Ο Βασίλης Ορφανός σχολιάζει το Dakar 2017 – 1ο μέρος

Ο Βασίλης Ορφανός, ο μοναδικός Έλληνας που έχει νικήσει σε Dakar, σχολιάζει αποκλειστικά στο Biker Spirit Magazine για το Rally Dakar 2017 !

Ο Αγώνας φέτος είναι μια πραγματική Οδύσσεια, συμμετέχουν 3 χώρες, και για πρώτη φορά η Παραγουάη. Ειδικότερα φέτος ο αγώνας είναι σε μεγάλο υψόμετρο που θα αγγίξει και τα 4.000 μετρά.

Ο Αγωνιστικός διευθυντής του Dakar,  Marc Coma, φέτος έχει κάνει μια πολύ πρωτοποριακή σχεδίαση! Φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε ειδική να κόβεται σε δυο μέρη. Ο οδηγός τερματίζει το πρώτο μέρος της ειδικής, συνεχίζει σε απλή διαδρομή και για λόγους ασφαλείας και συνεχίζει στο δεύτερο μέρος της ειδικής μέχρι τον τερματισμό της. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και είναι μια σημαντική ιδιαιτερότητα για φέτος. Αυτό σημαίνει για τους οδηγούς, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, κανείς οδηγός δεν μπορεί να χαλαρώσει πουθενά, γιατί αν γίνει κάτι στην απλή διαδρομή, δεν θα μπορέσει να μπει στην ειδική, οπότε αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Το σύνολο του αγώνα έχει μειωθεί στις 12 ημέρες και οι οδηγοί έχουν να καλύψουν μια διαδρομή περίπου 800 χιλιόμετρων την ημερα!  Αυτό ταλαιπωρεί αρκετά τους αναβάτες των μοτοσυκλετών κυρίως, για αυτό έχουμε ήδη αρκετές εγκαταλείψεις!

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα του φετινού Dakar είναι ότι βλέπουμε λιγότερους αναβάτες από την Ευρώπη και πολλούς αναβάτες από την Λατινική Αμερική. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αγώνας είναι πολύ δημοφιλής στην Λατινική Αμερική και έτσι έχουμε πάρα πολλούς αναβάτες από αυτά τα μέρη!

Στο αγωνιστικό κομμάτι, νομίζω ότι οι οδηγοι που μέχρι σήμερα, μετά το τέλος της 3ης ειδικής, βρίσκονται στην  πρώτη δεκάδα, θα πρωταγωνιστήσουν. Η διαχείριση του αγώνα είναι κάτι που θα αποδειχτεί σημαντικό αλλά και οι λιγότερες ατυχίες, και όπως ειχαμε πει πέρυσι, είναι σίγουρο ότι μπορεί κάτι να σου συμβεί σε έναν αγώνα σαν το Dakar, ακόμα και στους πρώτους οδηγούς, σε αυτούς που κυνηγούν την πρώτη θέση, μπορεί κάτι να συμβεί, οπότε το θέμα είναι πως θα διαχειριστούν την όποια άτυχη στιγμή!

Φέτος ίσως δούμε να κερδίζει η Honda, βέβαια έχει πολύ δρόμο ακόμα, αλλά ίσως την δούμε να κερδίζει ξανά μετά το 1989. Η ομάδα τους έχει δουλέψει πολύ, χωρίς να λέω πως η ομάδα της KTM υστερεί ή είναι πίσω, αλλά νομίζω πως η Honda το θέλει ποιο πολύ και έχουν δουλέψει ποιο μεθοδικά όλη την χρόνια, τους λείπει η νίκη και την θέλουν!

Όλα είναι ανοικτά και θα δούμε εκπλήξεις, ο αγώνας είναι μεγάλος και έχουμε πολύ δρόμο!

Ο Βασίλης Ορφανός είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κερδίσει στο Rally Dakar.
Κατάφερε αυτή την νίκη στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
Ακολουθούν οι συμμετοχές στα DAKAR 2004, 2005, 2008, 2009, 2011.
Λεπτομέρειες για την Δράση και το Βιογραφικό του Μοναδικού Βασίλη Ορφανού μπορείτε να
δείτε στην ιστοσελίδα του εδώ >>>

Related Posts