Jorge Martinez ‘Aspar’: “Ο Marquez δημιουργεί το δικό του στυλ, με έναν διαφορετικό τρόπο οδήγησης”

Ο Jorge Martínez ‘Aspar’, ένα από τα πιο έμπειρα μέλη του paddock του MotoGP, αναλύει τη σεζόν πριν από τον αγώνα στο Silverstone.

Ο Jorge Martínez ‘Aspar’ είναι τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής τη δεκαετία του ’80 και είναι κάποιος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον κόσμο των δύο τροχών. Αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται μια από τις κύριες ιδιωτικές ομάδες του MotoGP, την ομάδα Ángel Nieto. Ο ‘Aspar’ μιλάει για τον αγώνα του Σαββατοκύριακου στην ιστορική πίστα του Silverstone και το προβάδισμα του Marc Marquez στην κορυφαία κατηγορία.

Έχετε περάσει περισσότερο από το μισό της ζωής σας στο Paddock, σαν αναβάτης αλλά και με τη δική σας ομάδα, πόσο έχει αλλάξει το παγκόσμιο πρωτάθλημα όλα αυτά τα χρόνια;

«Έχει αλλάξει πολύ, και σε πολλές πτυχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν προς το καλύτερο, αν και προφανώς κάποια πράγματα έχουν χαθεί, όπως ο ρομαντισμός που υπήρχε στην αρχή, όπου όλα ήταν πολύ πιο διαισθητικά και όχι τόσο τεχνικά. Θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη εξέλιξη που σημειώθηκε τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε που η Dorna ήρθε στη σκηνή, όπου η ασφάλεια στις πίστες και η ικανότητα των οδηγών βελτιώθηκαν αξιοσημείωτα.»

Στην καριέρα σας ως αναβάτης, κερδίσατε δυο παγκόσμια πρωταθλήματα σε δυο διαφορετικές κατηγορίες την ίδια χρονιά, πιστεύετε ότι αυτό θα ήταν δυνατό σήμερα;

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν δυνατό να γίνει αυτό σήμερα. Θα ήταν πρακτικά αδύνατο. Εκείνη την εποχή τα πάντα ήταν πολύ διαφορετικά. Σήμερα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα σε όλους τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και στην οδήγηση και προπόνηση.»

Πως βλέπετε το παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν;

«Απολαμβάνουμε μία από τις καλύτερες σεζόν. Οι κανονισμοί που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τα πράγματα ίσα, όπως συνέβαινε ήδη στις μικρότερες κατηγορίες Moto3 και Moto2. Στο MotoGP, τα εργοστάσια είχαν πάντα αυτή τη μικρή διαφορά. Τα εργοστάσια θα έχουν πάντα κάποιες μικρές λεπτομέρειες που είναι διαφορετικές, αλλά έχουμε 16 αναβάτες που οδηγούν μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο και αυτό είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν. Στο Grand Prix της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας, είδαμε μερικούς όμορφους αγώνες, με πολλές προσπεράσεις και μονομαχίες. Βιώνουμε την πιο ισορροπημένη σεζόν όσον αφορά τους αναβάτες και την τεχνολογία.»

Ο επόμενος αγώνας είναι στο Silverstone, τι περιμένουμε να δούμε στην Βρετανική πίστα;

«Νομίζω ότι θα δούμε ότι έχουμε δει έως τώρα και ελπίζω να συμβεί αυτό, γιατί αυτό είναι πολύ καλό για το πρωτάθλημα, για το θέαμα και για τους οπαδούς. Ακόμα και για τους αναβάτες των ιδιωτικών ομάδων είναι καλύτερα, γιατί μπορούν να είναι σχεδόν εκεί με τον Lorenzo, τον Dovizioso και τα υπόλοιπα παιδιά. Μιλώ για τον Crutchlow, τον Petrucci, τον Zarco ή τον Álvaro Bautista, ο οποίος τερμάτισε πέμπτος στη Γερμανία, παλεύοντας ακόμα και για το βάθρο.»

