλοκη. Ειδικά επειδή υπήρχαν πολλά να χάσεις με οποιοδήποτε μικρό μηχανικό πρόβλημα ή λόγω της κακής ορατότητας που είχαν οι αμμόλοφοι, κάτι που έκανε πολύ εύκολο να υπάρξουν μεγάλα ατυχήματα. Παρ ‘όλα αυτά, μπορέσαμε να κάνουμε μια καλή ανάλυση της διαδρομής, να αποφύγουμε τυχόν σφάλματα πλοήγησης και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτής της πρώτης χώρας με πολύ καλά αποτελέσματα ».

Ερώτηση: Είχατε κρίσιμες στιγμές σε αυτά τα πρώτα στάδια;

Gerard Farres: «Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα, όλοι είχαμε τις στιγμές μας, σώσαμε καταστάσεις καθημερινά, όπως μπορείτε να δείτε στο τηλεοπτικό υλικό. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας η στρατηγική που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν ξεκάθαρη καθημερινά, γνωρίζοντας πότε να ανοίξω το γκάζι και πότε να κρατήσω την ηρεμία μου. Αυτό μας επέτρεψε επίσης να ξεπεράσουμε τις πιο δύσκολες περιοχές χωρίς να κάνουμε λάθη και να είμαστε στις σωστές θέσεις κάθε στιγμή.»

Ερώτηση: Τι πιστεύεις ότι μπορεί να είναι το κλειδί από τώρα και στο εξής;

Gerard Farres: «Υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Τώρα αντιμετωπίζουμε δύο στάδια μαραθωνίου, τα οποία είναι πάντα πολύ περίπλοκα για να διαχειριστούν οι αναβάτες. Στη Βολιβία θα περάσουμε μέρες σε μεγάλο υψόμετρο, όπου αναμένεται βροχή και κρύο και αυτό θα μας επηρεάσει φυσικά, αλλά πάνω από αυτό όταν φτάνουμε στην Αργεντινή αναμένουμε και πάλι πολύ ζεστή. Πέρασαν έξι ημέρες, αλλά έχουμε ακόμα οκτώ δύσκολες μέρες μπροστά μας.»

Related Posts