Πόσα λεφτά κοστίζει σε μια ομάδα μια συμμέτοχη στο MotoGP

Τρία εκατομμύρια ευρώ, είναι για παράδειγμα το κόστος, της μοτοσυκλέτα της Honda του Marc Márquez και του Jorge Lorenzo.

Από τον κινητήρα, που είναι το πιο ακριβό κομμάτι, μέχρι και τα αυτοκόλλητα, όλα μετράνε και το κόστος ανεβαίνει.

Εκτός από τους δύο Ισπανούς πιλότους, η Honda ενοικιάζει δύο μοτοσυκλέτες στην ομάδα LCR, τη δορυφορική ομάδα της. Σε αυτή την περίπτωση, ο Cal Crutchlow και ο Takaaki Nakagami για να πάρουν τις Ιαπωνικές μοτοσυκλέτες, η ομάδα του Lucio Cecchinello πρέπει να πληρώσει δύο εκατομμύρια για κάθε μοτοσικλέτα .

Με την τιμή αυτή, μπορεί να έχει πρόσβαση στις βάσεις και τις εξελίξεις που εφαρμόζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά όχι σε ανταλλακτικά. Κάθε πτώση, νέο εξάρτημα  ή αντικατάσταση για τον εξοπλισμό, αποτελεί πρόσθετη δαπάνη.

Κινητήρας: ο ακρογωνιαίος λίθος της μοτοσικλέτας

Είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και επίσης το πιο ακριβό. Σε αντάλλαγμα για την ισχύ των 250CV, οι ομάδες πρέπει να πληρώσουν από € 200.000 έως € 250.000 για κάθε κινητήρα . Ωστόσο, και παρά τις μεγάλες δαπάνες, το μοτέρ δεν λειτουργεί μόνη του. Πολλά άλλα κομμάτια αποτελούν μια μοτοσυκλέτα  που διογκώνουν την τιμή.

Ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία είναι τα ηλεκτρονικά, κάποια από τα οποία χρησιμοποιούν και οι μοτοσυκλέτες δρόμου, μαζί με άλλα στοιχεία που υπάρχουν μόνο στα πρωτότυπα αγωνιστικά MotoGP. Άλλα εξαρτήματα όπως στα φρένα του άνθρακα, στις πνευματικές βαλβίδες και διάφορα άλλα, πρόκειται για πολύ εξελιγμένα συστήματα, έργα μηχανικής που αντικατοπτρίζουν την ποιότητά τους στην τιμή. Κανένα κομμάτι σε αυτή την ενότητα δεν κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ και, συνολικά, το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να υπερβεί τα € 100.000. Μόνο ο πίνακας ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, ενώ πρέπει να προστεθούν μεταξύ άλλων, στα έξοδα αυτά των αισθητήρων και των καλωδίων.

Τα φρένα, τα φέρινγκ και οι τροχοί αυξάνουν το κόστος

Σύμφωνα με τους κανονισμούς , κάθε αναβάτης θα έχει ένα μίνιμουμ πακέτο φρένων αποτελούμενο από 3 ζεύγη δαγκάνας, 3 τρόμπες, 10 δίσκους άνθρακα και 28 τακάκια φρένων για όλη τη σεζόν. Το σύνολο όλων των στοιχείων κοστίζει 70.000 ευρώ. Εάν χρειάζεστε περισσότερα εξαρτήματα, η ομάδα θα πρέπει να τα αγοράσει ξεχωριστά για να καλύψει τις ανάγκες της.

Το φέρινγκ, κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα Το φέρινγκ από ανθρακονήματα είναι ένα από τα μεγάλα έξοδα. Η τιμή αυτού του υλικού είναι 2€ ανά 100g , ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με τον χάλυβα (0,2€ ανά 100g) ή PVC, ένα είδος πλαστικού (0,12€  ανά 100g). Είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό υλικό και επειδή υποφέρει περισσότερο είναι αυτό που κατά συνέπεια,  που πρέπει να αντικατασταθεί περισσότερες φορές .