Ο Marc Márquez ξεκίνησε καλά το δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά και οι Dovizioso και Lorenzo. Πιστεύετε ότι μπορεί άλλος αναβάτης να μπει στην μάχη του τίτλου;

«Χωρίς αμφιβολία, βλέπουμε τον Lorenzo να ανεβαίνει με τη Ducati, η οποία κάνει όλο και περισσότερα βήματα προς τα εμπρός. Ο Dovizioso ήταν ήδη κάποιος που αναμενόταν να είναι εκεί, γιατί πέρσι ήταν ο αναβάτης που πάλεψε με τον Marc. Η απογοήτευση ήταν η Yamaha. Θα δούμε αν θα βρουν το δρόμο τους, γιατί θα ήταν καλό και οι δύο Máverick Viñales και Valentino Rossi να κάνουν ένα βήμα μπροστά, αν και στη μέση της σεζόν δεν βλέπω να είναι εύκολο , ειλικρινά. Πρέπει να πω ότι το απόγευμα του Σαββάτου, μέσα στην ομάδα βάζουμε τα στοιχήματά μας για τους τρεις πρώτους και φυσικά, ο Marc είναι πάντα μέσα, αλλά δεν είναι εύκολο να πούμε τι θα συμβεί την Κυριακή, γιατί κάθε ένας από τους οδηγούς μπορεί πάντα να είναι μέσα στην μάχη.»

Τι νομίζετε για όσα έχει πετύχει ο Marc Márquez, στην ηλικία των μόλις 25 ετών;

«Νομίζω ότι ο Marc ορίζει μια εποχή. Είναι απίστευτος από τότε που έφτασε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.  Στα 125cc αμέσως ξεχώρισε, μετά στην Moto2 το ίδιο και τώρα στο MotoGP. Δημιουργεί το δικό του στυλ, έναν διαφορετικό τρόπο οδήγησης της μοτοσυκλέτας και είναι ο μόνος που δεν κάνει λάθη. Είναι ένας αναβάτης που είναι πραγματικά ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους. Τώρα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα βαθμών και εξακολουθεί να μην αφήνει κανένα αγώνα, αγωνίζεται πάντα για τη νίκη. Σαφώς, ο Marc είναι το σημείο αναφοράς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.»

Ο Dani Pedrosa έχει κερδίσει τουλάχιστον έναν αγώνα κάθε χρονιά στο MotoGP, πιστεύετε ότι θα καταφέρει να πάρει μια νίκη πριν από το τέλος αυτής της σεζόν;

«Ας το ελπίσουμε! Θα ήμουν πολύ χαρούμενος γι ‘αυτόν, γιατί νομίζω ότι το αξίζει. Ο Dani είναι ένας αναβάτης που έχει επίσης δημιουργήσει ένα στυλ και έχει μια μεγάλη ιστορία. Νομίζω ότι η απόφαση του να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν ως ενεργός αναβάτης λέει πολλά γι ‘αυτόν και το πώς είναι. Έχει ήδη ένα εντυπωσιακό ιστορικό, αλλά είναι ένας αναβάτης που αξίζει να κερδίσει τουλάχιστον ένα Grand Prix αυτή τη σεζόν.»

Με ένα μόνο προμηθευτή ελαστικών και τα ενιαία ηλεκτρονικά ECU, τι νομίζετε ότι κάνει τη διαφορά αυτή τη στιγμή στο MotoGP;

«Χωρίς αμφιβολία, τα ηλεκτρονικά έχουν εξομαλύνει τις διαφορές, αλλά τα ελαστικά έχουν μεγάλο ρόλο προς το παρόν. Η σωστή επιλογή, η εύρεση της σωστής πίεσης, η επίτευξη της ιδανικής θερμοκρασίας κ.λπ. είναι πράγματα που αποφασίζουν για το αποτέλεσμα ενός Grand Prix.»

