Ο Βασίλης Ορφανός σχολιάζει το Dakar 2018 – Στις Μαραθώνιες ειδικές θα κριθούν οι νικητές

Την ημέρα της ξεκούρασης οι οδηγοί προσπαθούν να ξεκουραστούν και να «φορτίσουν τις μπαταρίες τους» για την επόμενη εβδομάδα. Ουσιαστικά η ημέρα είναι πιο πολύ για τις δουλειές των μηχανικών που κάνουν τις μηχανές καινούργιες. Είναι μία μέρα Ανασυγκρότησης που άλλους τους βοηθάει άλλους όχι.

Για κάποιους οδηγούς αυτή η ημέρα λειτούργει στο να χαθεί η αυτοσυγκέντρωσή του αναβάτη και αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως επίσης σου κόβει τη φορά, είναι σαν το τάιμ άουτ στο μπάσκετ. Ουσιαστικά όμως είναι μία ανάσα για τους οδηγούς, είναι μία ανάσα και καταστρώνουν την στρατηγική τους για τις επόμενες μέρες!

Το Dakar αρχίζει να ξεκαθαρίζει αν και ακόμα είμαστε στην μέση του αγωνα με δυο Μαραθώνιες ειδικές!

Είχαμε έως τώρα περίπου 30 εγκαταλείψεις και με πιο ηχηρή αυτή του Sunderland, και αυτό γιατί το να οδηγήσεις στους αμμόλοφους υπάρχει μια επικινδυνότητα, Ειδικά όταν θέλεις να κινηθείς γρήγορα, αυτό έχει κάποια ρίσκα

Ο Αναβάτης που δείχνει μεγάλη σταθερότητα ο Kevin Benavides, και έρχεται τελείως αθόρυβα από πίσω ! Ξεκίνησε από τη δεκάδα μπήκε στην πεντάδα και έφτασε στην κορυφή αθόρυβα!

Νομίζω το παιχνίδι θα παιχτεί στη σταθερότητα, οποίος δεν θα έχει πτώση, γιατί αυτές οι πτώσεις με αυτά τα χιλιόμετρα είναι επώδυνες και αν δεν εγκαταλείψει ο οδηγός θα έχει μεγάλη καθυστέρηση στο να συνεχίσει

Σίγουρα θα δούμε φοβερή μάχη που θα παίξει ρόλο το ποιος θα διαχειριστεί αυτές τις επόμενες δύσκολες ειδικές μέχρι τον τερματισμό πώς θα τη διαχειριστεί ο κάθε αναβάτης, σε αυτό παίζουν πολλοί παράγοντες ,όπως ο ενθουσιασμός η διάρκεια, η σταθερότητα, η επιθετικότητα, το που πρέπει να κλείσεις το γκάζι, αυτό είναι πολύ σημαντικό στο Dakar!

Από την επόμενη εβδομάδα που θα ακολουθήσει έχει πολλούς αμμόλοφους, και αυτό δείχνει ότι έχουν σχεδιάσει τον αγώνα ώστε να μην εφησυχάσει και να τους ταλαιπωρήσει!

Οι μέρες του αγώνα είναι πολλές και αυτό από τη φύση του το κάνει εξαιρετικά απάνθρωπο και επίπονο!

Οι διοργανωτές φέτος έχουν διατηρήσει το όνομα του Dakar και ο αγώνας είναι εξίσου δύσκολος με όλους τους παλιότερους και μεταφέρει όλη την αίγλη του από τα προηγούμενα χρόνια!

Τις σημαντικές αλλαγές θα τις δούμε την επόμενη εβδομάδα και ειδικά στις Μαραθώνιες γιατί ο αγώνας ουσιαστικά τώρα αρχίζει, χωρίς να ακυρώνω την σημαντικότητα των προηγούμενων ημερών βέβαια!

Οι εργοστασιακοί αναβάτες έχουνε μία πίεση παραπάνω, που μπορεί να μην την έχουν λεκτικά από την ομάδα τους, αλλά αυτή υπάρχει, γιατί οι ομάδες είναι εκεί για να κερδίσουν. Οπότε αυτή η πίεση μεταφέρεται στους οδηγούς, ειδικά τους εργοστασιακούς!

