Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μπορείτε να προπονηθείτε σύμφωνα με τους νέους κανόνες

Έρχεται Σαββατοκύριακο και πολλοί οδηγοί – αθλητές έχουν πλέον την δυνατότητα να μετακινηθούν και να πάνε για προπόνηση στις εγκεκριμένες πίστες. Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να προπονηθείτε σύμφωνα με τους νέους κανόνες

Τι πρέπει να ξέρετε για να μπορείτε να προπονηθείτε νόμιμα και σύμφωνα με τους νέους κανόνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με κάθε λεπτομέρεια και τις οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Α.Μ.Ο.Τ.Ο.Ε.

Τι πρέπει να ξέρουν οι αθλητές – οδηγοί που θα πάνε στις πίστες όλης της χώρας, αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές κάθε πίστας!

Ας δούμε τα βασικά σημεία που είναι σημαντικά για τον αθλητή – οδηγό που είναι το ενεργό δελτίο αθλητή και κάρτα υγείας μαζί με αποστολή SMS στην ΑΜΟΤΟΕ για την προπόνηση και πιστά που θα πάει ο οδηγός!

Ας το δούμε λίγο ποιο αναλυτικά

 1. Όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή σε πρώτο μας άρθροκαι αμφισβητήθηκε από πολλά παπαγαλάκια,  οι αθλητές Θα πρέπει να έχουν δελτίο αθλητή και κάρτα υγείας αθλητή σε ισχύ (και πως είναι σε ισχύ το δελτίο αθλητή, μπορείτε να δείτε εδώ >>) . Έτσι σε συμπληρωματική ανακοίνωση η ΑΜΟΤΟΕ αναφέρει ξεκάθαρα πως οι οδηγοί – αθλητές πρέπει να εκτυπώνουν το έντυπο ιατρικού ιστορικού και να επισκέπτονται έναν γιατρό της επιλογής τους, όπου θα συντάξει το έντυπο ιατρικού ιστορικού, θα το κρατήσει και θα χορηγήσει βεβαίωση ότι το έντυπο έχει συνταχθεί. Την βεβαίωση αυτή την κρατά ο αθλητής και την επιδεικνύει (μαζί με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας και την κάρτα υγείας και τα δύο σε ισχύ) κατά την είσοδό του στους αδειοδοτημένους αγωνιστικούς χώρους. Το έντυπο ιατρικού ιστορικού συντάσσεται μία φορά. (Δείτε και εκτυπώστε το ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ)
 2. Η ΑΜΟΤΟΕ καθορίζει ότι οι αθλητές δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε προπόνηση αν πρώτα δεν έχουν ενημερώσει την ΑΜΟΤΟΕ, με αποστολή SMS την προηγούμενη μέρα της προπόνησης, που γίνεται ως εξής: ΑΜΟΤ κενό ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ κενό ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΉΣ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ( θα το δείτε παρακάτω) και αποστολή στο  54340. Σε όλο αυτό υπάρχει και η αντίστοιχη χρέωση 0,62 € συν το αναλογούν Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας, όπως αναφέρει η ΑΜΟΤΟΕ.  Ο οδηγός – αθλητής θα λαμβάνει 2 απαντητικά μηνύματα χωρίς κόστος.
 3. Ο κάθε οδηγός – αθλητής (ηλικίας 13 ετών και άνω), επιτρέπεται να συνοδεύεται από έναν μηχανικό. Το σύνολο των παρευρισκόμενων, δεν μπορεί να υπερβεί τα 80 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων-ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- υπαλλήλων καθαριότητας κλπ). Όλοι πλην των αθλητών φορούν μάσκα και γάντια.
  Φανταζόμαστε πως τον αριθμό θα τον κοντρολάρουν από πριν η ΑΜΟΤΟΕ αφού θα έχει τα μνήματα και δεν θα προκληθούν προβλήματα στις πίστες!
 4. Οι πίστες (αθλητικές εγκαταστάσεις) οι οποίες είναι αδειοδοτημένες είναι συγκεκριμένες και μπορείτε να δείτε παρακάτω και με τον κωδικό που θα στέλνετε στο SMS στην ΑΜΟΤΟΕ.
  Κωδικός SMS 1 Πίστα motocross στα Δουνέϊκα Ηλείας – ΔΙΑΘΛΗΣΗ
  Κωδικός SMS 2 Πίστα motocross στον Πλάτανο  Αρχ. Ολυμπίας – ΑΟΛΜΟ
  Κωδικός SMS 3 Πίστα motocross στο Αίγιο – ΠΑΛΕΜΟΤ
  Κωδικός SMS 4 Πίστα motocross στον Πρίνο Τρικάλων – ΜΑΣΤ
  Κωδικός SMS 5 Πίστα motocross στις Σέρρες – ΛΑΜΣ
  Κωδικός SMS 6 Πίστα motocross στην Καλαμάτα – ΛΕΜΟΚΑ
  Κωδικός SMS 7 Πίστα motocross στην Σπάρτη – ΑΜΟΣ
  Κωδικός SMS 8 Πίστα motocross στην Κέρκυρα ΚΑΛΟΥΡΓΕΝΑ –ΑΛΜΚΕ
  Κωδικός SMS Πίστα super moto στην Σπάρτη SPARTA MOTUL Circuit (Θ.Α σωματείο)
  Κωδικός SMS 10 Πίστα super moto στις Σέρρες (Θ.Α σωματείο)
  Κωδικός SMS 11Πίστα ταχύτητας στα Μέγαρα (Θ.Α σωματείο)
  Κωδικός SMS 12 Πίστα ταχύτητας στις Σέρρες (Θ.Α σωματείο)
  Κωδικός SMS  13 Πίστα ταχύτητας (DRAGSTER) Σέρρες  (Θ.Α σωματείο)
  Κωδικός SMS 14 Πίστα super moto στα Μέγαρα (Θ.Α σωματείο)
  Κωδικός SMS 15 Πίστα motocross στην Σκυδρα ΑΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ
 • Η ΑΜΟΤΟΕ ενημερώνει διαρκώς την λίστα και σύμφωνα με την επιθυμία των διαχειριστών των αθλητικών εγκαταστάσεων να διοργανωθούν προπονήσεις.

