Να σταματήσει η προσπάθεια υποβάθμισης της πίστας των Σερρών ζητά ο πρόεδρος της ΛΑΜΣ

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Σερραικόν Θάρρος  «Σ.Θ.»  ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών Α.Ε.- ΟΤΑ  και πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου- Μοτοσυκλέτας Σερρών( ΛΑΜΣ) Μάριος Ζίχναλης ζήτησε να . σταματήσει η προσπάθεια υποβάθμισης της πίστας των Σερρών

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του πρόεδρου της ΛΑΜΣ στον Δημήτρη Γ. Νάτσιου

Ας σταματήσει η προσπάθεια υποβάθμισης του Αυτοκινητοδρομίου λέει ο Μ. Ζίχναλης Εκτός αν θέλουμε να το κάνουμε δώρο …

  • «Αν νομίζουν οι άρχοντες των Σερρών και οι Σερραίοι πολίτες ότι δεν μπορούν να βρεθούν οι 250 χιλιάδες ευρώ-γιατί για τόσα χρήματα μιλάμε- για τον εκσυγχρονισμό της πίστας, τότε αυτά τα χρήματα θα τα διαθέσει η ΛΑΜΣ και δεν θα της χρωστά κανείς…»

 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

 «Το Αυτοκινητοδρόμιο δεν είναι ο Σερραίος ασθενής, όπως ορισμένοι θέλουν να περάσουν εντέχνως ότι είναι.Με λύπη μας ακούμε ορισμένους να ισχυρίζονται ότι το Αυτοκινητοδρόμιο τρώει τα χρήματα των δημοτών, διότι δήθεν στερεί έργα  από την πόλη. Καλώ όλους αυτούς, επώνυμα αυτή τη φορά, να μας πούν πόσα χρήματα έχει αποσπάσει το Αυτοκινητοδρόμιο από τους συμπολίτες μας τα τελευταία δέκα χρόνια».

Με την παραπάνω προτροπή ξεκίνησε τη συνέντευξη του στο «Σ.Θ.» ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών Α.Ε.- ΟΤΑ  και πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου- Μοτοσυκλέτας Σερρών( ΛΑΜΣ) Μάριος Ζίχναλης.

Επειδή το τελευταίο διάστημα το μοναδικό Αυτοκινητοδρόμιο της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων, διαβουλεύσεων και σχεδίων(που οι περισσότεροι  πιθανώς δεν γνωρίζουν ) το «Σ.Θ.» απευθύνθηκε σε έναν ενεργό γνώστη του χώρου του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της υπόθεσης γενικότερα.

Τα όσα ειπώθηκαν είναι  άκρως ενδιαφέροντα και μάλλον αποκαλυπτικά.

Τρώει τα χρήματα των Σερραίων…

«Οι Σέρρες και ο τόπος μας δεν έχουν χάσει τίποτε από το Αυτοκινητοδρόμιο, αντίθετα έχουν κερδίσει παρά πολλά» δηλώνει ο κ. Ζίχναλης ο οποίος με έμφαση προσθέτει:

« Εγώ σας λέω, επειδή υπήρξα μέλος της διοίκησης του Αυτοκινητοδρομίου, την τελευταία 3τία ότι το Αυτοκινητοδρόμιο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Δήμο Σερρών,ούτε έχει στερήσει από τους Σερραίους κανένα έργο.Οχι μόνον αυτό,  αλλά έχει αναδειχθεί ίσως στο μοναδικό επενδυτικό έργο του τόπου, μίας και έχει φέρει στις Σέρρες πάνω από 300 χιλιάδες ανθρώπους- αθλητές- λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού που θεωρείται εξέχουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

 Τα moto spots– όπως όλοι ξέρουν- είναι ακριβά.».

Υποβάθμιση του Αυτοκινητοδρομίου

« Για αυτό κάνω έκκληση» συνεχίζει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος « να σταματήσει επιτέλους η προσπάθεια υποβάθμισης του Αυτοκινητοδρομίου. Αν κρατήσουμε έναν διαβήτη στα χέρια μας,  σε διάμετρο 1000 χιλιομέτρων είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια. Αποτελεί έργο ανάπτυξης και προόδου των Σερραίων, καθώς κάποιοι φωτισμένοι δημοτικοί άρχοντες τόλμησαν να το κατασκευάσουν πληρώνοντας το πολιτικό κόστος και το θάρρος τους».

