ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ  4726 – Εφαρμογή του νόμου σε σωματεία & Ομοσπονδία

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 έγινε η δημοσίευση του Νέου Αθλητικού Νόμου 4726 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εντολή της Πρόεδρου της Δημοκρατίας για την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Ο Γραμματέας της  ΜΟ.ΛΕ.Κ (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Καλαμπάκας Τάκος Παναγιώτης, μας έστειλε το παρακάτω μακροσκελές κείμενο, και εμείς αφού το βρήκαμε άκρως ενδιαφέρον το δημοσιεύουμε, για όσους ενδιαφέρονται και θέλουν να μάθουν τα τεκταινόμενα, σίγουρα θα τους βοηθήσει.

Τον ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ  4726 μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ >>>

Ο “Ηρακλειώτης” Τοπογράφος-Μηχανικός κατάφερε και νίκησε τα “Ιερά Τέρατα” του Ελληνικού Αθλητισμού (Των ομοσπονδιών για την ακρίβεια..!!! )

   Ο Νόμος 4726 ή αλλιώς το Αθλητικό Νομοσχέδιο  “Αυγενάκη” είναι πλέον νόμος του Κράτους μας.. Μέχρι  να φτάσει ως εδώ πέρασε από “40 κύματα” , προκάλεσε τρομερές αναταράξεις και αντιδράσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες , πολεμήθηκε από τους “ομοσπονδιάρχες” που για πολλά χρόνια βρισκόταν στις διοικήσεις , αλλά στο τέλος επικράτησε η γνώμη των πολλών (μέσα σε αυτούς καταξιωμένοι αθλητές) και η λογική και επιτέλους έχουμε ένα νόμο που ξεκαθαρίζει αρκετά το διοικητικό αθλητικό τοπίο και όχι μόνο, αφού ρυθμίζονται και επιμέρους ζητήματα της υπάρχουσας Αθλητικής Νομοθεσίας.

 

  Επειδή το κείμενο είναι λίιιγο μακροσκελές άλλα σίγουρα πιο μικρο από τις 44 σελίδες του νόμου ,φτιάξτε ένα καφέ , καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε το .. Είναι πολύ σημαντικό, μιας και θέτει νέες βάσεις για σωματεία , ομοσπονδίες και αθλητές.

  Παραθέτω παρακάτω τα άρθρα του νόμου που πρέπει να εφαρμοστούν από τα Αθλητικά Σωματεία Μοτοσυκλέτας αλλά και την Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας . Το κάθε ένα από αυτά θα προσπαθήσω να το αναλύσω όσο μπορώ ώστε να γίνει πιο κατανοητό ( τα δικά μου σχόλια είναι με κόκκινη γραμματοσειρά).

**Επιφυλάσσομαι για τα γραφόμενα μου γιατί δεν είμαι νομικός και σε περίπτωση κάτι μου διαφύγει ή γράψω κάτι λάθος , παρακαλώ τους αναγνώστες να με διορθώσουν**

…..   Ξεκινώντας θέλω να κάνω μια εισαγωγή σε 5 πολύ κύρια σημεία που θα τα δούμε και παρακάτω:

1) Όλα τα παρακάτω αποτελούν πλέον νόμο του Κράτους και είναι ΑΜΕΣΑ εφαρμόσιμα από την δημοσίευση του ΦΕΚ και μετά , εκτός από εδάφια άρθρων που δίνουν μια  μικρή παράταση για την εφαρμογή τους.

2) Η αθλητική αναγνώριση γίνεται ένα σημαντικό έγγραφο για την συμμετοχή των σωματείων σε αγώνες και αρχαιρεσίες

3) Η εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της Γ.Γ.Α το ίδιο .

4) Τα καταστατικά σωματείων και ομοσπονδίας πρέπει να τροποποιηθούν έως 30/06/2021 , και

5) Άσχετα με το εάν τα καταστατικά προλάβουν να τροποποιηθούν, οι εκλογές των ομοσπονδιών που πρέπει γίνουν έως 15/02/2021 θα πραγματοποιηθούν με τις διατάξεις του νόμου αυτού

 

Άρθρο 1

Κωλύματα εγγραφής -Περιορισμοί -Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν.2725/1999

.

.

4. Οι εν ενεργεία διαιτητές, κριτές, χρονομέτρες και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ατομικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων, μπορούν να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης, δεν επιτρέπεται όμως να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή της εξελεγκτικής επιτροπής του σωματείου αυτού, ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες. Το κώλυμα του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους διαιτητές και τους κριτές των αθλημάτων της σκοποβολής, του ζατρικίου, του αγωνιστικού μπριτζ, του αεραθλητισμού, της τοξοβολίας, του θαλάσσιου σκι, της γυμναστικής και τους αλυτάρχες και τους κριτές των αθλημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

5. Αθλητής μπορεί να εγγραφεί ως μέλος σε αθλητικό σωματείο, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του, ένα (1) τουλάχιστον έτος μετά την τελευταία συμμετοχή του σε επίσημο αθλητικό αγώνα. Επίσημος αθλητικός αγώνας είναι ο αγώνας που διοργανώνεται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία ή διεξάγεται με την έγκρισή της.

6. Κατ’ εξαίρεση, οι αθλητές των αθλημάτων της σκοποβολής, του γκολφ, του μπιλιάρδου, του μπόουλινγκ, της ορειβασίας και αναρρίχησης, του παγκρατίου, της ιππασίας, του αεραθλητισμού, της τοξοβολίας, του θαλάσσιου σκι, της αντισφαίρισης, της τοιχοσφαίρισης , καθώς επίσης και οι αθλητές των μηχανοκίνητων αθλημάτων και των σχετικών κλάδων άθλησης αυτών, μπορούν να εγγράφονται ως μέλη σε αθλητικό σωματείο που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης και να μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο και στα άλλα όργανα αυτού, υπερκείμενων ενώσεων ή της αθλητικής ομοσπονδίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους.

7. Δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου το προσωπικό του σωματείου, για όσο χρόνο διαρκεί η πάσης φύσεως σύμβαση εργασίας του με αυτό και για έναν (1) χρόνο από τη λήξη της, καθώς επίσης και όσοι συνάπτουν σύμβαση με το σωματείο για παροχή υπηρεσιών ή για εκτέλεση έργου με αμοιβή, είτε ατομικά είτε ως ομόρρυθμοι εταίροι είτε ως διαχειριστές Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. ή μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας, για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή η εκτέλεση του έργου και για έναν (1) χρόνο μετά τη λήξη, με οποιονδήποτε τρόπο, της σύμβασης ή την παράδοση του έργου, αντίστοιχα. Οι μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ανώνυμης εταιρείας, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εξελεγκτικής επιτροπής αθλητικού σωματείου ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες. Ειδικά για τα αθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έμποροι, κατασκευαστές και εφαρμοστές μηχανικών και ηλεκτρονικών μερών και πάσης φύσεως ανταλλακτικών οχημάτων, καθώς και οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι διαχειριστές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας και κάθε είδους εμπορικής εταιρείας, εφόσον έχει ως αντικείμενο των εργασιών της την εμπορία, την κατασκευή και την εφαρμογή κάθε είδους μηχανικών και ηλεκτρονικών μερών και πάσης φύσεως ανταλλακτικών, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εξελεγκτικής επιτροπής αθλητικού σωματείου, ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες.

 

 Τις παραγράφους 4,5,6 τους έχουμε συναντήσει και σε παλιότερα νομοσχέδια και είναι έτσι εν ισχύ.

