Ο Sam Sunderland κερδίζει την 5η ειδική στο Dakar 2019 – Ανασκόπηση 5ης ημέρας Dakar 2019

Stage 5 | 11 Ιανουαρίου |  Moquegua > Arequipa | 345 (Ειδική μαραθωνίου) | 776 σύνολο
1. Sam Sunderland – 2. Xavier de Soultrait – 3. Matthias Walkner 

Το Ράλι Ντακάρ έφτασε σήμερα στην μέση με την 5η ειδική. Το δεύτερο μέρος του Μαραθωνίου αποδείχθηκε μια μέρα με τους αναβάτες να έχουν μια τακτική να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ευνοϊκές θέσεις για τις επόμενες μέρες.

Η σημερινή 5η μέρα του Ντακάρ 2019 ήταν η μέρα πριν από την ημέρα ανάπαυσης. Λόγο ομίχλης νωρίς το πρωί, η οποία θα εμπόδιζε τα ελικόπτερα να πραγματοποιήσουν τις αποστολές ασφαλείας τους η εκκίνηση άργησε λίγες ώρες να ξεκινήσει.

Η εκκίνηση σήμερα ήταν σε στυλ motocross, ανά 10-10, σε μια παραλία κοντά στην Τάκνα.

Ο Sam Sunderland πήρε τη νίκη της 5ης ειδικής, ξεκινώντας από την πρώτη ομάδα,  ο Sam Sunderland έκανε μια καλή εκκίνηση, επιλέγοντας να μην πιέσει αμέσως και να διακινδυνεύσει ένα λάθος ή ένα περιστατικό με έναν άλλο αγωνιζόμενο. Στην πορεία ο Sunderland  σταμάτησε για να βοηθήσει τον Paulo Gonçalves μέχρι να φτάσει η ιατρική ομάδα, ξεκινώντας ξανά μετά από 10 λεπτά. Πιέζοντας σκληρά έδειξε την ικανότητα του στην άμμο, σχεδόν έπιασε την μπροστινή ομάδα πριν από το τέλος.

Ο Paulo Gonçalves δεν θα φτάσει στο τέλος του 12ου του Ντακάρ. Ο επίσημος αναβάτης της Honda υπέστη σοβαρή πτώση μετά από 155 χλμ. στην ειδική και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για πέμπτη φορά στην καριέρα του στο Ντακάρ. Ο Πορτογάλος υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι και πιθανώς ένα σπασμένο χέρι.

O Paulo Gonçalves, όγδοος στην γενική μέχρι σήμερα, εγκατέλειψε το Ντακάρ 2019 με ελικόπτερο.

Οι ειδήσεις, μπερδεύονται για την Honda HRC ανάμεσα σε καλές και άσχημες. Η πρωτοπορία του Ricky Brabec, μετά την εγκατάλειψη του Joan Barreda, ήρθε και πάλι να φύγουν τα χαμογέλα με την εγκατάλειψη του Paulo Gonçalves που είπε αντίο στο Dakar.

Ο Gonçalves, όπως επιβεβαιώνεται από την ASO, έχει υποστεί μια ελαφρά τραύμα στο κεφάλι και πιθανά να εχει σπασμένο δεξί χέρι. Ο Πορτογάλος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου θα υποβληθεί σε πιο εκτεταμένες εξετάσεις για τον προσδιορισμό των τραυματισμών τους.

Η εγκατάλειψη Gonçalves είναι ένα χτύπημα για τη Honda, ο οποία πλέον μένει με τον Brabec, Benavides και Cornejo ενεργούς μέσα στο Ντακάρ.

Ο πορτογάλος ήρθε φέτος στο Ντακάρ μετά από ρήξη σπλήνας σε ένα εθνικό αγώνα στην Πορτογαλία.

Ο χρόνος που σταμάτησε ο Sunderland  για να βοηθήσει τον Paulo Gonçalves, δεν υπολογίστηκε στον χρόνο του και ετσι ανακηρύχτηκε νικητής της 5ης ειδικής στην Arequipa. Ο Άγγλος κέρδισε τον Xavier de Soultrait με 3’23 και ανεβαίνει στη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, μόλις 59 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ricky Brabec.

Ο Sunderland  ανέβηκε στην δεύτερη θέση στην προσωρινή συνολική κατάταξη.

Sam Sunderland: «Προφανώς το πρώτο πράγμα είναι να ευχηθώ στον Goncalves το καλύτερο μετά το ατύχημα του – είναι πάντα τρομακτικό όταν βλέπεις να συμβαίνει μπροστά σου. Έμεινα μαζί του για πάνω από 10 λεπτά, αλλά είναι δύσκολο να μετρήσεις πόση ώρα σταματάς. Πολλοί αναβάτες μας πέρασαν και έτσι όταν συνέχισα και πάλι, πίεσα όσο πιο σκληρά μπορούσα. Είδα την ομάδα λίγο πριν το τέλος, έτσι ήξερα ότι είχα φτιάξει κάποιο χρόνο. Βρίσκομαι δευτερόλεπτα πίσω τώρα και είναι ένα καλό πρώτο μισό του αγώνα, αλλά ξέρω αν οι επόμενες πέντε μέρες θα είναι κάτι σαν αυτό που μόλις είχαμε, θα καταλήξει να είναι ένα δύσκολο ράλι.»

