Ο Rossi δοκίμασε έναν νέο “εντυπωσιακό” σωλήνα εξάτμισης στο Misano – Photo

Ο Valentino Rossi δοκίμασε ένα νέο σωλήνα εξάτμισης στο M1 του, που έφερε η Yamaha στο μονοήμερο επίσημο τεστ MotoGP στο Misano.

Ο Rossi τράβηξε τα βλήματα σήμερα με τον εντυπωσιακό σωλήνα εξάτμισης που δοκίμασε. Ήταν ένα  κομμάτι εντελώς διαφορετικό από  το συνηθισμένο που φοριέται στο M1, που είναι πολύ μικρότερο.

Αλλά σε τι χρησιμεύει αυτό το νέο κομμάτι;

Σύμφωνα με την άποψη κάποιων, αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει τη Yamaha στην απόδοση της.

«Εάν αλλάξετε το άκρο του σωλήνα εξαγωγής, δεν θα κερδίσετε τίποτα από αυτές τις μοτοσικλέτες όσον αφορά την απόδοση», εξηγεί ένας έμπειρος μηχανικός MotoGP στο Motorsport.com .

«Αλλά αν αλλάξετε τα πάντα και τροποποιήσετε τη σχεδίαση του συλλέκτη, μπορεί να υπάρχει κάποια διαφορά.» 

«Σε έναν δίχρονο κινητήρα, η σημασία της εξάτμισης είναι θεμελιώδης, αλλά ένας τετράχρονος, μόλις επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση, οποιαδήποτε αλλαγή δεν είναι πολύ σημαντική.» 

«Ίσως μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αερίων υψηλής θερμοκρασίας από την εξάτμιση και την ψύξη της περιοχής εξόδου του κινητήρα. Δυνητικά, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κέρδος», πρόσθεσε.

Σε επαφή με έναν άλλο μηχανικό, επίσης μέλος μιας ομάδας MotoGP , η γνώμη του ήταν σχεδόν ίδια, άλλα πρόσθεσε μια σημαντική λεπτομέρεια.

«Με έναν μεγάλο σωλήνα εξαγωγής μπορείτε να αλλάξετε λίγο τη ροπή στο μεσαίο εύρος, αλλά σε κάθε περίπτωση η μέγιστη ιπποδύναμη θα είναι η ίδια. Ίσως στο μεσαίο εύρος να έχουν καλύτερη απόδοση, αλλά δεν νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα», εξήγησε ο προαναφερθείς μηχανικός.

Εκτός από τoν Rossi την νέα εξάτμιση δοκίμασαν και οι άλλοι οδηγοί της Yamaha. Στο τέλος της ημέρας, ο Quartararo π μίλησε για τον νέο σωλήνα εξάτμισης, ο οποίος προφανώς δεν του άρεσε πολύ.

«Σήμερα δοκιμάσαμε νέα εξαρτήματα, όπως σασί και ένα σωλήνα εξάτμισης. Η εξάτμιση θα έπρεπε να μας προσφέρει λίγο περισσότερη ισχύ υπό επιτάχυνση και λίγο μεγαλύτερη τελική ταχύτητα. Ωστόσο, μετά τη δοκιμή, δεν βρήκα μεγάλες διαφορές, στην πραγματικότητα επέστρεψα στην τυπική εξάτμιση» είπε ο Γάλλος.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο εξοπλισμός εντοπίζει τα σφάλματα είναι μέσω των καυσαερίων, χάρη στους αισθητήρες θερμοστοιχείων . Φαίνεται ότι το M1 δεν πληρούσε τις απαιτήσεις θερμοκρασίας για να λειτουργήσουν σωστά και τώρα με αυτήν τη νέα εξάτμιση προσπαθούν να το διορθώσουν.

Related Posts