Η παράγραφος 7 όμως εισάγεται  με επιπλέον εδάφιο που αφορά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό με εξαιρέσεις για το ποιοι μπορούν να μετέχουν σε Δ.Σ σωματείων και ομοσπονδιών ..Τέτοιες εξαιρέσεις είναι οι Έμποροι μοτοσυκλετών-αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες συνεργείων και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με ανταλλακτικά…Το καταστατικό της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε βέβαια απαγόρευε την συμμετοχή όλων των παραπάνω με το Άρθρο 12 παρ.4 του καταστατικού της , που παρέπεμπε στα επίμαχα άρθρα του ν.2725 , αλλά τώρα με την προσθήκη αυτού του εδαφίου ξεκαθαρίζετε καλύτερα το τοπίο. Για να το καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ πρέπει να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση του νέου νόμου… Αφηστε το καλύτερα… Κρατήστε ότι οι παραπάνω δεν μπορούν να συμμετέχουν στα Δ.Σ και αυτό είναι όλο…

 Άρθρο 2

Γενική Συνέλευση αθλητικού σωματείου –Αρχαιρεσίες –Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 2725/1999.

 

1. Το καταστατικό του αθλητικού σωματείου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος, ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν στις αρχαιρεσίες, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία σύγκλησης και συμμετοχής των μελών στις συνελεύσεις, τη λήψη αποφάσεων σε αυτές, τα όργανα του σωματείου, τη συγκρότηση των οργάνων, τη λειτουργία και την οργάνωση του σωματείου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

2. Στη γενική συνέλευση του αθλητικού σωματείου έχουν δικαίωμα να παρίστανται και να συμμετέχουν όλα τα μέλη του. Δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται έχουν τα μέλη του σωματείου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 (Σημ.: Τα Μέλη του σωματείου, πλην των ιδρυτικών, μετά πάροδο ενός (1) έτους  από την εγγραφή τους, αποκτούν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα  όργανα του σωματείου).Τα λοιπά μέλη έχουν μόνο το δικαίωμα να λαμβάνουν τον λόγο και να συμμετέχουν στη συζήτηση. Κάθε μέλος συμμετέχει στη γενική συνέλευση αυτοπροσώπως με μία μόνο ψήφο. Απαγορεύεται η διά πληρεξουσίου συμμετοχή και ψηφοφορία. Το καταστατικό του σωματείου μπορεί να θεσπίζει αυστηρότερες προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής και ψήφου στη γενική συνέλευση, ιδίως να προβλέπει ότι στερούνται τέτοιου δικαιώματος τα μέλη που δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το σωματείο.

3. Δέκα (10) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου καταρτίζει και δημοσιεύει κατάλογο των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου. Η δημοσίευση του ανωτέρω καταλόγου πραγματοποιείται με την τοιχοκόλλησή του στον πίνακα ανακοινώσεων ή, σε περίπτωση μη υπάρξεως τέτοιου πίνακα, σε άλλο εμφανές και ελεύθερα προσβάσιμο για τα μέλη σημείο των γραφείων ή των εγκαταστάσεων του σωματείου. Για την ανωτέρω τοιχοκόλληση συντάσσεται έκθεση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου. Σε περίπτωση που το σωματείο διατηρεί ιστότοπο, η δημοσίευση του καταλόγου γίνεται και με την ηλεκτρονική ανάρτησή του στον οικείο ιστότοπο. Κάθε μέλος του σωματείου έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις κατά του καταλόγου, ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από τη δημοσίευσή του. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει οριστικά επί των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, το αργότερο έως και δύο (2) πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης και, σε περίπτωση που οι υποβληθείσες αντιρρήσεις γίνουν δεκτές ως βάσιμες, τροποποιεί αναλόγως τον κατάλογο. Ο τροποποιημένος κατάλογος των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη γενική συνέλευση δημοσιεύεται με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, το αργότερο έως και την προηγούμενη ημέρα της διεξαγωγής της.

4. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων του αθλητικού σωματείου, διεξάγονται ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικηγόρος, ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και ο αναπληρωτής του ορίζονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει το σωματείο, κατόπιν αιτήσεως του τελευταίου. Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη της εφορευτικής επιτροπής και ισάριθμα αναπληρωματικά εκλέγονται από τη γενική συνέλευση.

5. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου αθλητικού σωματείου διεξάγονται με ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων προέδρων και συμβούλων. Τα ψηφοδέλτια διαιρούνται σε δύο επιμέρους τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, το οποίο τίθεται στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου, αναγράφονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων. Στο δεύτερο τμήμα, αναγράφονται, επίσης με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψήφιων συμβούλων. Ο εκλογέας ψηφίζει τον υποψήφιο πρόεδρο και τους υποψήφιους σύμβουλους της προτίμησής του με σταυρό που σημειώνει παραπλεύρως του ονοματεπωνύμου τους. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφιους σύμβουλους μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου. Αν κατά τον υπολογισμό των σταυρών προτίμησης προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός σε κάθε περίπτωση στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα. Η εκλογή γίνεται κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι. Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την πρώτη ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, εκλέγεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καταλαμβάνοντας τη θέση του υποψήφιου συμβούλου που εκλέγεται έχοντας λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψήφιων προέδρων, ο πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της

παρ. 6. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ υποψήφιων συμβούλων, εφόσον πρόκειται για ισοψηφήσαντες που έχουν λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης, η τελική κατάταξη γίνεται με κλήρωση ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής. Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου. Αν κατά τον υπολογισμό που γίνεται με βάση το προαναφερθέν κλάσμα προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα.

6. Ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων συμβούλων κατά την πρώτη συνεδρίασή του που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα. Αν η θέση του προέδρου κενωθεί λόγω θανάτου, παραίτησης, έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρούσας, αφού προηγουμένως η κενή θέση καλυφθεί από τον πρώτο μη εκλεγέντα, κατά σειρά σταυρών προτίμησης, σύμβουλο. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το διοικητικό συμβούλιο αθλητικού σωματείου δεν εξαντλήσει τη θητεία για την οποία εκλέχθηκε, το νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται για χρονικό διάστημα ίσο με το υπόλοιπο της θητείας του προηγούμενου. Για την ανάδειξη των μελών και τη συγκρότηση των άλλων καταστατικών οργάνων του αθλητικού σωματείου εφαρμόζονται οι διατάξεις του καταστατικού του.

  Στο άρθρο αυτό έχουμε παραγράφους οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί και με παλιότερα νομοσχέδια αλλά και νέες προσθήκες. Ειδικότερα:

α) όριο ημερών για την δημοσίευση λίστας με τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου (εκλέκτορες)

β) εφορευτική με πρόεδρο δικαστικό αντιπρόσωπο (Δικηγόρο)

γ) Ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρισμένο στα 2 , με πρώτους τους υποψηφίους προέδρους και από κάτω τους συμβουλους

δ) ο πρόεδρος ψηφίζετε από τους εκλέκτορες και όχι από τους εκλεγέντες

ε) οι σταυροί στο ψηφοδέλτιο είναι στα 2/3 των εκλόγιμων θέσεων (π.χ 7μελες Δ.Σ – 7/3*2=4,666.. δηλ. 5 σταυροί max.)

