Paolo Ciabatti: “Η Honda κερδίζει στο MotoGP χάρη στον εξωγήινο Márquez”

Η Ducati θα πρέπει να ξεπεράσει ένα σχεδόν ανυπέρβλητο βουνό που ονομάζεται Marc Marquez για να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο MotoGP. Παρά τις πολλές προσπάθειες και επενδύσεις, το Borgo Panigale πληρώνει την κακή τύχη και ίσως τις κακές επιλογές, να είναι δεύτερη στη χρυσή εποχή της Repsol Honda, εναντίον του πιο ταλαντούχου αναβάτη της τελευταίας δεκαετίας.

Η πρώτη δοκιμή Sepang έδειξε ότι το GP20 δυσκολεύεται να βρει το συναίσθημα με τα καινούργια ελαστικά Michelin. Πριν από ένα χρόνο η Ducati έφυγε από τη Μαλαισία με τέσσερις αναβάτες στις τέσσερις πρώτες θέσεις (Petrucci, Bagnaia, Miller και Dovizioso). Φέτος ο καλύτερος εργοστασιακός οδηγός ήταν ο Danilo Petrucci στην έκτη θέση, αν και υπήρχαν τέσσερεις επίσημες εργοστασιακές μοτοσυκλέτες στην πίστα για πρώτη φορά.

Την σεζόν 2019, ο Dovi κέρδισε τον πρώτο αγώνα στο Κατάρ, αλλά για να το επαναλάβει, έπρεπε να περιμένει πέντε μήνες μέχρι τον αγώνα στο Spielberg στην Αυστρία. «Ο στόχος μας είναι ο παγκόσμιος τίτλος – είπε ο Paolo Ciabatti, διευθυντής της Ducati Corse – Προσπαθούμε να κερδίσουμε τον τίτλο, διαφορετικά δεν θα είμαστε εδώ. Κάθε χρόνο ξεκινάμε με την ίδια διάθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι ή μη ρεαλιστές. Αν όμως δεν κερδίσεις, δεν μπορείς να μείνεις στο σπίτι.»

Για άλλη μια φορά από την Ducati τονίζουν πώς τη διαφορά μεταξύ της Honda και της Ducati κάνει ο Marc Marquez. «Είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε έναν εξαιρετικό ταλαντούχο οδηγό όπως ο Marquez και σε μια πολύ ισχυρή ομάδα. Δεν θέλω να απογοητεύσω τον κ. Puig  – συνέχισε ο Ciabatti στο Speedweek – αλλά χωρίς τον Marc Marquez δεν θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Από το 2013 είναι αυτός που βγάζει τα καστανά από την φωτιά για την Honda.»

«Απόδειξη για αυτό είναι ότι κανένας οδηγός της Honda δεν μπορεί να επαναλάβει τις ίδιες επιδόσεις ακόμα και με την ίδια μοτοσυκλέτα.»

 «Πέρυσι ήμασταν ανταγωνιστικοί. Ο Dovi κέρδισε δύο αγώνες, τον Petrucci έναν. Ήμασταν η μόνη ομάδα που κερδίσαμε με δύο οδηγούς. Θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει τουλάχιστον μία επιπλέον νίκη GP, για παράδειγμα στην Καταλούνια ή στο Silverstone, όπου ο Dovi έπεσε χωρίς δικό του λάθος. Αυτές οι δύο πτώσεις κατέστησαν το κυνήγι του τίτλου ακόμη πιο περίπλοκο. Αλλά αν έχετε έναν αντίπαλο όπως ο Márquez ο οποίος τερματίζει πρώτος ή δεύτερος σε 18 από τα 19 Grand Prix, δεν θα βρεις πολλά περιθώρια … Τότε το έργο μας θα είναι πολύ δύσκολο. Στο Όστιν θα είχε κερδίσει αν δεν είχε πέσει. Το 2017 ο Andrea Dovizioso αγωνίστηκε για τον τίτλο MotoGP μέχρι τη Βαλένθια, και από τότε δεν καταφέραμε κάτι ίδιο ».

«Αλλά πρέπει να δούμε και το θετικό», τονίζει ο διευθυντής της Ducati Corse. «Ήμασταν υποψήφιοι για τον τίτλο σε τρεις σεζόν στη σειρά. Όλοι οι άλλοι κατασκευαστές ήταν πίσω μας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μοτοσυκλετών στον κόσμο και τον πιο ταλαντούχο οδηγό των τελευταίων χρόνων. Έτσι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την επιτυχία μας, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι επειδή γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά. Και γνωρίζουμε ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στην γιγαντιαία Honda και επίσης εναντίον ενός εξωγήινου οδηγού. Αλλάζει το στυλ οδήγησης του συνεχώς και ανεβάζει το επίπεδο σε αυτή την κατηγορία για όλους ».

Σχετικά Άρθρα