 Οι υπόλοιποι οροί- κανονισμοί, κυρίως για τους ιδιοκτήτες – διαχειριστές κάθε πίστας υπάρχουν όπως και όλα τα υπόλοιπα στην απόφαση της ΑΜΟΤΟΕ μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Αναλυτικά η απόφαση της ΑΜΟΤΟΕ στις 6/5, σχετικά με την έναρξη των προπονήσεων 2020 , μαζί με την ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ στις 14/5 και ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Νο2

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Β ́ΦΑΣΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Β ́ΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΟΑ/∆ΥΑ/220714/6451/1553 Ημ/νία: 15/05/2020 Ημ/νία Έκδοσης 15/05/2020

Η B ́ Φάση άρσης των περιορισμών στην αθλητική δραστηριότητα ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. Σε αυτή τη φάση θα επιτραπεί η προσέλευση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις στους αθλητές των Σωματείων και τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι εξετάζονται σε αγωνίσματα για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κ.α.). Οι σχετικές οδηγίες ασφαλούς άσκησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν αναρτηθεί στο ειδικό πεδίο ενημέρωσης, με τίτλο: «Αθλητισμός & COVID19», στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf

Προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος

Ο προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής/τρια προ-πονήσεις, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αποχής και πανδημίας. Όλοι οι αθλητές/τριες και αθλούμενοι της Β ́ Φάσης θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Πρόσβαση στην προπόνηση

Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ. Tο έντυπο του καταλόγου εισερχομένων/εξερχομένων υπάρχει εδώ: https://gga.gov.gr/images/katalogos_eiserxomenon_ekserxomenon.pdf

Οργάνωση προπονήσεων

Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20 ́ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ. Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20 ́) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν αφού συμβουλευθούν τις Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf ) καθώς και τις οδηγίες της αντίστοιχης Ομοσπονδίας που υπάρχουν στην ενότητα «Ειδικά Πρωτόκολλα Αθλημάτων» στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports.

Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή. Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη.

Μέγιστος Αριθμός Αθλουμένων

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και την πορεία της πανδημίας.

Στάδια στίβου
80 άτομα εντός του σταδίου
Σε περίπτωση που η προπόνηση γινεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.
Γήπεδα ποδοσφαίρου
Γήπεδο 11 x 11 Γήπεδο 7 x 7 Γήπεδο 5 x 5
60 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου) 30 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου) 20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Ανοικτά γήπεδα μπάσκετ/βόλεϊ/χάντμπολ
20 άτομα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις
Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω:

  •   Για επιφάνεια έως 600 τμ προβλέπεται 1 άτομο ανά 25τμ
  •   Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τμo 1άτομο ανά  25τμ για ταπρώτα 600τμ o 1 άτομο ανά 50 τμ για τα επιπλέον τμ
   Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια
   1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυμναστήριο 650τμ το μέγιστο θα είναι 22 άτομα)
   Ανοικτά κολυμβητήρια
   50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές 50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές 33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές 25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές
  • Κλειστά κολυμβητήρια
  • 50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές 50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές 33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές 25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές

ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η εξειδίκευση των μέτρων, ανά άθλημα, γίνεται σε συνεργασία με τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπό τους από τη σοβαρή απειλή της λοίμωξης COVID-19. Η ιατρική ομάδα της κάθε ομοσπονδίας θα πρέπει να ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα και να αναφέρει άμεσα στον ΕΟΔΥ και στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα COVID-19 σε αθλητή ή συνεργάτη της ομοσπονδίας. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα παρακολουθεί συνεχώς τη δυναμική της επιδημίας του κορονοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι παρών και θα προσαρμόζει τα μέτρα στις νέες καταστάσεις, εκδίδοντας, όποτε κριθεί αναγκαίο, νέες οδηγίες.

Χρήσιμες πληροφορίες, έντυπα, νομοθεσία, δεκάλογοι κ.α. αναφορικά με τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό που σχετίζονται με τον κορονοϊό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ, στην ενότητα «Αθλητισμός & COVID-19» https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports η οποία ενημερώνεται σε καθημερινή βάση.

Για τυχόν ερωτήσεις και/ ή περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Διευκρινίσεις για την ιατρική βεβαίωση

Αθήνα, 19-05-2020 – Διευκρινίσεις για την ιατρική βεβαίωση αθλητών, αθλητριών και αθλουμένων από την Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ιατρική βεβαίωση που πρέπει να προσκομίσουν αθλητές, αθλήτριες και αθλούμενοι, για την επανέναρξη των προπονήσεών τους,  η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ διευκρινίζει τα εξής:
•             Ουδέποτε καθόρισε το μοριακό τεστ PCR ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή αθλητών, αθλητριών και αθλουμένων στην αθλητική δραστηριότητα, όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στις οδηγίες της που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.
•             Το έντυπο της αρχικής ιατρικής βεβαίωσης τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην υπάρχει παρερμηνεία περί ανάγκης διενέργειας μοριακού τεστ PCR προκειμένου να υπογραφεί η βεβαίωση από τον ιατρό. Στο νέο έντυπο αναφέρονται αναλυτικά πλέον τα συμπτώματα που συνδέονται με τη λοίμωξη COVID-19.
•             Παραμένει το γεγονός ότι αν ο ιατρός, από την κλινική εξέταση και μετά τη συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού, θεωρήσει ότι χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, παραπέμπει αναλόγως τον εξεταζόμενο.

Για την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
Γιώργος Μαυρωτάς

Διευκρινιστικές Οδηγίες

Διευκρινιστικές Οδηγίες περί της συμπλήρωσης του εντύπου «Ιατρικό Ιστορικό
για αθλητές/τριες, αθλούμενους/ες και τεχνικό προσωπικό πριν την έναρξη των
προπονήσεωνσεοργανωμένεςδημόσιεςκαιιδιωτικέςαθλητικές εγκαταστάσεις.

Εκ μέρους των μελών της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής
Γραμματείας Αθλητισμού και σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού για
αθλητές/τριες, αθλούμενους/ες και τεχνικό προσωπικό πριν την έναρξη των προπονήσεων
σε οργανωμένες δημόσιες και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, διευκρινίζονται τα
κάτωθι:
1. Το έντυπο του ιατρικού ιστορικού για αθλητές/τριες, αθλούμενους/ες και τεχνικό
προσωπικό συμπληρώνεται από τους ιδίους με τη βοήθεια του ιατρού της ομοσπονδίας ή
του σωματείου ή άλλου ιατρού με ειδικότητα γενικού ιατρού, παιδίατρου, παθολόγου,
καρδιολόγου, πνευμονολόγου και συναφών παθολογικών ειδικοτήτων.
2. Το έντυπο του ιατρικού ιστορικού παραμένει στην κατοχή του ιατρού και φυλάσσεται
σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων
προσωπικού χαρακτήρα.
3. Ο ιατρός μετά την κλινική εξέταση και τη συμπλήρωση του εντύπου του ιατρικού
ιστορικού και εφόσον κρίνει ότι δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, συμπληρώνει το
έντυπο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης η οποία επιτρέπει στον αθλητή/τρια να ξεκινήσει
προπονήσεις.
4. Στην επανέναρξη των προπονήσεων και κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση,
οι αθλητές/αθλήτριες προσκομίζουν τη σχετική ιατρική βεβαίωση.
5. Όσον αφορά τους/ τις αθλούμενους/ες καθώς και το τεχνικό προσωπικό που κάνει
χρήση των οργανωμένων δημόσιων και ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και δεν
εμπίπτουν στην κατηγορία των αθλητών/τριών με δελτίο αθλητικής ιδιότητας,
ακολουθείται η ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας, ωστόσο, το έντυπο ιατρικού ιστορικού
για τεχνικό προσωπικό και αθλούμενους/ες.
Διευκρινίζεται ότι η σχετική ιατρική βεβαίωση εκδίδεται και προσκομίζεται για την
αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στον αθλητισμό και την επανεκκίνηση της
αθλητικής δραστηριότητας σε ασφαλείς συνθήκες.
Τα ως άνω έντυπα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας
Αθλητισμού, στο ειδικό πεδίο ενημέρωσης «Αθλητισμός & COVID 19» και στην ενότητα
«Έντυπα/ φόρμες προς συμπλήρωση https://gga.gov.gr/component/content/article/278-
covid/2981-covid19-sports
Παρακαλούμε όπως αναρτήσετε στην ιστοσελίδα του φορέα σας τα σχετικά έντυπα
προκειμένου να είναι διαθέσιμα από ιατρούς και ενδιαφερόμενους/ες.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΜΟΤΟΕ

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 14/5

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ ΑΜΟΤΟΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ

 

Σε συνέχεια της από 6 /5/2020 ανακοίνωσης , σχετικά με την έναρξη των προπονήσεων, το ΔΣ της ΑΜΟΤΟΕ, ενημερώσει για τα κάτωθι:

 

 

ΑΘΛΗΤΕΣ Πριν και κατά την προπόνηση:

 

 • Οι αθλητές εκτυπώνουν το έντυπο ιατρικού ιστορικού και επισκέπτονται γιατρό της επιλογής τους. Ο γιατρός θα συντάξει το έντυπο ιατρικού ιστορικού, θα το κρατήσει και θα χορηγήσει βεβαίωση ότι το έντυπο έχει συνταχθεί. Την βεβαίωση αυτή την κρατά ο αθλητής και την επιδεικνύει (μαζί με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας και την κάρτα υγείας και τα δύο σε ισχύ) κατά την είσοδό του στους αδειοδοτημένους αγωνιστικούς χώρους. Το έντυπο ιατρικού ιστορικού συντάσσεται μία φορά.