Στρατηγικός επενδυτής- δημόσιος διαγωνισμός

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΛΑΜΣ αναφέρθηκε στις παρόμοιες προσπάθειες – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- κατασκευής αυτοκινητοδρομίων. Συγκεκριμένα αναφέρει την προσπάθεια των Πατρών τα τελευταία 15 χρόνια, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας αλλά και της Τουρκίας(που θέλει να κατασκευάσει κλώνο του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών στην πρωτεύουσα Αγκυρα).

«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, είμαστε οι πρωτοπόροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπόλοιποι Βαλκάνιοι έχουν εγκαταλείψει το όραμα να αποκτήσουν ένα δικό τους.

Πάνω σε όλα αυτά έρχεται ο δήμαρχος Σερρών και ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό και στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή…!» ολοκληρώνει τη σκέψη του ο Μάριος Ζίχναλης.

Δεν έχουμε ενημερωθεί

 Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση- στόχο του δημάρχου Σερρών και της δημοτικής αρχής το πρώην μέλος της διοίκησης του Αυτοκινητοδρομίου δηλώνει (αυτή την φορά ως πρόεδρος της μετόχου ΛΑΜΣ) ότι δεν έχει ενημερωθεί με λεπτομέρειες, παρά το γεγονός ότι η Λέσχη αποτελεί βασικό υλοποιητή ενεργειών και διοργανώσεων στο μοναδικό Αυτοκινητοδρόμιο της χώρας.

Εξηγώντας τονίζει ότι το Αυτοκινητοδρόμιο είναι χαρακτηρισμένο ως μεγάλος αθλητικός χώρος,  όπου η ΛΑΜΣ , άλλα αθλητικά σωματεία και αρμόδιοι φορείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας αναλαμβάνουν την διοργάνωση των αθλητικών εκδηλώσεων,  εθνικών και διεθνών πρωταθλημάτων.

Ενημερωθήκαμε από άλλους…

«Μπορεί να μην μας ενημέρωσαν» διευκρινίζει ο κ. Ζίχναλης « μας έχουν όμως ενημερώσει  δυο φίλοι γείτονές μας που ενδιαφέρονται να πάρουν το Αυτοκινητοδρόμιο. Επίσης έχω δει σχέδια στρατηγικών επενδυτών που σκοπεύουν να παράξουν ρεύμα μέσα στο Αυτοκινητοδρόμιο για να το πουλήσουν στην Ελλάδα, χωρίς να τους ενδιαφέρει το ίδιο το Αυτοκινητοδρόμιο και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός»

Ποίοι είναι; Επιχειρηματίες;

Ο Μάριος Ζίχναλης ξεκαθαρίζει:

«Εμείς θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, είτε το Αυτοκινητοδρόμιο, το πάρουν Βούλγαροι, Τούρκοι(!) ή οποιοιδήποτε άλλοι στρατηγικοί επενδυτές. Ένα είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσουν μπροστά κάποιους επιχειρηματίες. Γιατί ακόμη και αν οι παραπάνω κατασκευάσουν ένα αυτοκινητοδρόμιο στις πατρίδες τους, αυτό θα είναι μακριά από την Ελλάδα και την θάλασσα και άρα δεν θα μπορούν να το συνδυάσουν επικερδώς με τον τουρισμό.

Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών βρίσκεται δίπλα στη θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και όλες τις γύρω παραλίες. Αυτό το προνόμιο δεν μπορούν να το έχουν… μπορούν όμως να μας πάρουν το Αυτοκινητοδρόμιο, που θα  αναδειχθεί σε στρατηγικό κέντρο ανάπτυξης αθλητισμού- τουρισμού ταυτόχρονα.Γνωρίζω ότι ενδιαφέρονται για το Αυτοκινητοδρόμιό μας,  ακόμη και Ομοσπονδίες του χώρου».

 Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ως γνωστό, το επίμαχο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε.- ΟΤΑ προβάλλεται ως αναγκαία λύση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εκσυχρονισμός της πίστας του Αυτοκινητοδρομίου στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απορρίψει την χρηματοδότηση από τον Δήμο.

