Παρίσι – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε μοτοσυκλέτες κατασκευής πριν το 1999

Οι μοτοσυκλέτες που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1999 δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο Παρίσι για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Με το μέτρο αυτό, η γαλλική πρωτεύουσα έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών καυσαερίων στην πόλη.

Οι νόμοι που αφορούν τον περιορισμό στις εκπομπές καυσαερίων αυξάνονται και σκληραίνουν τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία σκηνή του έργου υπήρξε η επιβολή των πρότυπων Euro 4, όπου είδαμε αρκετά μοντέλα μοτοσυκλετών να βγαίνουν έκτος παραγωγής, ενώ σε επίπεδο δήμων έχουν ήδη ξεκινήσει κάπως αμφιλεγόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Έτσι, το Παρίσι αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των μοτοσικλετών που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1999.

paris-motorcycles-854x470Από την 1η Ιουλίου, οι μοτοσικλέτες που έχουν κατασκευαστεί πριν την 1η Ιουνίου, 1999 δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πόλη του Παρισιού από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Με το μέτρο αυτό, το Συμβούλιο της πόλης έχει ως στόχο να μειώσει την ρύπανση στον αέρα σε ώρες αιχμής.

Οι τελευταίες μετρήσεις έδηξαν ότι η ρύπανση στον αέρα του Παρισιού ήταν σε χειρότερα επίπεδα από εκείνη που έχει καταχωρηθεί στο Πεκίνο. Αντίστοιχο μέτρο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν πριν το 1997, οι οποίοι θα πρέπει να σκεφτούνε την ανανέωση των οχημάτων στο γκαράζ τους ή να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης πριν την 1η Ιουλίου.

Αν κάποιο όχημα που δεν πληροί τις προδιαγραφές πιαστεί να κυκλοφορεί στην πόλη, θα επιβληθεί πρόστιμο € 35 στον ιδιοκτήτη.

Άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο θα λάβουν παρόμοια μέτρα μέχρι το 2020. Ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί και στην Αθήνα  όπου βλέπουμε καθημερινά χιλιάδες μοτοσυκλέτες παλιάς χρονολογίας που λύνουν τα χέρια στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι κυκλοφορούν πιο εύκολα με αυτές στο κέντρο της πόλης.

Related Posts