 

 • Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως την Ομοσπονδία, με κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΟΔΥ.

Η αποστολή SMS γίνεται ως εξής: ΑΜΟΤ κενό ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ κενό ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΉΣ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ( θα το βρείτε παρακάτω) και αποστολή το 54340. Χρέωση τελική τιμή με ΦΠΑ 0,62 € συν το αναλογούν Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας.

Το SMS θα πρέπει να αποσταλεί έως και την προηγούμενη μέρα της προπόνησης και ο αθλητής θα λαμβάνει 2 απαντητικά μηνύματα χωρίς κόστος.

Οι αθλητές με την αποστολή του συγκεκριμένου SMS, ταυτόχρονα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν

κάποιο από τα συμπτώματα όπως πυρετόςκόπωση, δύσπνοια ή βήχας, μυαλγία, διάρροια, πονόλαιμος ή ανοσμίας (απώλειας όσφρησης). Σε περίπτωση όμως που έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει την Ομοσπονδία ή το σωματείο του, οι οποίοι θα ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ για οδηγίες ενεργειών. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε μέλος του προπονητικού/ τεχνικού επιτελείου.

 

 • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι αδειοδοτημένες είναι οι εξής:

 

Κωδικός SMS 1 Πίστα motocross στα Δουνέϊκα Ηλείας – ΔΙΑΘΛΗΣΗ
Κωδικός SMS 2 Πίστα motocross στον Πλάτανο Αρχ. Ολυμπίας – ΑΟΛΜΟ
Κωδικός SMS 3 Πίστα motocross στο Αίγιο – ΠΑΛΕΜΟΤ
Κωδικός SMS 4 Πίστα motocross στον Πρίνο Τρικάλων – ΜΑΣΤ
Κωδικός SMS 5 Πίστα motocross στις Σέρρες – ΛΑΜΣ

Κωδικός SMS 6 Πίστα motocross στην Καλαμάτα – ΛΕΜΟΚΑ

Κωδικός SMS 7 Πίστα motocross στην Σπάρτη – ΑΜΟΣ

Κωδικός SMS 8 Πίστα super moto στην Καλύφυτο Δράμας 69SPEEDWAY – SUPERMOTO – Δράμα

Κωδικός SMS Πίστα super moto στην Σπάρτη SPARTA MOTUL Circuit

Κωδικός SMS 10 Πίστα super moto στις Σέρρες

Κωδικός SMS 11Πίστα ταχύτητας στα Μέγαρα

Κωδικός SMS 12 Πίστα ταχύτητας στις Σέρρες

Κωδικός SMS 13 Πίστα super moto στα Μέγαρα

 

 

 • Για την χρήση των ανωτέρω αγωνιστικών χώρων, ισχύουν όλα τα αναφερόμενα στην από 6/5/2020 απόφαση της ΑΜΟΤΟΕ και σύμφωνα με τις αποφάσεις των σχετικών υπουργείων, του ΕΟΔΥ και της ΓΓΑ.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι μπορούν να προπονηθούν αθλητές από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται ένας αθλητής να συνοδεύεται από έναν μηχανικό. Το σύνολο των παρευρισκομένων, δεν μπορεί να υπερβεί τα 80 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων-ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- υπαλλήλων καθαριότητας κλπ). Όλοι πλην των αθλητών φορούν μάσκα και γάντια.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος αριθμός αθλητών εντός του αγωνιστικού χώρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλον Νομό από αυτόν της κατοικίας του αθλητή, σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

 

 

 

Αναφορικά με τους αγωνιστικούς χώρους:

 

