Η Ιστορία της ÖHLINS

Ο Kenth Öhlin ανήκε ανέκαθεν στον κόσμο των αγώνων. Όταν ήταν μικρός, έμαθε όλα όσα μπορούσε στο συνεργείο του πατέρα του, βόρεια της Στοκχόλμης, πρωτεύουσας της Σουηδίας, και όταν ξεκίνησε την καριέρα του στο motocross στη δεκαετία του ‘70, ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο ανταγωνιστών και μηχανικών που μοιράζονταν και διεύρυναν το δικό του πάθος για την τεχνολογία των μηχανών.

Εκείνη την εποχή, οι επιλογές για την τροποποίηση μοτοσυκλετών ήταν περιορισμένες και οι περισσότερες τροποποιήσεις ήταν προσωπικά έργα εξειδικευμένων συνεργατών. Ο Kenth όμως άλλαξε τα πράγματα. Είδε ένα κενό στην αγορά, μια επιθυμία για τη βελτίωση των πραγμάτων και, ως ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος της Öhlins Racing, έκανε προσιτή στον κόσμο τη διαδικασία τροποποίησης των μοτοσυκλετών. Όταν εργαζόταν στις Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, ο Kenth ήρθε σε επαφή με τον Eyvind Boyesen, ένα Νορβηγό μηχανικό που είχε συνεργαστεί με τη NASA.

Ο Boyesen είχε φέρει την επανάσταση στον τρόπο ρύθμισης των δίχρονων κινητήρων και αποτέλεσε σπουδαία πηγή έμπνευσης για τον Kenth. Ενώ βρισκόταν στις Η.Π.Α., ο Kenth ανέπτυξε ένα σωλήνα εξάτμισης με βάση το έργο του Boyesen, η οποία πουλήθηκε στη Husqvarna. Λίγο μετά την επιστροφή του στη Σουηδία, έστρεψε την προσοχή του στα αμορτισέρ. Εκείνη την εποχή, η αγορά των αμορτισέρ ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη και η ποιότητά τους ήταν ανεπαρκής. Δεν είχαν προσαρμοζόμενες ρυθμίσεις και η επισκευή τους ήταν σχεδόν αδύνατη. Τα αμορτισέρ ειδικής κατασκευής συνήθως δημιουργούνταν από μονάδες υπό πίεση, που ήταν σχεδιασμένες για αυτοκίνητα, αλλά τα έμβολα ήταν λεπτά και παρουσίαζαν εύκολα υπερθέρμανση. Ο Kenth προσπάθησε να βρει λύση.

Το πρώτο αμορτισέρ που κατασκεύασε ο Kenth δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των Claes Sundberg και Salvatore Grimaldi, οι οποίοι είναι σήμερα πασίγνωστοι στη Σουηδική βιομηχανία. Δεν ήταν τέλειο, αλλά ως πρώτο αμορτισέρ ειδικής σχεδίασης για μοτοσυκλέτες, αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση. Αυτό που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ήταν η αντοχή αυτών των νέων προϊόντων και ο Kenth παραδέχεται με χαρά ότι εξακολουθούν να παραλαμβάνουν για επισκευή αμορτισέρ, τα οποία είναι 40 ετών αλλά λειτουργούν ακόμα. Αυτό που δημιούργησαν ήταν ένα τμήμα του κιτ που μπορούσε να αποσυναρμολογηθεί, να επισκευαστεί και να προσαρμοστεί, αλλά που επίσης άντεχε στο πέρασμα του χρόνου.

1981 Παγκόσμιος πρωταθλητής με τον Neil Hudson, MX250 Yamaha

Ακολούθησε πάνω από μια δεκαετία βελτιώσεων και συνεχούς ανάπτυξης μέχρι ο Kenth Öhlin να έρθει σε επαφή με το θρυλικό Toshimitsu lio. Ενώ εργαζόταν ως μηχανικός του Håkan “Carla” Carlqvist κατά τη διάρκεια της καριέρας του Carla στη Yamaha, ο lio γνώρισε καλά την Öhlins Racing. Εκείνη την εποχή, η Öhlins Racing αγοράστηκε από τη Yamaha. Αυτό έγινε το 1986. Ο lio έγινε Διευθύνων σύμβουλος από το 1987 έως το 1992 και κατόπιν παρέμεινε ως βοηθός Διευθύνοντος συμβούλου μέχρι το 1995.

Αυτό που χρειαζόταν ο Öhlins ήταν ένας ισχυρός συνεργάτης και η Yamaha απέδειξε ότι ήταν η ιδανική επιλογή. Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Öhlins και η Yamaha συνεργάστηκαν για να φέρουν την επανάσταση στον κόσμο της σχεδίασης εξαρτημάτων για μηχανοκίνητα σπορ. Ο Öhlins δημιουργεί καινοτομίες όχι μόνο για μοτοσυκλέτες, αλλά και για snowmobile και πολλούς άλλους τύπους οχημάτων. Το 2007, ο Kenth Öhlin αγόρασε πάλι την εταιρεία του και η Öhlins Racing μπόρεσε να συνεργαστεί με ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα εταιρειών.

Ωστόσο, οι δεσμοί μεταξύ του Öhlins και της Yamaha παραμένουν ισχυροί έως σήμερα.  Πριν από το 1986, η Öhlins είχε ήδη αυξηθεί σε μέγεθος και, πριν από την αγορά της, απασχολούσε 27 εργαζόμενους. Γιορτάζοντας την 40ή επέτειό της το 2016, η Öhlins είχε επεκταθεί και απασχολούσε περισσότερα από 200 άτομα.

Kenth Öhlin 2007

Χωρίς αμφιβολία, είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες των μηχανοκίνητων σπορ. Ξεκινώντας από ένα αμορτισέρ που δημιουργήθηκε για μηχανές motocross στη δεκαετία του ‘70 από τον Kenth Öhlin και τους δύο παθιασμένους συνεργάτες του, η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί καθημερινά. Προσφέρει τεχνολογία αιχμής στον κλάδο της, κερδίζοντας αγώνες στα υψηλότερα επίπεδα και αντιπροσωπεύοντας το απόλυτο στην τεχνολογία αναρτήσεων για απαιτητικούς αναβάτες σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα