Ο Βασίλης Ορφανός σχολιάζει το Dakar 2017 – 2ο μέρος – Το Dakar δεν κάνει διακρίσεις

Ο Βασίλης Ορφανός, ο μοναδικός Έλληνας που έχει νικήσει σε Dakar, σχολιάζει αποκλειστικά στο Biker Spirit Magazine για το Rally Dakar 2017 !

Ο αγώνας είναι ακόμα στην αρχή του ουσιαστικά και θα δούμε πολλές ανακατατάξεις, ακόμα είναι νωρίς!

Χαρακτηριστικό της 4ης ημέρας ήταν ότι ο Joan Barreda, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν πρωτοπόρος της γενικής κατάταξης, πήρε μια ποινή χρόνου μίας ώρας αφού ανεφοδιάστηκε εκτός της ζώνης στην οποία επιτρεπόταν. Αυτά είναι παιδαριώδη λάθη που δεν επιτρέπονται να γίνονται από τόσο μεγάλες ομάδες! Σίγουρα συμβαίνουν αυτά αλλά πρέπει να «στρεσάρει» το μυαλό και λίγο διαφορετικά, η ουσία είναι πως χωρίς αυτήν την ποινή θα ήταν πρώτος, αλλά πάντα μιλάμε θεωρητικά και όλα είναι πιθανά να γίνουν!

Η 5η ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για όλους, αφού ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και η οργάνωση αναγκάστηκε να κόψει από το σύνολο της διαδρομής 219 χιλιόμετρα πριν το τέλος της. Ο αγώνας ήταν περίεργος και πολλοί οδηγοί χάθηκαν  στο 147ο χιλιόμετρο!   Σε εκείνο το σημείο ο Sam Sunderland δεν έκανε το λάθος και έκανε την ποιο σωστή πλοήγηση για αυτό βρέθηκε στην κορυφή. Αν δούμε την χρονιά του Βρετανού θα δούμε πως είχε αυξομειώσεις, είχε αγώνες που πήγε καλά, ενώ είχε αγώνες που  είχε τραυματισμούς, για αυτό και ο ίδιος είπε ότι μπορεί να είναι μπροστά τώρα, αλλά πρέπει από εδώ και πέρα να είναι πολύ προσεκτικός.


«Όταν είσαι μπροστά είναι μεγάλη η πίεση – το έχω νιώσει αυτό το συναίσθημα στο Dakar –  Είναι μεγάλη η πίεση να είσαι πρώτος,  είναι αλλιώς να είσαι δεύτερος και να προσπαθείς να κερδίσεις την πρώτη θέση, και πολύ διαφορετικά να είσαι πρώτος και να προσπαθείς να την κρατήσεις μέχρι το τέλος, είναι παρά πολύ δύσκολο και ειδικά σε έναν τέτοιο αγώνα, είναι πολύ μεγάλη η πίεση και το άγχος αν θέλεις να κερδίσεις, για αυτό πρέπει να είσαι πάρα πολύ μεθοδικός και προσεκτικός!»

Ο αγώνας, έχει ακόμα πολύ δρόμο, αλλά δεν τους βοηθά και ο καιρός! Η Βολιβία είναι «άλλη» χώρα, είδαμε βροχές, λάσπες, ποτάμια που φούσκωσαν, χαλάζι, και παρόλο που είναι καλοκαίρι, το υψόμετρο είναι μεγάλο και ο καιρός απρόβλεπτος.

Το Dakar είναι απρόβλεπτο και το είδαμε αυτό με τον τραυματισμό του φαβορί για την νίκη, Toby Price, έτσι το Dakar φέτος θα έχει άλλο νικητή!  

«Το Dakar δεν κάνει διακρίσεις, είτε είσαι εργοστασιακός οδηγός είτε ιδιώτης, για όλους έχει εκπλήξεις, και ανάλογα με το ρυθμό που πηγαίνεις οι εκπλήξεις είναι διαφορετικές, και σε αυτό το επίπεδο επειδή κινούνται  με γρήγορους ρυθμούς έχει απρόβλεπτα πολλά»

Σχολιάζοντας μέχρι τα τώρα δεδομένα, βλέπουμε ότι κάθε μέρα έχουμε διαφορετικό νικητή, αυτό δείχνει πως η πρώτη εικοσάδα είναι στο παιχνίδι της νίκης!

Ένα από τα φαβορί για την νίκη που βλέπω είναι ο Γάλλος Adrien Van Beveren της Yamaha, κινείται σταθερά και ίσως τον δούμε να κάνει την έκπληξη, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς, ο αγώνος δεν έχει κλείσει το μισό. Θα δούμε τι θα γίνει μετά την ημέρα της ξεκούρασης!

Ο Βασίλης Ορφανός είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κερδίσει στο Rally Dakar.
Κατάφερε αυτή την νίκη στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
Ακολουθούν οι συμμετοχές στα DAKAR 2004, 2005, 2008, 2009, 2011.
Λεπτομέρειες για την Δράση και το Βιογραφικό του Μοναδικού Βασίλη Ορφανού μπορείτε να
δείτε στην ιστοσελίδα του εδώ >>>

Related Posts