 • Οι εργαζόμενοι, το τεχνικό προσωπικό και πάσης φύσεως πρόσωπα τα οποία απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση, στον αγωνιστικό χώρο, εκτυπώνουν το έντυπο ιατρικού ιστορικού και επισκέπτονται γιατρό της επιλογής τους. Ο γιατρός θα συντάξει το έντυπο ιατρικού ιστορικού, θα το κρατήσει και θα χορηγήσει βεβαίωση ότι το έντυπο έχει συνταχθεί. Την βεβαίωση αυτή την κρατά ο υπεύθυνος του αγωνιστικού χώρου. Το έντυπο ιατρικού ιστορικού συντάσσεται μία φορά.

 

 • Αποστέλλεται στο [email protected] ενημέρωση σχετική με το πότε θα λειτουργήσει η αθλητική εγκατάσταση το αργότερο 2 μέρες πριν την έναρξη της προπόνησης. Η ΑΜΟΤΟΕ θα αποστέλλει λίστα στους αθλητικούς χώρους όπου οι αθλητές επιθυμούν να προπονηθούν. Αθλητής ο οποίος δεν αναγράφεται στην λίστα της Ομοσπονδίας δεν δύναται να αθληθεί.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι η προσέλευση/αποχώρηση προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται από μία μόνο είσοδο/έξοδο, η οποία θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης εγκαταστάσεων.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι ο φύλακας θα επιτρέπει την είσοδο μόνο στους αθλητές, προπονητές, ιατρούς και τεχνικό προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Κανένας επισκέπτης δεν θα εισέρχεται χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Διοίκηση της εγκατάστασης (δεν επιτρέπονται θεατές).

 

 • Υπενθυμίζεται ότι κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται από όλους τους εισερχόμενους στην αθλητική εγκατάσταση. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, αλλά και στο έντυπο εισερχομένων – εξερχομένων. Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται, καθημερινά, με μέριμνα του υπευθύνου της εγκατάστασης, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση. Αντίγραφό του θα αποστέλλεται, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης, στο email [email protected]“>[email protected] Συνίσταται, όπου είναι εφικτό, να πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε όσους εισέρχονται στην εγκατάσταση, με απαγόρευση της εισόδου σε όσους έχουν σε τρεις μετρήσεις θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37οC. Σε ύποπτο κρούσμα COVID-19, του συστήνεται η επιστροφή στο σπίτι του και η επικοινωνία με τον ιατρό του.

 

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα σχετικά της από 6/5/2020, ανακοίνωση της ΑΜΟΤΟΕ.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Νο 2 Δ.Σ ΑΜΟΤΟΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ

 

Σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων του ΔΣ της ΑΜΟΤΟΕ (θα τις βρείτε στο www.amotoe.gr), λαμβάνοντας υπόψη την σχετική αποστολή από την ΓΓΑ των νέων διατάξεων που επισυνάπτονται (ΦΕΚ 1868-17/5/2020-Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ και Πρακτικές οδηγίες Β φάσης για την ασφαλή άσκηση σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους της ΓΓΑ)  αναφορικά με την Β φάση ασφαλούς έναρξης προπονήσεων, το ΔΣ της ΑΜΟΤΟΕ, ενημερώνει για τα κάτωθι:

 

 • Οι αθλητές εκτυπώνουν το έντυπο ιατρικού ιστορικού και επισκέπτονται γιατρό της επιλογής τους. Ο γιατρός θα συντάξει το έντυπο ιατρικού ιστορικού, θα το κρατήσει και θα χορηγήσει βεβαίωση ότι το έντυπο έχει συνταχθεί. Την βεβαίωση αυτή την κρατά ο αθλητής και την επιδεικνύει (μαζί με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας και την κάρτα υγείας και τα δύο σε ισχύ) κατά την είσοδό του στους αδειοδοτημένους αγωνιστικούς χώρους. Το έντυπο ιατρικού ιστορικού συντάσσεται μία φορά.