Επ’ αυτού ο πρόεδρος της ΛΑΜΣ επισημαίνει:

«Εμείς δεν βλέπουμε τον λόγο να γίνει αυτό το πράγμα, διότι ακόμη και με την  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πάλι ο Δήμος Σερρών- ως μεγαλύτερος μέτοχος- θα χρειαστεί να προχωρήσει σε έμμεση χρηματοδότηση. Θα μπορούσαμε με άλλους τρόπους και άλλες λύσεις να χρηματοδοτήσουμε τα απαιτούμενα έργα που θα εξασφαλίσουν την λαμπρή πορεία του Αυτοκινητοδρομίου».

 … και δεν θα μας χρωστά κανείς…

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο Μάριος Ζίχναλης δηλώνει:

«Αν νομίζουν οι άρχοντες των Σερρών και οι Σερραίοι πολίτες ότι δεν μπορούν να βρεθούν οι 250 χιλιάδες ευρώ-γιατί για τόσα χρήματα μιλάμε- για τον εκσυγχρονισμό της πίστας, τότε αυτά τα χρήματα θα τα διαθέσει η ΛΑΜΣ και δεν θα της χρωστά κανείς…».

 Οι μέτοχοι…

Ερωτηθείς σχετικά για τη δέσμευση συμμετοχής των μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Ζίχναλης ως πρόεδρος της ΛΑΜΣ ενημερώνει:

«Το 2016 ελήφθη η απόφαση(λόγω τροπολογίας της νομοθεσίας) οι μικρομέτοχοι να μην συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι γεγονός, αν και στην πραγματικότητα- ούτως ή άλλως- ο Δήμος θα χρηματοδοτούσε το Αυτοκινητοδρόμιο αφού διαθέτει το 78% των μετόχων».

Προτεινόμενες λύσεις

«Οι λύσεις που εμείς, ως ΛΑΜΣ, προτείνουμε είναι δύο

Α)Η ίδια η Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών Α.Ε. – ΟΤΑ να χρηματοδοτήσει το έργο,

Β) Ο Δήμος Σερρών να αναλάβει 100% την διαχείριση του Αυτοκινητοδρομίου, μίας και όλα(εγκαταστάσεις, οικόπεδο κ.τ.΄λ) είναι δικά του. Έτσι, δεν θα μιλάμε για έμμεση χρηματοδότηση και δεν θα υφίσταται Α.Ε.

Το αν πρέπει ο Δήμος Σερρών, μετά 22 χρόνια, να διαθέσει κάποια χρήματα για την αναβάθμιση της πίστας, αρκεί να σκεφθούμε ότι θα αποβεί προς όφελος του ίδιου του Δήμου και των δημοτών,  καθώς η αναβάθμιση αυτή θα αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη την επόμενη 15ετία».

 Το Αυτοκινητοδρόμιο εκτίθεται…

«Φοβόμαστε ότι για άλλη μία φορά πάμε να εκθέσουμε το Αυτοκινητοδρόμιο, το οποίο έχει τις βάσεις για ένα σπουδαίο μέλλον. Εκτός… αν θέλουμε να το κάνουμε δώρο.Και για να εξηγήσω το Αυτοκινητοδρόμιο είναι ένας χώρος 650 στρεμμάτων  με πλήρες υποδομές, βρίσκεται δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης και αυτή την στιγμή είναι το πιο ακριβό φιλέτο μέσα στις Σέρρες, ένας χώρος που θα μπορούσε να έχει παράλληλα κέρδη και από άλλες δράσεις. Γιατί πρέπει κάποιος ξένος να αναλάβει την υλοποίηση τους; Εμείς οι Σερραίοι, αρχής γενομένης από τους γεννήτορες δημοτικούς άρχοντες του Αυτοκινητοδρομίου, δηλαδή τον τότε δήμαρχο Γιάννη Βλάχο και τους συνεργάτες του ,  που φανήκαμε τόσο άξιοι και πρωτοπόροι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το όραμα;» απορεί ο πρόεδρος της ΛΑΜΣ ο οποίος καταλήγοντας σημειώνει:

«Ο Δήμος Σερρών υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση του Αυτοκινητοδρομίου θα κοστίσει 460 χιλιάδες ευρώ(!),  ενώ εγώ είμαι βέβαιος ότι το ποσό είναι λιγότερο και δεν ξεπερνά τις 250 χιλιάδες ευρώ όπως προανέφερα.Για ένα τέτοιο ποσό θα κάνουμε δώρο το Αυτοκινητοδρόμιο; Πρέπει το Αυτοκινητοδρόμιο να το χάσουμε ή να παραμείνει δικό μας;»

πηγή: “Σ.Θ.”

 

Related Posts