Ο Dovizioso εξετάζει νομική προσφυγή κατά της Ducati – Οσμή σκανδάλου ???

Η αποχώρηση του Andrea από την ομάδα του της θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο “θορυβώδης”, αφού ήδη υπάρχουν φήμες στο paddock που λένε ότι σκέφτεται να προσφύγει νομικά κατά του κατασκευαστή.

Και αυτή η προσφυγή δεν θα είχε καμία σχέση με την αποτυχία των συνομιλιών τους, αλλά με τη στάση της Ducati απέναντι στην πρόσφατη ποινή της Yamaha.

Οι φήμες από το paddock λένε πως έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι ο Dovizioso έχει μείνει πολύ δυσαρεστημένος με τον χειρισμό της  Ducati το περασμένο Σαββατοκύριακο με την ποινής εναντίον της Yamaha για την παράνομη τροποποίηση των κινητήρων της στον εναρκτήριο γύρο της σεζόν 2020 στο Jerez.

Μιλώντας σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta Dello Sport, ο μάνατζερ του Dovizioso, Simone Battistella, δήλωσε ότι ο αναβάτης του έχει συμβουλευτεί έναν δικηγόρο για να δει ποιο είναι το επόμενο βήμα για αυτόν.

Η Yamaha τιμωρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο για τη χρήση παράνομων βαλβίδων στους κινητήρες που χρησιμοποίησαν οι Fabio Quartararo, Maverick Vinales, Valentino Rossi και Franco Morbidelli στον πρώτο γύρο της σεζόν, αφού ανακαλύφθηκε ότι είχαν αντικαταστήσει τις βαλβίδες που ήταν ομολογκαρισμένες (διαπιστευμένες) με διαφορετικών προδιαγραφών από άλλον προμηθευτή.

Αυτή η ενέργεια,  διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε η παράβαση και ακολούθως τιμωρήθηκε με την αφαίρεση βαθμών του πρωταθλήματος των ομάδων και των κατασκευαστών – αλλά όχι το πρωτάθλημα των αναβατών της.

Η αντίρρηση του Dovizioso είναι για τη «συμφωνία κυρίων» που έκανε η Ένωση Κατασκευαστών Αθλητικών Μοτοσυκλετών πριν από την επιβολή της ποινής της Yamaha.

Πιστεύεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των άλλων πέντε κατασκευαστών ότι δεν θα ασκηθεί έφεση κατά της ποινής της Yamaha εάν επιβληθεί μια ελάχιστη κύρωση.

Η επακόλουθη καθυστερημένη ανακοίνωση της ποινής σημαίνει ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος για άλλα μέρη (όπως οι αναβάτες) να καταθέσουν τις δικές τους διαμαρτυρίες εντός ενός παραθύρου μιας ώρας που επιτρέπεται να το κάνουν.

Κάποιοι υπαινίχθηκαν ότι αυτή είναι μια ιδέα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την Ducati και θα της επέτρεπε να κλείσει την διαφορά για να κερδίσει το πρωτάθλημα των κατασκευαστών χωρίς να επηρεάσει τον αγώνα τίτλου του Dovizioso που φεύγει από την Ducati.

«Εάν ήταν αλήθεια ότι η πρόταση ξεκίνησε από την Ducati, θα ήταν μια πολύ ενοχλητική κατάσταση», δήλωσε ο Battistella στην Gazzetta Dello Sport την Παρασκευή.

«Ούτε ο Αντρέα ούτε εγώ ενημερωθήκαμε για την πρόταση, και καθώς η ποινή που εκδόθηκε αργά το απόγευμα με μόνο μία ώρα διαθέσιμη για να ασκηθεί έφεση, έθεσε σε κίνδυνο την ικανότητα του Αντρέα να διαμαρτυρηθεί.»

«Αλλά, ακόμη περισσότερο, έχει σημαντικές συνέπειες από την άποψη της κατάταξης και των οικονομικών.»

Ερωτηθείς για την προοπτική νομικής δράσης, απάντησε: «Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι να κάνουμε εάν προκύψει αυτή η κατάσταση».

Εάν ο Quartararo και ο Vinales είχαν αποκλειστεί από το γύρο της Jerez, ο Dovizioso θα είχε μετακινηθεί για να γίνει ο νικητής του αγώνα, πιθανότατα θα του έδινε σημαντικά περισσότερα μπόνους από την ομάδα και τους χορηγούς του από ό, τι έλαβε για την τρίτη θέση.

Ακόμη περισσότερο, αν του δοθούν οι 25 βαθμοί για την πρώτη θέση αντί των 16 και οι αναβάτες της Yamaha είχαν αφαιρέσει τη δική τους, θα μετακινούσε τον Dovizioso στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, ένα βαθμό μπροστά από τον σημερινό της δεύτερης θέσης, Alex Rins, που είναι ισοπαλία με τον Quartararo με 125 βαθμούς.

Μεταξύ των μπόνους που κέρδισαν τον αγώνα από το Ισπανικό Grand Prix και των πιθανών επιπλέον ανταμοιβών εάν ο Dovizioso τερματίσει και πάλι δεύτερος στο πρωτάθλημα παρά στην έκτη θέση που κατέχει επί του παρόντος, το οικονομικό κέρδος θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ.


Ωστόσο, μιλώντας επίσης στην Gazzetta Dello Sport σχετικά με αυτό το θέμα, ο διευθυντής της ομάδας της Ducati Paolo Ciabatti έσπευσε να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η Ducati ήταν ο υποκινητής κάποιου είδους συνωμοσίας, αντί να επιμένει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν αμοιβαία.

«Θα ήμουν πολύ έκπληκτος αν η Andrea και ο Battistella σκέφτονταν πραγματικά μια τέτοια ενέργεια», είπε.

«Δεν ήταν ιδέα της Ducati η αναζήτηση μιας ομόφωνης θέσης για την επίλυση μιας κατάστασης που συνέβαινε για κάποιο χρονικό διάστημα.»

«Οι κατασκευαστές κοινοποίησαν στην τεχνική διαχείριση που ήταν παρούσα στη συνάντηση ότι τουλάχιστον αναμενόταν ότι θα αφαιρούνταν βαθμοί από την Yamaha και την ομάδα και των κατασκευαστών»

Related Posts