Αυτή η πίεση δημιουργεί άγχος που μεταφέρετε στην οδήγηση και πρέπει ο αναβάτης να το διαχειριστεί και σίγουρα όλοι θέλουν το καλύτερο έτσι όλοι προσπαθούν πιέζοντας για το καλύτερο και πιέζεις για τις πρώτες θέσεις και αυτό έχει ένα ρίσκο!

Αυτό δημιουργεί άλλου είδους πίεση για τους οδηγούς που πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Συμβαίνουν πολλά απρόοπτα, με πολλές πτώσεις, που τις βλέπουμε στα βίντεο!

Θα δούμε ακόμα μεγάλες μάχες γιατί ουσιαστικά είναι τέσσερις ομάδες στις πρώτες θέσεις και θα παλέψουν για την νίκη του αγωνα!

Επίσης βλέπουμε πολλούς οδηγούς να τερματίζουν στις ειδικές και να είναι στο ίδιο λεπτό. Αυτό μας λέει πως είναι ουσιαστικά σαν να κάνουν μοτοκρός ειδική 300 χιλιομέτρων! Το επίπεδο των οδηγών είναι πολύ υψηλό, αφού μετά από τόσα χιλιόμετρα να τερματίζουν στο ίδιο λεπτό.

Οι πρωταγωνιστές αναβάτες που είναι η δουλειά τους οι αγώνες τώρα είναι στο peak της απόδοση τους. Προετοιμάζονται ένα χρόνο για αυτό τον αγώνα και αυτό!

Η πρώτη δεκάδα ουσιαστικά έχουν μια μικρή διαφορά μέσα σε λίγα λεπτά που σημαίνει πως αυτός ο χρόνος για το Ντακάρ είναι τίποτα!  Αυτή η διαφορά μπορεί να φαίνεται μεγάλη τώρα αλλά είναι πολύ μικρή οπότε όλα μπορούν να αλλάξουν.

Ουσιαστικά στις δύο Μαραθώνιες θα κριθούν τα περισσότερα, γιατί δεν είναι μόνο οι δυσκολίες των ειδικών αλλά το βράδυ δεν έχεις μηχανικούς και την άλλη μέρα ξεκινάς για να κάνεις το δεύτερο κομμάτι για να βρεις τους μηχανικούς το βράδυ. Οπότε ένα πρόβλημα της πρώτης μέρας, αν κάτι γίνει, μία πτώση, ή κάτι προκύψει, δεν θα είναι εύκολο να το διαχειριστείς την επόμενη μέρα.

Εγώ προσπαθούσα να τα δώσω όλα στις Μαραθώνιες, για να εκμεταλλευτώ την «ισότητα» που προσφέρει σε ιδιώτες οδηγούς. Έδινα τα πάντα και μου έβγαινε, δεν είχα χτυπήσει ποτέ σε Μαραθώνια ειδική αλλά κέρδιζα πάνω 40 θέσεις!  Αυτό θα κάνουν και αυτοί αλλά ουσιαστικά για τους εργοστασιακούς το λάθος θα του κοστίσει 10 φορές παραπάνω γιατί είναι και η επόμενη μέρα!

Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το υψόμετρο η έλλειψη οξυγόνου, η κούραση το κρύο! Ο οδηγός πρέπει να τα αντέχει όλα αυτά , και συγχρόνως να εστιάσει στην οδήγηση και σε πάρα πολλά πράγματα εκτός την πλοήγηση, εκτός του road book, είναι ένας πολυσύνθετος αγώνας!

Ο Βασίλης Ορφανός είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κερδίσει στο Rally Dakar.
Κατάφερε αυτή την νίκη στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
Ακολουθούν οι συμμετοχές στα DAKAR 2004, 2005, 2008, 2009, 2011.
Λεπτομέρειες για την Δράση και το Βιογραφικό του Μοναδικού Βασίλη Ορφανού μπορείτε να
δείτε στην ιστοσελίδα του εδώ >>>

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2018 ! >>>

Σχετικά Άρθρα