στ) υποψήφιοι στο 1/3 από κάθε φύλο (στο σύνολο των εκλόγιμων θέσεων) (π.χ 7μελες Δ.Σ 7/3*1=2,333.. δηλ. 3 γυναίκες ή άντρες υποψήφιοι min. στο ψηφοδέλτιο)

ζ) Υποψήφιος πρόεδρος που παίρνει 25% των έγκυρων ψήφων εκλέγεται στο Δ.Σ και παίρνει την θέση του τελευταίου συμβούλου σε ψηφους που θα εκλέγονταν αν ο υπ. πρόεδρος δεν έπαιρνε το 25%

η) οι υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ κατανέμονται στην 1η συνεδρίαση των εκλεγέντων συμβούλων

Άρθρο 3

Ειδική αθλητική αναγνώριση-Τροποποίηση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999

 

1. Το αθλητικό σωματείο, για κάθε κλάδο άθλησης που καλλιεργεί, δικαιούται να ζητήσει την παροχή ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Η ειδική αθλητική αναγνώριση χορηγείται, ύστερα από αίτηση του σωματείου, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού

και Αθλητισμού ή άλλου από αυτό εξουσιοδοτημένου οργάνου της κεντρικής ή της περιφερειακής διοίκησης, εφόσον το σωματείο:

α) Είναι μέλος αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, όπως προκύπτει από σχετική βεβαίωση της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας. Αν δεν δοθεί αιτιολογημένη αρνητική απάντηση εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή αιτήσεως για χορήγηση της ανωτέρω βεβαίωσης, θεωρείται ότι η βεβαίωση έχει χορηγηθεί.

β) Δεν έχει ως επωνυμία το όνομα, την επωνυμία, τον διακριτικό τίτλο ή το σήμα οποιασδήποτε εμπορικής επιχείρησης, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών ή εργασιακών μονάδων, με πρωτοβουλία των οποίων έχουν ιδρυθεί αθλητικά σωματεία.

γ) Έχει επωνυμία διατυπωμένη στην ελληνική γλώσσα. Στις διεθνείς σχέσεις του, το αθλητικό σωματείο μπορεί να αποδίδει την επωνυμία του και στην αγγλική γλώσσα.

δ) Υποβάλλει εγκεκριμένο από το αρμόδιο δικαστήριο καταστατικό και πιστοποιητικό εγγραφής στο βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου.

ε) Τηρεί τα προβλεπόμενα από τον παρόντα νόμο βιβλία.

1Α.Κατά τα πρώτα δύο (2) έτη από την εγγραφή του σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, το αθλητικό σωματείο μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελληνίων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελληνίων αγώνων και πρωταθλημάτων, χωρίς να διαθέτει ειδική αθλητική αναγνώριση, την οποία μπορεί να αιτηθεί και να λάβει το αργότερο εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος. Αν μετά από την παρέλευση δύο (2) ετών από την εγγραφή του, το αθλητικό σωματείο δεν έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση, διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο των μελών της ένωσης ή της ομοσπονδίας και δεν δύναται πλέον να συμμετέχει στις αγωνιστικές διοργανώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

5. Με την επιφύλαξη της παρ. 1Α, όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται αθλητικό σωματείο, νοείται το σωματείο που έχει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση.

 

  Απλοποιείται η απόκτηση της ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης αφού σύμφωνα με την παρ.1 περ.α πρέπει το σωματείο να προσκομίσει βεβαίωση της ομοσπονδίας ότι αυτό είναι μέλος της και σε περίπτωση που δεν δοθεί η βεβαίωση και δεν υπάρχει αιτιολογημένη άρνηση θα θεωρείται ότι αυτή έχει δοθεί.. Έτσι λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που δημιουργούσε η αναφορά του άρθρου αυτό σε “λοιπές  προϋποθέσεις” που προβλέπονται από τα καταστατικά των ομοσπονδιών και ο καθένας τις μετέφραζε όπως τον βόλευε και σε minimoun χρονικούς περιορισμούς που απαιτούνταν να είσαι γραμμένος στην ομοσπονδία για να πάρεις την βεβαίωση αυτή και άλλα πολλά τραγελαφικά.

   Επίσης δίνεται παράταση 2 ετών από την δημοσίευση του νόμου σε όποια σωματεία θέλουν να πάρουν την αναγνώριση για να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για την απόκτηση της.

  Έως ότου όμως αποκτηθεί η αναγνώριση , οι αθλητές του σωματείου ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ομοσπονδία πάρα μόνο σε περιφερειακά, κύπελλα , κ.τ.λ. Στο σημείο που βρισκόμαστε με την επανέναρξη των αγώνων μόλις πριν λίγο καιρό και με αρκετούς αγώνες να απομένουν οι αλλαγή αυτή μόνο προβλήματα θα επιφέρει …Και εξηγούμαι ..Φανταστείτε να υπάρχει αθλητής ο όποιος  θέλει να συμμετέχει σε αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος (όποιο και να ειναι αυτο ),  άλλα το σωματείο του να μην έχει αθλητική αναγνώριση ή ακόμα χειρότερα , αθλητής που έχει τρέξει τους αγώνες motocross (αφού αυτο έχει προχωρήσει πιο πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα) έως τώρα και ειναι σε καλή βαθμολογική θέση να μην μπορέσει να συμμετάσχει στην Προσοτσάνη και στα Γιαννιτσά λόγω του παραπανω κολλήματος.. Το σωστό και το δίκαιο λοιπόν θα ήταν η εφαρμογή της παραγραφου αυτής να άρχιζε από 1/1/2021 και μετά….Αλλά θα μου πείτε και τι ειναι δίκαιο σε αυτή την ζωή…!!!!

   Έκτος από των παραπάνω λόγο και όπως θα δείτε και στα  υπόλοιπα άρθρα , η απόκτηση της αναγνώρισης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τα σωματεια που δεν την έχουν αλλά έχουν στην δύναμή τους ενεργούς αθλητές ..

  Πρέπει τα σωματεια αυτά να κινηθούν τάχιστα για να αποτρέψουν ένα κύμα φυγής αθλητών (στην μεταγραφική περίοδο) από τα σωματεια τους προς σωματεια που πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στα πανελλήνια πρωταθλήματα του 2021 δηλ. αυτά που έχουν αναγνώριση…

Άρθρο 5

Γενική Συνέλευση –Αρχαιρεσίες -Όργανα αθλητικής ένωσης-Τροποποίηση του άρθρου 14 του ν. 2725/1999

.

.

.

2. Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε γενική συνέλευση αθλητικής ένωσης έχει κάθε αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) και τουλάχιστον κατά τα δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα της γενικής συνέλευσης έτη συμπεριλαμβανομένου του έτους διεξαγωγής της, συμμετείχε σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, αν πρόκειται για ατομικό άθλημα, με οκτώ(8) τουλάχιστον αθλητές, ανά έτος, και αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα, με όσους κατ’ ελάχιστον αθλητές απαιτούνται από τους κανονισμούς του οικείου αθλήματος για την κανονική συμμετοχή σε επίσημους αγώνες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητές, ανά έτος. Για τους σκοπούς της παρούσας, επίσημες αθλητικές διοργανώσεις είναι όσες περιλαμβάνονται στο ετήσιο αγωνιστικό πρόγραμμα της ένωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Η συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο από επίσημα φύλλα αγώνων που διοργανώνονται από την οικεία ένωση ή ομοσπονδία ή διεθνών αγώνων που διοργανώνονται από αθλητικά σωματεία και διεξάγονται με την έγκριση της οικείας ομοσπονδίας. ……..…….Το καταστατικό των ενώσεων μπορεί να προβλέπει αυστηρότερες προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής σε γενική συνέλευση και ψήφου σε αυτήν.

 

3. Η πρόσκληση για τη γενική συνέλευση δημοσιεύεται σαράντα πέντε (45) πλήρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ένωσης. Σαράντα (40) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα σύγκλησης της γενικής συνέλευσης, το διοικητικό συμβούλιο της αθλητικής ένωσης καταρτίζει και υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατάλογο με τα σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην επικείμενη γενική συνέλευση. Ο κατάλογος αυτός επικυρώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με βάση το τηρούμενο στην υπηρεσία αυτή ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν.4714/2020 (Α’ 148). Το αργότερο δεκαπέντε (15) πλήρεις ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απαντά εγγράφως περί της επικυρώσεως ή μη του καταλόγου, άλλως θεωρείται ότι ο κατάλογος έχει επικυρωθεί. Σε περίπτωση που ο κατάλογος δεν συμφωνεί με το ανωτέρω μητρώο αναμορφώνεται.