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα υλικά ακόμα πιο ακριβά, όπως συμβαίνει με το μαγνήσιο που χρησιμοποιείται στις ζάντες, γεγονός που αυξάνει την τιμή της κάθε μιας σε € 4.000. Μαζί με τα φέρινγκ, και τις ζάντες είναι και τα ελαστικά, τα ελαστικά είναι ένα από τα πιο ακριβά κομμάτια γιατί πρέπει να αλλάζουν πολύ συχνά .

Σε κάθε πίστα, οι οδηγοί χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικές ενώσεις ελαστικών και ξοδεύουν συνολικά δέκα μπροστινά ελαστικά και δώδεκα πίσω ελαστικά κάθε Σαββατοκύριακο. Το κόστος αυτό, μαζί με τους απαραίτητους ανθρώπινους πόρους, ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Πτώσεις, μεγάλο βάρος στο κόστος

Από τη ποιο ήπια μαλακότερη πτώση σε χτυπήματα στα οποία η μοτοσικλέτα απλά σέρνετε η καταλήγει στον τοίχο, όλα κοστίζουν χρήματα. 

Μια απλή πτώση με κτύπημα σε μία από τις πλευρές σημαίνει μια δαπάνη μεταξύ 15.000 και 20.000 € για την ομάδα, η οποία θα πρέπει να επισκευάσει τα φέρινγκ, τα κλιπ ον (τιμόνι), τα υποπόδια (μασπιέ) ή άλλα εξαρτήματα που μπορεί να υποστούν ζημιά.

Μια μεγαλύτερη πτώση στην οποία η μοτοσυκλέτα μπορεί να γυρίζει στο χαλίκι  της αμμοπαγίδας μπορεί να κοστίσει 100.000 € και ίσως παραπάνω. Μπορούν να πάθουν ζημιά εξαρτήματα όπως τα ελαστικά, οι δίσκοι φρένων, το ψυγείο, οι αισθητήρες ή οι αναρτήσεις. Ωστόσο, οι πτώσεις στις οποίες τα βασικά μέρη είναι κατεστραμμένα και είναι πιο ακριβά και χρειάζονται αντικατάσταση όπως το ψαλίδι, το πλαίσιο, τα μέρη των εσωτερικών ηλεκτρονικών, το ντεπόζιτο ή ο κινητήρας μπορεί να κοστίσει 500.000 €.

Άλλα έξοδα

Για τις ομάδες, η μοτοσυκλέτα δεν είναι το μόνο έξοδο, αν και ίσως το πιο σημαντικό. Άλλες πτυχές όπως προσωπικό, προμήθειες, υλικό ή ταξίδια αποτελούν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού.

Τα ταξίδια κάθε ατόμου που ταξιδεύει κοστίζουν περίπου 1.200 ευρώ ανά γύρο στο ημερολόγιο. Ανάλογα με το σημείο και προορισμού, ο ακριβής αριθμός μπορεί να διαφέρει. Για μια ομάδα 30 ατόμων σημαίνει δαπάνη περίπου 700.000 € ετησίως και οι περισσότερες ομάδες MotoGP υπερβαίνουν το ποσό αυτό.

Η μετακίνηση του ανθρώπινου εξοπλισμού δεν είναι η μόνη απαραίτητη ενέργεια. Η μεταφορά υλικού, μοτοσυκλέτες, εργαλεία, κατασκευές, κλπ, που γίνονται από τις ομάδες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει επίσης μια δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ ετησίως .

Η φιλοξενία, είναι ένα άλλο από τα κύρια στοιχεία σε κάθε γύρο, που αυξάνει επίσης το συνολικό κόστος. Παρόλο που στους αγώνες στην Ευρώπη, δεδομένου ότι είναι υπερβολικά δαπανηρό, για τον υπόλοιπο κόσμο τα έξοδα, αντιπροσωπεύουν δαπάνη άνω των 600.000 ευρώ ανά σεζόν. Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος των οδικών μεταφορών. Όλα τα έξοδα αυτά μαζί, για τις ομάδες θα μπορούσαν να ξοδέψουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ.

Related Posts