Πως βλέπετε τον ρόλο του Alberto Puig ως team manager;

«Ο Alberto είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία που έχει κάνει σχεδόν τα πάντα. Είναι ένας νικητής, βρήκε νέους οδηγούς και τους έκανε πρωταθλητές, ήταν με τον Dani και με πολλούς άλλους αναβάτες εδώ και χρόνια. Τώρα κάνει σπουδαία δουλειά και νομίζω ότι η απόφαση να υπογράψει με τον Lorenzo ήταν πολύ γενναία. Θα πρέπει να είναι σε θέση να χειριστεί αυτό το νέο  lineup για την επόμενη χρονιά, με δυο οδηγούς που θα έχουν το λιγότερο δεκατρείς τίτλους στο όνομά τους. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο δυνατούς χαρακτήρες και κορυφαίους αναβάτες.»

Η ομάδα σας πήρε το όνομα της από τον Angel Nieto, πιστεύετε ότι ο Angel γνώριζε ότι ήταν ο πρόδρομος των πολυάριθμων ισπανών αναβατών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα;

«Όπως πάντα έλεγα, ο Άνγκελ ήταν χωρίς αμφιβολία αυτός που έβαλε πραγματικά την πρώτη πέτρα στην Ισπανία και έδωσε πολλές μάχες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους χορηγούς της δεκαετίας του εβδομήντα για να μιλήσουν πραγματικά και να υποστηρίξουν τους αγώνες μοτοσικλέτας. Άρχισε αυτό που είναι το άθλημα σήμερα στη χώρα μας. Τώρα η Ισπανία είναι ηγετική χώρα όσον αφορά τις πίστες, τις ομάδες, τους αναβάτες, τα σχολεία, τη Ντόρνα κλπ. Είναι κρίμα που δεν είναι μαζί μας, αλλά θα ήταν πολύ χαρούμενος που θα δούμε τι έκαναν όλοι για λογαριασμό του, πόσο τον θυμούνται και τα πολυάριθμα αφιερώματα που του κάνουν.»

«Είχα την μεγάλη τύχη να έχω αγωνιστεί μαζί του. Πρώτα το 1981, στη συνέχεια στα δύο μας χρόνια μαζί ως ομόσταυλός με την Derbi. Είχα το μεγάλο προνόμιο να περνώ χρόνο μαζί του, τόσο επαγγελματικά σαν αναβάτης, αλλά και προσωπικά, όπως όταν σταμάτησε να αγωνίζεται και τα παιδιά του ζούσαν στο σπίτι μου. Ήταν ένα πολύ φιλικό άτομο και συνδέθηκε με τους οπαδούς και τους ανθρώπους στο δρόμο και πιθανότατα θα ήταν έκπληκτος – με θετικό τρόπο – από όλα όσα συνέβησαν αφού μας άφησε. Ο Giacomo Agostini, ο δεκαπέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δήλωσε κατά τη διάρκεια του αφιερώματος στον Ángel στη Μαδρίτη: «Δε θα κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο για μένα στην Ιταλία». Νομίζω ότι λέει πολλά για το πώς ήταν ο Άνγκελ και πώς θαυμάστηκε σαν αναβάτης και ως άνθρωπος.»

Ποια είναι η πρόβλεψη σας για τους τρεις πρώτους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP αυτή τη σεζόν;

«Αν δεν υπάρξει απρόβλεπτη έκπληξη, την οποία ελπίζω ότι δεν θα γίνει, ο τίτλος θα καταλήξει αναμφισβήτητα στα χέρια του Marc Márquez. Για την Δεύτερη θέση είναι πιο δύσκολο να πω, επειδή υπάρχουν τρεις αναβάτες με πιθανότητα να την κερδίσουν, ο Valentino, ο Lorenzo και ο Dovizioso. Αν ακολουθήσουν την πρόοδο που έχουν τώρα, ο Lorenzo θα μπορούσε να είναι αυτός που θα τερματίσει δεύτερος με τρίτο τον Valentino και τέταρτο τον Dovi. Αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.»

Related Posts