 

4. Δικαίωμα να εκλεγεί στα καταστατικά όργανα της αθλητικής ένωσης έχει μόνον μέλος αθλητικού σωματείου -μέλους της ένωσης, που έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται, εφόσον το σωματείο έχει αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη γενική συνέλευση, σύμφωνα με την παρ.2. Η απόκτηση εκ μέρους υποψηφίου του δικαιώματος να εκλέγει και να εκλέγεται αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο με σχετική βεβαίωση του οικείου αθλητικού σωματείου, η οποία, επί ποινή ακυρότητας της υποψηφιότητας, κατατίθεται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.

 

5. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών των καταστατικών οργάνων αθλητικής ένωσης διεξάγονται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικηγόρος, διορισμένος στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο, ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και ο αναπληρωτής του, για την περίπτωση κωλύματός του, ορίζονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει το σωματείο, κατόπιν αιτήσεως του σωματείου. Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη της εφορευτικής επιτροπής και ισάριθμα αναπληρωματικά εκλέγονται από τη γενική συνέλευση. Οι διατάξεις των παρ.5 και 6 του άρθρου 5 (Βλέπε παραπάνω άρθρο που αφορά τα Σωματεία) εφαρμόζονται αναλόγως και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων αθλητικής ένωσης με την επιφύλαξη των επόμενων εδαφίων. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψήφιων προέδρων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των ισοψηφησάντων. Αν κατά τη δεύτερη ψηφοφορία προκύψει εκ νέου ισοψηφία, ο πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 5.

6. Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ένωσης που, κατά παράβαση του νόμου ή του οικείου καταστατικού, επιτρέπουν σε αθλητικό σωματείο να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου σε Γενική Συνέλευση, δια της εγγραφής του στον κατάλογο της παρ. 3 ή σε φυσικό πρόσωπο να είναι υποψήφιος σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη καταστατικών οργάνων, εκπίπτουν του αξιώματός τους κατανάλογη εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 3. Αν πρόκειται για Γενική Συνέλευση αρχαιρεσιών, εκπίπτουν,κατά τα προβλεπόμενα στο πρώτο εδάφιο, όσα μέλη του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου επανεξελέγησαν σε καταστατικό όργανο της ένωσης.

 

Συνοπτικά:

α) Δικαίωμα ψήφου έχουν τα σωματεία με Αθλητική Αναγνώριση , εγγεγραμμένα στο Ηλ. Μητρώο της Γ.Γ.Α και με τουλάχιστον 8 αθλητές ενεργούς στα 2 από τα 3 τελευταία έτη δηλ. 2018,2019,2020 .. (Διαλέγετε και παίρνετε τα 2 χρόνια που είχατε 8 αθλητές ..αν είχατε και τα 3 ακόμη καλύτερα..!!!)

β) 45 ήμερες πριν την Γ.Σ πρέπει να αποσταλεί η πρόσκληση στα σωματεία-μέλη .

γ) 40 ήμερες πριν την Γ.Σ πρέπει να αποσταλεί στην Γ.Γ.Α την λίστα με τα σωματεία που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο α’ δηλ. την αναγνώριση και τους 8 αθλητές ..Καλό θα είναι για λόγους διαφάνειας να αποσταλεί και στα σωματεία η συγκεκριμένη λίστα .. (Δεν το λέει πουθενά αυτό , άπλα κάνω μια πρόταση)

δ) η Γ.Γ.Α κάνει την διασταύρωση της λίστας με το Ηλ. Μητρώο της και αλλάζει την λίστα η την επικυρώνει το αργότερο 15 μέρες πριν την Γ.Σ..

****Εδώ θα κάνω καυστικό σχόλιο : Δεν μπορώ να ακούω θεωρίες ότι ο Αυγενάκης (ή η αυλή του..!!) θα δώσει λίστες εντελώς αλλαγμένες για να ψηφίσουν οι δικοί του..!!! μη ξέροντας ποια είναι τα σωματεία που είχαν τους απαραίτητους αθλητές αφού τις λίστες με τους αθλητές θα τις δώσουν οι ομοσπονδίες… Τι θα κάνει δηλ. θα δει ποιες είναι γραμμένες στο μητρώο και ποιες από αυτές τον βολεύουν και άσχετα με το αν έχουν τους αθλητές που πρέπει,  θα τις βάλει με το “ζόρι” στην λίστα..Πάντως αυτοί οι “συνωμοσιολογοι” ,που τα λένε αυτά , είναι οι ίδιοι που για αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις φρόντιζαν τα “φίλα προσκείμενα” σε αυτούς σωματεία να έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενεργών αθλητών (10) το έτος πριν τις εκλογές για να μπορούν να διαμορφώνουν το εκλογικό σώμα όπως αυτοί ήθελαν ..Τώρα όμως τους ήρθε απότομο όλο αυτό με τον νόμο και δεν ξέρουν από που να πιαστούν και αρχίζουν να βλέπουν παντού φαντάσματα..Ποιοι?? Αυτοί που έχουν κάνει επιστήμη την δημιουργία φαντασμάτων … Γενικά μιλάω μιας και αυτά δεν γινόταν στην δικιά μας ομοσπονδία αλλά σε άλλες.. !!***

ε) Υποψήφιος μπορεί να βάλει κάποιος ΜΟΝΟ αν το σωματείο του πληρεί τις προϋποθέσεις του α’ και ο ίδιος έχει το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται στο σωματείο του

στ) Εφορευτική με πρόεδρο δικαστικό αντιπρόσωπο (Δικηγόρο)

ζ) Ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρισμένο στα 2 , με πρώτους τους υποψηφίους προέδρους και από κάτω τους συμβούλους

η) Ο πρόεδρος ψηφίζετε από τους εκλέκτορες και όχι από τους εκλεγέντες

θ) Οι σταυροί στο ψηφοδέλτιο είναι στα 2/3 των εκλόγιμων θέσεων (π.χ 7μελες Δ.Σ – 7/3*2=4,666.. δηλ. 5 σταυροί max.)

ι) Υποψήφιοι στο 1/3 από κάθε φύλο (στο σύνολο των εκλόγιμων θέσεων) (π.χ 7μελες Δ.Σ 7/3*1=2,333.. δηλ. 3 γυναίκες ή άντρες υποψήφιοι min. στο ψηφοδέλτιο)

κ) Υποψήφιος πρόεδρος που παίρνει 25% των έγκυρων ψήφων εκλέγεται στο Δ.Σ και παίρνει την θέση του τελευταίου συμβούλου σε ψήφους που θα εκλέγονταν αν ο υπ. πρόεδρος δεν έπαιρνε το 25%

λ) Οι υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ κατανέμονται στην 1η συνεδρίαση των εκλεγέντων συμβούλων

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εδώ πρέπει να γίνει αναφορά οτι το παραπάνω άρθρο των Αθλητικών ενώσεων δεν μας αφορά αλλα τα άρθρα σε μερικές παραγράφους  σε παραπέμπουν σε άλλο άρθρο (το τονίζω και μέσα στα άρθρα σε παρενθέσεις) δηλ. το άρθρο που αφορά τις ενώσεις σε παραπέμπει σε παραγράφους στο άρθρο των σωματείων , το άρθρο των ομοσπονδιών σε παραγράφους στο άρθρο των ενώσεων κ.ο.κ..!!!!!! Για τον λόγο αυτό λοιπόν πρέπει να δώσουμε σημασία σε όλα τα άρθρα ….

Άρθρο 6

 Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας – Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α΄121)  

 

1. Το διοικητικό συμβούλιο της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτελείται:

α) από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της είκοσι (20) μέχρι τριάντα (30) σωματεία.