Ο Xavier de Soultrait τερμάτισε πρώτος στο δεύτερο μέρος του μαραθωνίου, μπροστά από τον Sunderland, που όμως τελικά κέρδισε την ειδική. Ο Soultrait ήταν μόλις τρία λεπτά πίσω από τον τελικό νικητή της σκηνής. Συνεχίζοντας την ισχυρή του απόδοση στο Περού, ο Xavier κινήθηκε στην όγδοη θέση στην προσωρινή συνολική κατάταξη.

Xavier de Soultrait: «Ήταν μια άλλη καλή φάση για μένα και είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με τη δεύτερη θέση μου. Ξεκίνησα την ειδική με σταθερό ρυθμό για να διατηρήσω τα ελαστικά μου. Ο ρυθμός ήταν γρήγορος. Πιο κοντά στο τέλος της ειδικής, αισθάνθηκα υπέροχα στην μηχανή μου, έτσι αποφάσισα να προχωρήσω και να πιέσω για έναν καλό χρόνο. Έκανα την επίθεσή μου και όταν έφτασα στο τέλος, μου είπαν ότι είχα κερδίσει την ειδική. Του Sam Sunderland του έδωσαν πίσω το χρόνο που έχασε για να βοηθήσει τον τραυματισμένο Gonçalves, οπότε κέρδισε την ειδική. Τώρα ανυπομονώ για τη δεύτερη εβδομάδα που ξεκινά την Κυριακή.»

Ο  Walkner  μετά την εκκίνηση το πρωί ήταν σε θέση να αυξήσει τον ρυθμό του και να ανεβάσει απόδοση στο δεύτερο μισό της ειδικής. Ο Walkner ήταν ο πρώτος που διέσχισε τη γραμμή, τερματισμού, κάνοντας τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, λίγο πάνω από τρία λεπτά πίσω από τον συμπαίκτη Sunderland. Δυστυχώς, μια ποινή ταχύτητας τριών λεπτών έριξε στη συνέχεια τον Matthias σε μια ενδεχόμενη 10η θέση.

Matthias Walkner: «Είναι πάντα διασκεδαστικό να κάνεις εκκίνηση σε στυλ μοτοκρός στην παραλία, αλλά δεν έκανα το καλύτερο ξεκίνημα και στη συνέχεια καθώς φτάσαμε στην άμμο ήταν πολύ δύσκολα. Συνέχισε έτσι για περίπου 200 χιλιόμετρα και ήταν πραγματικά απογοητευτικό. Τα πράγματα βελτιώθηκαν προς το τέλος της ειδικής όπου μπόρεσα να μπω εμπρός. Έπειτα πίεσα σκληρά και έκανα καλό χρόνο και ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος που τελείωσα την διαδρομή. Ο αστράγαλος μου  ακόμα πονά, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει το ρυθμό μου, ειδικά όταν η αδρεναλίνη ρέει. Απλά πρέπει να είμαι προσεκτικός ώστε να μην βάλω το πόδι μου κάτω και να το τραυματίσω περισσότερο.»

Ο Rookie Lorenzo Santonilo πέτυχε μια εξαιρετική απόδοση και τον καλύτερο τερματισμό του από την αρχή του Ντακάρ πίσω από το τιμόνι του Sherco, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση σήμερα, μόλις 37 δευτερόλεπτα πίσω από τον Xavier de Soultrait.

Ο Andrew Short έκανε και αυτός το καλύτερο ατομικό του αποτέλεσμα σε αυτό το Dakar. Τερμάτισε στην 5η θέση και σήμερα και ανέβηκε στην 10η θέση γενικής.

Ο Ricky Brabec εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη τερματίζοντας σήμερα στην 12η θέση.

Η Laia Sanz ολοκλήρωσε την 5η ειδική στη 20η θέση και τώρα βρίσκεται 19η στη γενική κατάταξη.

Laia Sanz: «Η μέρα μου πήγε καλά σήμερα, είμαι ευχαριστημένη με την ταχύτητα και το ρυθμό μου, ειδικά με όλους τους οδηγούς μαζί και τους χρόνους που είναι τόσο κοντά. Δεν είχα τόσο καλή εκκίνηση. Κοντά στο τέλος της διαδρομής μια πέτρα κόλλησε στον πίσω τροχό μου, αλλά γενικά ήταν άλλη μια καλή μέρα. Είμαι ευχαριστημένη με τον τρόπο με τον οποίο ο αγώνας πάει μέχρι τώρα, αλλά ανυπομονώ για την υπόλοιπη μέρα.»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ & ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Ο Cavigliasso κερδίζει στα QUAD

Ο Nicolás Cavigliasso, αναβάτης της Yamaha κέρδισε άλλη μια ειδική, μπροστά από τους συμπατριώτες του Jeremías González Ferioli και Gustavo Gallego, με διαφορά 14’27 και 16’07, αντίστοιχα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το προβάδισμα του στην γενική κατάταξη.

Αύριο στην Arequipa, οι αναβάτες μπορούν να απολαύσουν μια καλή μέρα ξεκούρασης. Η δράση ξεκινάει πάλι την Κυριακή σε μια ειδική που πάει πίσω στο San Juan de Marcona.

WordPress Gallery Extra

Διαδρομές Συμμετοχές ΑνασκοπήσειςΚατάταξηVideoΦωτογραφίες Σχολιασμός Ορφανού

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2019 !

Related Posts