 

 • Προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος (Νέα προσθήκη)

Ο προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής/τρια  προπονήσεις, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αποχής και πανδημίας. Όλοι οι αθλητές/τριες και αθλούμενοι της Β΄ Φάσης θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 • Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως την Ομοσπονδία, με κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΟΔΥ.

Η αποστολή SMS γίνεται ως εξής: ΑΜΟΤ κενό ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ κενό ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΉΣ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ( θα το βρείτε παρακάτω) και αποστολή το 54340. Χρέωση τελική τιμή με ΦΠΑ  0,62 € συν το αναλογούν Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας. Η χρέωση καταβάλλεται μέσω υπηρεσίας Premium SMS που παρέχεται από την HUBSMS Ltd την παραπόνων 210 6850157

 • Το SMS θα πρέπει να αποσταλεί έως και την προηγούμενη μέρα της προπόνησης και ο αθλητής θα λαμβάνει   2 απαντητικά μηνύματα χωρίς κόστος.

Οι αθλητές με την αποστολή του συγκεκριμένου SMS, ταυτόχρονα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν

κάποιο από τα συμπτώματα όπως πυρετόςκόπωση, δύσπνοια ή βήχας, μυαλγία, διάρροια, πονόλαιμος ή ανοσμίας (απώλειας όσφρησης). Σε περίπτωση όμως που έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει την Ομοσπονδία ή το σωματείο του, οι οποίοι θα ενημερώσουν  τον ΕΟΔΥ για οδηγίες ενεργειών. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε μέλος του προπονητικού/ τεχνικού επιτελείου.

 • Κατά την ενημέρωση που έχει η Ομοσπονδία έως τώρα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι αδειοδοτημένες υπό την εποπτεία της και έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν προπονήσεις εντός του προσεχούς διαστήματος είναι οι κάτωθι:

Κωδικός SMS 1 Πίστα motocross στα Δουνέϊκα Ηλείας – ΔΙΑΘΛΗΣΗ
Κωδικός SMS 2 Πίστα motocross στον Πλάτανο  Αρχ. Ολυμπίας – ΑΟΛΜΟ
Κωδικός SMS 3 Πίστα motocross στο Αίγιο – ΠΑΛΕΜΟΤ
Κωδικός SMS 4 Πίστα motocross στον Πρίνο Τρικάλων – ΜΑΣΤ
Κωδικός SMS 5 Πίστα motocross στις Σέρρες – ΛΑΜΣ
Κωδικός SMS 6 Πίστα motocross στην Καλαμάτα – ΛΕΜΟΚΑ
Κωδικός SMS 7 Πίστα motocross στην Σπάρτη – ΑΜΟΣ
Κωδικός SMS 8 Πίστα motocross στην Κέρκυρα ΚΑΛΟΥΡΓΕΝΑ –ΑΛΜΚΕ
Κωδικός SMS Πίστα super moto στην Σπάρτη SPARTA MOTUL Circuit (Θ.Α σωματείο)
Κωδικός SMS 10 Πίστα super moto στις Σέρρες (Θ.Α σωματείο)
Κωδικός SMS 11Πίστα ταχύτητας στα Μέγαρα (Θ.Α σωματείο)
Κωδικός SMS 12 Πίστα ταχύτητας στις Σέρρες (Θ.Α σωματείο)
Κωδικός SMS  13 Πίστα ταχύτητας (DRAGSTER) Σέρρες  (Θ.Α σωματείο)
Κωδικός SMS 14 Πίστα super moto στα Μέγαρα (Θ.Α σωματείο)
Κωδικός SMS 15 Πίστα motocross στην Σκυδρα ΑΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

 • Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και σύμφωνα με την επιθυμία των διαχειριστών των αθλητικών εγκαταστάσεων να διοργανωθούν προπονήσεις.