β) από επτά (7) έως ένδεκα (11) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της τριάντα ένα (31) έως εκατό (100) σωματεία.

γ) από ένδεκα (11) έως δεκαπέντε (15) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμη της εκατόν ένα (101) έως διακόσια πενήντα (250) σωματεία.

δ) από δεκαπέντε (15) έως είκοσι ένα (21) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της διακόσια πενήντα ένα (251) ή περισσότερα σωματεία.

2. Οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση του αριθμού των μελών της ομοσπονδίας, μετά την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν επηρεάζει την αριθμητική του συγκρότηση.

3. Οι παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 4 και οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 13 εφαρμόζονται ανάλογα και ως προς τις αθλητικές ομοσπονδίες

.

.

6. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου, και ένας (1) εκπρόσωπος των εν ενεργεία αθλητών/αθλητριών, ακόμη και αν η αθλητική ομοσπονδία καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα ή κλάδους άθλησης. Ο εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου των αθλητών/αθλητριών του αντίστοιχου αθλήματος και αν δεν έχει συσταθεί σύλλογος αθλητών/αθλητριών, εως ότου αυτός συσταθεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας. Ο αριθμός των αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζεται στην παρ. 1 και στο καταστατικό της ομοσπονδίας, προσαυξάνεται κατά ένα (1) μέλος.

7.Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών. Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού (70ου) έτους της ηλικίας του ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται, όμως, να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Οι ρυθμίσεις της παρούσας ισχύουν και για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία. Υποψηφιότητα που υποβάλλεται κατά παράβαση της παρούσας είναι αυτοδικαίως άκυρη

 

Στην παρ. 1 βλέπουμε τα μέλη που μπορεί να έχει το Δ.Σ ανάλογα με το πόσα σωματεία συμμετέχουν στην ομοσπονδία ..Αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε καταστατικού οπότε δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Στην Παρ.6 έχουμε κάτι εντελώς καινούργιο .Ενώ στην αρχή το νομοσχέδιο προέβλεπε αθλητή να είναι παρόν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ χωρίς δικαίωμα ψήφου, την τελευταία μέρα συζήτησης στην βουλή αυτό άλλαξε και τελικά ο αθλητής θα έχει και δικαίωμα ψήφου και θα καταλαμβάνει θέση μέλους στο Δ.Σ χωρίς να επηρεάζει τα μέλη που εκλέγονται φυσικά… Τώρα στην δικιά μας περίπτωση είμαι πολύ περίεργος πως θα επιλέγει αυτός ο αθλητής . Από το motocross, από την ταχύτητα , από το enduro , από το dragster , από το trial…… Δεν γνωρίζω καν αν είναι ενεργά τα σωματεία οδηγών για να εκλέξουν κάποιον.. Αν όχι το μπαλάκι πάει στην ομοσπονδία για να επιλέξει τον “εκλεκτό”..

  ..και τώρα τα σημαντικά… Όριο θητειών και όρια ηλικιακά λέει η παρ.7 … Το 2ο δεν μας πιάνει , νομίζω..!!) ..Το 1ο όμως ..”Έχει συμπληρώσει” αναφέρει η παράγραφος και όχι “θα συμπληρώσει” …άρα λειτουργεί αναδρομικά…..

Ας θυμηθούμε λοιπόν τις συστάσεις των Δ.Σ της ομοσπονδίας μετά από την επίσημη αναγνώρισή της από την Γ.Γ.Α στις 21/03/2011

**(Τα στοιχεία για τους πίνακες τα έχω βρει στο διαδίκτυο ..Για το Δ.Σ από το 2016 είμαι 100% σίγουρος για το προηγούμενο όμως έχω μια αμφιβολία που όμως δεν επηρεάζει αυτό που θα γράψω παρακάτω)**

Από τις ΕΚΛΟΓΕΣ στις 2/2/2013 (Βόλος)

(Έγινε Ανασυγκρότηση Δ.Σ στην Γ.Σ στην Λαμια-29/11/2014)

      Από τις ΕΚΛΟΓΕΣ στις  10/12/2016      (Βέροια)

Πρόεδρος:

Στέλιος Κορέλης (Μοτολέσχη Καβάλας)

Αντιπρόεδρος:

Γιάννης Σιούλης (Μ.Ο.Γρεβενών)

Γεν.Γραμματέας:

Στέλιος Χριστοδούλου (ΑΡΗΣ Πεντέλης) (εως 29/11/2014)

Ηλίας Κούγιας (ΛΕ.ΔΙ.Λαμίας)  (Από 29/11/2014)

Ταμίας :

Γιώργος Στραβού (Ο.ΔΙ.Κοζάνης)

Μέλη:

Ηλίας Κούγιας (ΛΕ.ΔΙ.Λαμίας) (Έως 29/11/2014)

Στέλιος Χριστοδούλου (ΑΡΗΣ Πεντέλης) (Από 29/11/2014)

Χρήστος Κωνσταντινίδης (Λ.Α.Μ.Σερρων)

(Έως 29/11/2014)

Ιωάννης Κουρούπης (Φ.Ι.Λ.Μ.Αργολιδας)

(Από 29/11/2014)

Μαρία Τσεσμελή (Λ.Ε.Μοτοσυκλετιστών)

Πρόεδρος:

Κορέλης Στέλιος   (Μοτολέσχη Καβάλας)

Αντιπρόεδρος:

Σιούλης Γιάννης  (Μ.Ο.Γρεβενών)

Γ. Γραμματέας:

Τσεσμελή Μαρία  (Λ.Ε.Μοτοσυκλετιστών)

Ταμίας:

Στραβού Γιώργος  (Ο.ΔΙ.Κοζάνης)

Μέλη:

Αθανασουλόπουλος Δημήτριος (Ε.Δ.Ο)

Βουδούρης Γεώργιος (Λ.Α.Μ.Σερρών)

Λαβατσής Γεώργιος (Α.Μ.Ο.Σπάρτης)

 

 

1. Στέλιος Κορέλης: 2 συνεχόμενες Θητείες σαν Προεδρος

2. Γιάννης Σιούλης: 2 συνεχόμενες Θητείες σαν Αντιπρόεδρος

3. Στραβού Γιώργος: 2 συνεχόμενες Θητείες σαν Ταμιας

 

  Και οι 3 έχουν συμπληρώσει τις 2 συνεχόμενες θητείες που προβλέπει ο νόμος για τις εκτελεστικές θέσεις και δεν θα μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι για αυτές όπως και για καμιά άλλη φυσικά. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν μπορεί π.χ ο Σιούλης να βάλει για πρόεδρος ο Κορέλης για ταμίας και ο Στραβού για αντιπρόεδρος … Πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα 2 ετών (4 στην ουσία) για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ξανά κάποιο αξίωμα .. Όσο αναφορά το κ. Κορέλή μπορεί να εκλεγεί ακόμα 1 φορά πρόεδρος αλλά όχι στις Εκλογές του 2020..Βέβαια άπαντες μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα και να εκλέγουν απλά μέλη … Η μόνη που μπορεί να ανανεώσει την θητεία της σε εκτελεστική θέση είναι η κα. Τσεσμελή… Αν και είναι ακόμα νωρίς σχετικά, υπάρχει μια αγωνία για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.. και τώρα που είπα ψηφοδέλτιο ! σε κανένα από τα άρθρα δεν ορίζεται χρονικό διάστημα υποβολής υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. Είναι ίσως το μοναδικό που ο νομοθέτης αφήνει να το ρυθμίσει η κάθε ομοσπονδία-σωματείο με το καταστατικό της-του..!!!

Άρθρο 7

 Γενικές Συνελεύσεις –Αρχαιρεσίες αθλητικών ομοσπονδιών-Τροποποίηση του άρθρου 24 του ν. 2725/1999

 

1. Στη γενική συνέλευση της αθλητικής ομοσπονδίας, ανεξαρτήτως της ύπαρξης και λειτουργίας ή μη υποκείμενων αθλητικών ενώσεων, συμμετέχουν με αντιπροσώπους μόνο τα αθλητικά σωματεία που είναι μέλη της ομοσπονδίας ή των τυχόν υφιστάμενων ενώσεων -μελών της. Κάθε σωματείο -μέλος της ομοσπονδίας ή της τυχόν υφιστάμενης ένωσης εκπροσωπείται στη γενική συνέλευση με έναν μόνο αντιπρόσωπο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αναπληρωτής του.  

  Ο αντιπρόσωπος και ο αναπληρωτής του είναι υποχρεωτικά τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου με δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται και εκπροσωπούν ένα μόνο σωματείο. Κάθε σωματείο –μέλος ομοσπονδίας ή ένωσης διαθέτει μία (1) μόνο ψήφο στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας. Ο αντιπρόσωπος του σωματείου συμμετέχει και ψηφίζει στη γενική συνέλευση αυτοπροσώπως, απαγορευμένης της δια πληρεξουσίου συμμετοχής και ψηφοφορίας.

2.Οι διατάξεις των παρ.2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 14, εφαρμόζονται ανάλογα και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων αθλητικής ομοσπονδίας. (Βλέπε παραπάνω το άρθρο που αφορά της Αθλητικές Ενώσεις)

.

.

5. Με την επιφύλαξη του παρόντος, το καταστατικό κάθε αθλητικής ομοσπονδίας ρυθμίζει τα επιμέρους θέματα που αφορούν στα όργανα της ομοσπονδίας, τη διαδικασία σύγκλησης, συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων των οργάνων της, τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών και την εν γένει λειτουργία και οργάνωση της ομοσπονδίας.

  Διατάξεις καταστατικών αθλητικών ομοσπονδιών, που ορίζουν προνομιακό καθεστώς ως προς τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για ιδρύτριες ενώσεις ή για επαγγελματικούς συνδέσμους ανωνύμων εταιρειών ή για φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, είναι άκυρες και ανίσχυρες.

  Η παρ. 1 του άρθρου εισάγει κάτι νέο που δεν υπήρχε δηλ. το ότι ο αντιπρόσωπος  του σωματείου στις Γ.Σ αλλά και στις εκλογές της ομοσπονδίας πρέπει απαραίτητα να είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ του σωματείου που εκπροσωπεί  και όχι οποιοδήποτε απλό μέλος του , που ίσχυε έως τώρα

Συνοπτικά όσο αναφορά τα υπόλοιπα αντιγράφω από τα παραπάνω άρθρα (Αρθρ. 2 & 5) αφού η παρ. 2 λέει αυτό ακριβώς:

α) Δικαίωμα ψήφου έχουν τα σωματεία με Αθλητική Αναγνώριση , εγγεγραμμένα στο Ηλ. Μητρώο της Γ.Γ.Α και με τουλάχιστον 8 αθλητές ενεργούς στα 2 από τα 3 τελευταία έτη δηλ. 2018,2019,2020 .. (Διαλέγετε και παίρνετε τα 2 χρόνια που είχατε 8 αθλητές ..αν είχατε και τα 3 ακόμη καλύτερα..!!!)

β) 45 ήμερες πριν την Γ.Σ πρέπει να αποσταλεί η πρόσκληση στα σωματεία-μέλη .

γ) 40 ήμερες πριν την Γ.Σ πρέπει να αποσταλεί στην Γ.Γ.Α την λίστα με τα σωματεία που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο α’ δηλ. την αναγνώριση και τους 8 αθλητές ..Καλό θα είναι για λόγους διαφάνειας να αποσταλεί και στα σωματεία η συγκεκριμένη λίστα .. (Δεν το λέει πουθενά αυτό , άπλα κάνω μια πρόταση)

δ) η Γ.Γ.Α κάνει την διασταύρωση της λίστας με το Ηλ. Μητρώο της και αλλάζει την λίστα η την επικυρώνει το αργότερο 15 μέρες πριν την Γ.Σ..

ε) Υποψήφιος μπορεί να βάλει κάποιος ΜΟΝΟ αν το σωματείο του πληρεί τις προϋποθέσεις του α’ και ο ίδιος έχει το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται στο σωματείο του

στ) Εφορευτική με πρόεδρο δικαστικό αντιπρόσωπο (Δικηγόρο)

ζ) Ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρισμένο στα 2 , με πρώτους τους υποψηφίους προέδρους και από κάτω τους συμβούλους

η) Ο πρόεδρος ψηφίζετε από τους εκλέκτορες και όχι από τους εκλεγέντες

θ) Οι σταυροί στο ψηφοδέλτιο είναι στα 2/3 των εκλόγιμων θέσεων (π.χ 7μελες Δ.Σ – 7/3*2=4,666.. δηλ. 5 σταυροί max.)

ι) Υποψήφιοι στο 1/3 από κάθε φύλο (στο σύνολο των εκλόγιμων θέσεων) (π.χ 7μελες Δ.Σ 7/3*1=2,333.. δηλ. 3 γυναίκες ή άντρες υποψήφιοι min. στο ψηφοδέλτιο)

κ) Υποψήφιος πρόεδρος που παίρνει 25% των έγκυρων ψήφων εκλέγεται στο Δ.Σ και παίρνει την θέση του τελευταίου συμβούλου σε ψήφους που θα εκλέγονταν αν ο υπ. πρόεδρος δεν έπαιρνε το 25%

λ) Οι υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ κατανέμονται στην 1η συνεδρίαση των εκλεγέντων συμβούλων

Άρθρο 11

Προπονητής-Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999

.

.

5. Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν:

α) Οι αθλητικές ομοσπονδίες και οι αθλητικές ενώσεις.

β) Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών.

γ) Τα αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από γνώμη της οικείας

αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας ή συνδέσμου προπονητών, επιτρέπεται να επεκτείνεται η υποχρέωση απασχόλησης προπονητή σε άλλες κατηγορίες πρωταθλημάτων.

δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών.

.

.

  Σε αυτό το άρθρο που λέει για τους προπονητές κράτησα μόνο την παράγραφο 5 που πιστεύω οτι ενδιαφέρει..Δεν γνωρίζω αν η Ομοσπονδία διαθέτει προπονητή ,αν και νομίζω οτι στο άθλημα της μοτοσυκλέτας στην λίστα της Γ.Γ.Α είναι ένας εγγεγραμμένος (μας το ειχε πει η Γ.Γ σε ένα mail όταν άνοιξε η εφαρμογή του μητρώου της Γ.Γ.Α)..

  Εφόσον όμως ισχύει και το δ) πρέπει και τα σωματεία με αθλητές κάτω των 18 να έχουν.. Δυστυχώς δεν μπορώ να το αναλύσω περισσότερο πέρα από αυτό που βλέπω γραμμένο..!!!