 

 • Για την χρήση των ανωτέρω αγωνιστικών χώρων, ισχύουν όλα τα αναφερόμενα στις προηγούμενες   αποφάσεις της ΑΜΟΤΟΕ ( θα τις βρείτε στο www.amotoe.gr) και σύμφωνα με τις αποφάσεις των σχετικών υπουργείων, του ΕΟΔΥ και της ΓΓΑ.
 • Απαραίτητη προϋπόθεση, οι προπονήσεις να διεξάγονται από αθλητικά σωματεία της ΑΜΟΤΟΕ (ΦΕΚ 1868-17/5/2020), τα οποία σωματεία θα έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων ότι θα διοργανώσουν  προπόνηση και αυτή η ενημέρωση θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΜΟΤΟΕ για την ενημέρωση των αθλητών

 

 • Μειώνεται το όριο ηλικίας των αθλητών που δύναται να προπονηθούν. Σύμφωνα με τις συνημμένες αποφάσεις ορίζεται η ηλικία των 13 ετών και άνω.

 

 • Αλλάζει ο αριθμός αθλούμενων και βοηθητικού προσωπικού, που μπορούν να βρίσκονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΓΓΑ για τις λοιπές εγκαταστάσεις  προβλέπονται τα εξής: Για επιφάνεια έως 600 τμ προβλέπεται 1 άτομο ανά 25τμ. Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τμ 1 άτομο ανά 25 τμ για τα πρώτα 600 τμ  1 άτομο ανά 50 τμ για τα επιπλέον τμ.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος αριθμός αθλητών εντός του αγωνιστικού χώρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15. (κάθε φορά)

 

 • Επιτρέπεται πλέον η μετάβαση σε άλλον Νομό από αυτόν της κατοικίας του αθλητή, σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

 

 

 • Υπενθυμίζεται ότι η προσέλευση/αποχώρηση προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται από μία μόνο είσοδο/έξοδο, η οποία θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης εγκαταστάσεων.

 

 

 • Υπενθυμίζεται ότι ο φύλακας θα επιτρέπει την είσοδο μόνο στους αθλητές, προπονητές, ιατρούς και τεχνικό προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Κανένας επισκέπτης δεν θα εισέρχεται χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Διοίκηση της εγκατάστασης (δεν επιτρέπονται θεατές).

 

 • Υπενθυμίζεται ότι κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων  το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται από όλους τους εισερχόμενους στην αθλητική εγκατάσταση. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, αλλά και στο έντυπο εισερχομένων – εξερχομένων. Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται, καθημερινά, με μέριμνα του υπευθύνου της εγκατάστασης, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση. Αντίγραφό του θα αποστέλλεται, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης, στο email [email protected] .  Συνίσταται, όπου είναι εφικτό, να πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε όσους εισέρχονται στην εγκατάσταση, με απαγόρευση της εισόδου σε όσους έχουν σε τρεις μετρήσεις θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37οC. Σε ύποπτο κρούσμα COVID-19, του συστήνεται η επιστροφή στο σπίτι του και η επικοινωνία με τον ιατρό του.

 

 

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι σχετικές της από 6/5/2020, ανακοινώσει της ΑΜΟΤΟΕ τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο www.amotoe.gr. Επίσης λοιπές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.gga.gov.gr

 

Η ΑΜΟΤΟΕ  , σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και γον ΕΟΔΥ, θα παρακολουθεί συνεχώς τη δυναμική της επιδημίας και θα προσαρμόζει τα μέτρα στις νέες καταστάσεις εκδίδοντας, όποτε κριθεί αναγκαίο, νέες οδηγίες.

 

Ελπίζουμε στην συνεργασία όλων, με σκοπό την γρήγορη επανεκκίνηση του αθλήματός μας.

 

ΠΡΟΠΟΝΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΡΑΦΑ

Δείτε και εκτυπώστε το ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

Δείτε και εκτυπωστε το ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Κατάλογος εισερχομένων-εξερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση για ενδεχόμενο ιχνηλάτησης επαφών λόγω COVID-19

 

 

 

Σχετικά Άρθρα