 

Άρθρο 12

Μεταγραφές αθλητών-Τροποποίηση του άρθρου 33 του ν. 2725/1999

Οι παρ. 3 και 9 του άρθρου 33 του ν. 2725/1999 (Α ́ 121) αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Με τους ειδικούς κανονισμούς του άρθρου 27 του παρόντος νόμου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγγραφών και μεταγραφών αθλητών, ο χρόνος διενέργειάς τους, καθώς και η διαδικασία και τα αρμόδια για την έγκρισή τους όργανα. Μεταγραφές επιτρέπεται να γίνονται κατά τη διάρκεια μίας (1) ή δύο (2) μεταγραφικών περιόδων κάθε χρόνο, με εξαίρεση τις μεταγραφές Ελλήνων αθλητών του εξωτερικού για τις οποίες μπορεί να ορίζεται άλλη μεταγραφική περίοδος. Η διάρκεια κάθε μεταγραφικής περιόδου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες. Μεταξύ των όρων και των προϋποθέσεων των μεταγραφών συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι προϋποθέσεις μεταγραφής λόγω συναίνεσης σωματείου, αποδέσμευσης, αγωνιστικής απραξίας, μετοίκησης του αθλητή για σπουδές ή για επαγγελματικούς λόγους του ίδιου ή των γονέων του, λόγω ελεύθερης μεταγραφής αθλητή κάτω ή πάνω από ορισμένη ηλικία και λόγω διάλυσης σωματείου ή αναστολής δραστηριότητας τμήματός του ή απώλειας της ειδικής αναγνώρισής του. Η συμφωνία μεταγραφής αθλητή από αθλητικό σωματείο σε άλλο με συναίνεση του πρώτου, επιτρέπεται και με οικονομικό αντάλλαγμα, εφόσον, για την παραχώρηση του δελτίου αθλητικής ιδιότητας του αθλητή, εκδοθεί το προσήκον φορολογικό παραστατικό με τον αναλογούντα φόρο προστιθέμενης αξίας ή όποια άλλη φορολογική επιβάρυνση προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και καταχωριστεί στα Βιβλία Εσόδων Εξόδων των δύο αθλητικών σωματείων. Οι ανωτέρω Κανονισμοί, κατά το μέρος που αφορούν διατάξεις για εγγραφές και μεταγραφές αθλητών, δεν επιτρέπεται να τροποποιούνται, αν δεν παρέλθει διετία από την κατά νόμο έγκρισή τους.».

«9. Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η πιστοποίηση αυτή δίδεται μόνο κατόπιν συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων, οι οποίες προσδιορίζονται με εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) και θεσπίζονται με κοινή υπουργική απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Υγείας. Η πιστοποίηση ικανότητας προς άθληση καταγράφεται σε κάρτα υγείας, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή, βρίσκεται στην κατοχή του και ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή της. Η κάρτα του προηγούμενου εδαφίου ανανεώνεται και εκδίδεται από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες. Οι αθλητές του αγωνιστικού μπριτζ και του ζατρικίου εξαιρούνται από την υποχρέωση πιστοποίησης της υγείας τους και έκδοσης της κάρτας υγείας του τρίτου εδαφίου της παρούσας, ως προϋπόθεσης για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

Η Κάρτα Υγείας του Αθλητή θεωρείται βάσει της προαναφερθείσας κοινής υπουργικής απόφασης από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα. Σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε.σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών, με βάση την προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.

 Η Κάρτα Υγείας Αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα. Στην Κάρτα Υγείας Αθλητή αναγράφονται τα παρακάτω: α) Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία, β) όνομα, επίθετο, πατρώνυμο αθλητή, γ) έτος γέννησης, δ) άθλημα, ε) φωτογραφία, στ) αριθμός δελτίου αθλητικής ιδιότητας, ζ) ΑΜΚΑ, η) ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση -υπογραφή ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα (προετοιμασία και αγώνες) και βεβαίωση -υπογραφή ότι έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις που ορίζονται στην προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση. Από την ψήφιση του παρόντος μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας, να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμής τους και την έκδοση των καρτών υγείας των αθλητών τους. Η τροποποίηση των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας, καθώς και η έκδοση της Κάρτας Υγείας των Αθλητών γίνεται ατελώς χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των αθλητικών σωματείων και των αθλητών.»

 

Τις παραπανω παραγραφους τις εχουμε ξαναδει σε άρθρα σε παλιότερους Αθλητικούς Νόμους που τροποποιούνται εν μέρει..

Ειδικότερα στην παρ. 3 αλλάζει το καθεστώς των μεταγραφών αφού πλέον οι μεταγραφικές περίοδοι μπορεί να είναι έως 2 μέσα στον χρόνο και η διάρκεια τους εως 60 ήμερες έκαστος.

Στην παρ.3 αναδιατυπώνεται η ρύθμιση για την Κάρτα υγείας αθλητή και των αθλητικών δελτίων , ενός θέματος δηλ. που τόσο έχει ταλαιπωρήσει συνολική την Αθλητική Οικογένεια και φυσικά την ομοσπονδία μας..

Άρθρο 15

Άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων -Τροποποίηση του άρθρου 56Β του ν.2725/1999

  Στο άρθρο 56Β του ν. 2725/1999 (Α ́ 121) τροποποιείται η υποπερ. γγ’ της περ. ε’ της παρ. 2 και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 «2. Η διαδικασία αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανάλογα με την κατηγορία της αθλητικής εγκατάστασης, είναι η εξής:

ε) Για την ομάδα Ζ1: (Εδώ υπάγεται το MOTOCROSS..!!!!)

Την άδεια λειτουργίας χορηγεί ο αρμόδιος Περιφερειάρχης, εφόσον προσκομίζονται:

αα) βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του χώρου,

ββ) παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, εκτός των περιπτώσεων που γίνεται χρήση κοινών σε όλους πραγμάτων, όπως θαλάσσιος ή εναέριος χώρος,

γγ) σύμφωνη γνώμη για τη χρήση αιγιαλού, αστικής ή αγροτικής περιοχής, εναέριου χώρου και δάσους για την άσκηση της δραστηριότητας, από τον φορέα ή την υπηρεσία που διαχειρίζεται ή εποπτεύει τον χώρο, όπως κατά περίπτωση τη λιμενική αρχή, ή την αστυνομία, ή την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ή το δασαρχείο ή από τον οικείο ΟΤΑ.Η σύμφωνη γνώμη από τον φορέα παρέχεται εφόσον η συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα δεν απαγορεύεται από άλλες διατάξεις. Σε περίπτωση που με βάση την κατηγορία της αθλητικής εγκατάστασης υφίσταται αρμοδιότητα περισσοτέρων του ενός φορέων, η άδεια λειτουργίας εκδίδεται ενιαία για την αθλητική εγκατάσταση από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη.

δδ) υπεύθυνη δήλωση του χρήστη της εγκατάστασης ότι τηρούνται οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί ασφαλείας που αφορούν τη διαμόρφωση και τη λειτουργία του χώρου. Η άδεια ισχύει για δύο (2) έτη, εφόσον πριν από τη λήξη του πρώτου έτους κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή χρήστη της εγκατάστασης ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην εγκατάσταση.

 Για την ομάδα Ζ2: (Εδώ υπάγεται το ENDURO, το SCRAMBLE,το TRIAL κ.τ.λ..!!!!)

 Δεν απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας, παρά μόνο:

αα) βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του χώρου,

ββ) παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, εκτός των περιπτώσεων που γίνεται χρήση κοινών σε όλους πραγμάτων, όπως θαλάσσιος ή εναέριος χώρος,

γγ) σύμφωνη γνώμη για τη διενέργεια της δραστηριότητας από τον φορέα ή την υπηρεσία που διαχειρίζεται ή εποπτεύει το χώρο, όπως λιμενική αρχή, αστυνομία, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας και δασαρχείο,

δδ) υπεύθυνη δήλωση του χρήστη της εγκατάστασης ότι τηρούνται οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί ασφαλείας που αφορούν τη διαμόρφωση και τη λειτουργία του χώρου.

 

Ομοίως και αυτό το αρθρο και τις παραγράφους του τις έχουμε ξαναδεί και πιστεύω όλοι της γνωρίζουμε….

Άρθρο 27

Αρχαιρεσίες των αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών για το έτος 2020 –Τροποποίηση του άρθρου 143 του ν. 4714/2020

 1. Ειδικά για το έτος 2020, οι γενικές συνελεύσεις για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών συγκαλούνται και οι εκλογές για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων τους διεξάγονται υποχρεωτικά εντός του τελευταίου διμήνου του έτους αυτού ή του χρονικού διαστήματος από την 1η.1.2021 έως την 15η.2.2021, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.2725/1999 (Α` 121) και στο καταστατικό της οικείας αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

 Για τη συμμετοχή αθλητικού σωματείου σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, με τους όρους της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 2725/1999 (Α ́ 121), λαμβάνονται υπόψη τα έτη 2018, 2019 και 2020

2. Οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες, βάσει του νόμου και του οικείου καταστατικού, λήγουν έως την 31η.12.2020, παρατείνονται έως την 15η.2.2021».

 

 

Λόγω της μη διενέργειας των ολυμπιακών αγώνων φέτος , τους οποίους ο νόμος λαμβάνει σαν σταθερά για την διενέργεια εκλογών στις ομοσπονδίες , κρίθηκε σκόπιμο να εγγράφει αυτό το άρθρο για να ερμηνεύσει το χρονικό διάστημα που πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις αθλητικες ομοσπονδίες..Επίσης στο εδάφιο 2 της παρ. 1 αναφέρονται τα έτη που πρέπει τα σωματεία να έχουν ενεργούς αθλητές για συμμετέχουν στις Γ.Σ και στις αρχαιρεσίες (Σημ. τα 2 από τα 3 αυτά έτη είναι απαραίτητα , όχι και τα 3. Εχει αναφερθει παραπανω αυτο στο αρθρο 5 παρ.2). Τελος παρατεινονται και οι θητειες των τωρινων Δ.Σ εως και 15/02/2021

Άρθρο 28

Μεταβατικές διατάξεις

1. Έως τις 30.06.2021,τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητικές ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους με σκοπό την προσαρμογή του στις διατάξεις των άρθρων 5, 14 22 και 24 του ν. 2725/1999, όπως τα άρθρα αυτά τροποποιούνται και αντικαθίστανται με τα άρθρα 2, 5, 6 και 7 του παρόντος.

Εως ότου γίνει η προσαρμογή του καταστατικού σύμφωνα με την παρούσα, οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου κατισχύουν κάθε διαφορετικής καταστατικής ρύθμισης.

Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, αίρεται αυτοδικαίως η ειδική αθλητική αναγνώριση που είτε έχει χορηγηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 28 του ν. 2725/1999, είτε λογίζεται ως χορηγηθείσα κατά την παρ. 5 του άρθρου 135 του ιδίου ως άνω νόμου. Η σχετική διαπιστωτική πράξη περί της αυτοδίκαιης άρσης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2.Τα αθλητικά σωματεία, τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένα σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της αναγνώρισης αυτής το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Αθλητικά σωματεία που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος διαγράφονται αυτοδικαίως από το οικείο μητρώο μελών και δεν δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

.

.

..Και κάπου εδώ αρχίζουν τα έξοδα για όλους μας… Οπως είπα και στην αρχή πρέπει τα καταστατικά να τροποποιηθούν έως τις 30/06/2021 και να εναρμονιστούν με τα άρθρα του νόμου αυτού στο μέρος που τα αφορά (π.χ Αρχαιρεσίες , Δικαίωμα ψήφου , Γ.Σ , κ.τ.λ).. Αυτοί που έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με την διοικητικά ενός σωματείου γνωρίζουν πολύ καλά το χρηματικό κόστος μια τροποποιησης του καταστατικού . Γενική Συνέλευση, δικηγόροι , πρωτοδικεία , εφημερίδες .(..ουφ κουραστικά ήδη!!!) ..Κοινώς πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για ακόμη μια φορά.

   Στο εδάφιο 2 της 1ης παραγράφου ,  αναφέρεται αυτό που έγραψα και στην εισαγωγή του κειμένου ,ότι δηλαδή ανεξάρτητα αν προλάβουν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες να προσαρμόσουν – τροποποιήσουν τα καταστατικά τους έως την διενέργεια των εκλογών , αυτές θα πραγματοποιηθούν με τα άρθρα του  παρόντα νέου νόμου και όχι με της διατάξεις που αναγράφονται στα  καταστατικά τους και είναι προσαρμοσμένα στους παλιούς νόμους.

   Στην 2η παράγραφο αυτό που αναφέρεται είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα σωματεία που συμμετέχουν με αθλητές σε αγώνες άλλα δεν έχουν πάρει την αθλητική αναγνώριση..Πρέπει , εκτός από την τροποποίηση του καταστατικού τους , να δώσουν μεγάλη βαρύτητα και σε αυτό γιατί αλλιως κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι στους αθλητές τους αλλά και στην ομοσπονδία .. Ανεφερα και παραπανω τους λογους που πρεπει να γινει αυτο οσο το δυνατον πιο γρηγορα ..

    Βέβαια θα πει κάποιος ΅2 χρόνια είναι αυτά.Θα προλάβουμε”..!!!!..Πιστέψτε με , με τον ρυθμό που κινείται το Δημόσιο άλλα και τις μαζικές αιτήσεις που θα γίνουν στην Γ.Γ.Α για την αναγνώριση ο χρόνος αυτό φαντάζει λίγος .. Πρέπει οπωσδήποτε όλα αυτά τα σωματεία να βοηθηθούν τα μέγιστα και από την ομοσπονδία .

Άρθρο 29

 

Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 28 του ν. 2725/1999(Α’ 121), η σχετική διαδικασία και κάθε άλλο συναφές θέμα.

.

.

3. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού ρυθμίζονται ο τρόπος ορισμού του εκπροσώπου των εν ενεργεία αθλητών/αθλητριών και του αναπληρωτή του στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, οι οποίες καλλιεργούν περισσότερα του ενός αθλήματα ή κλάδους άθλησης, οι λεπτομέρειες και κάθε άλλο σχετικό και συναφές με την εφαρμογή των άρθρων 5, 14, 22 και 24 του ν. 2725/1999 θέμα, όπως τα άρθρα αυτά τροποποιούνται και αντικαθίστανται με τα άρθρα 2,5, 6 και 7 του παρόντος

 

Άρθρο 30

Καταργούμενες διατάξεις

Με την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

(α) τα άρθρα 25, 26, 27, 28, 29 και 30 του ν.4603/2019 (Α ́ 48),

(β) η παρ.4 του άρθρου 62 του ν. 4603/2019 (Α ́48) και

(γ) κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική διάταξη που είναι αντίθετη προς το περιεχόμενο του παρόντος ή ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.

 

Άρθρο 33

Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του.

 Αν έχετε φτάσει έως εδώ και το έχετε διαβάσει όλο ΜΠΡΑΒΟ σας ..!!!!! Έχετε πάρει μια 1η γεύση για τις αλλαγές που ήρθαν με το νέο αυτό νομοσχέδιο. Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν σας βοήθησα έστω και λίγο ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τα επιμέρους άρθρα . Όπως γράφω και στην αρχή δεν είμαι νομικός και αν κάπου έχω κάνει λάθος δεν ήταν ηθελημένο και παρακαλώ να με διορθώσετε.. Τώρα αν κάποιον-ους στεναχώρησα-πικρανα με τα παραπάνω γραφόμενά μου ή στεναχωρήθηκαν από τον ίδιο τον νόμο γιατί πίστευαν ότι ο Αυγενάκης θα το φάει το κεφάλι του και δεν θα μπορέσει να τον περάσει , δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι..Αυτός ειναι με αυτόν θα πορευθούμε..

Επειδή μου αρέσει να κλείνω τα κείμενά μου με γνωμικά ,να λοίπον ένα που ταιριάζει εδώ: 

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν.

Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
 
Τάκος Παναγιώτης
Γραμματεας ΜΟ.ΛΕ.Κ
Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Καλαμπάκας

 

 

Related Posts