Η Ducati απαντά: Λόγοι «πολιτικής» πίσω από την ένσταση των αντιπάλων μας στο Κατάρ

Ο αθλητικός διευθυντής της Ducati, Paolo Ciabatti λέει ότι η Ducati είναι σίγουρη για τη νομιμότητα του  ακροπτερύγιου με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στις ομάδες από τον τεχνικό διευθυντή  MotoGP, Danny Aldridge στον τέλος της τελικής δοκιμής προ-εποχής.

Η ένσταση των άλλων κατασκευαστών έγινε με το σκεπτικό ότι το ακροπτερύγιο ενδεχομένως παρέχει  ένα αεροδυναμικό πλεονέκτημα, παρόλα αυτά η Ducati επιμένει ότι η μόνη λειτουργία του είναι να κρυώσει το πίσω λάστιχο.

«Είμαστε ήρεμοι γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε ακολουθήσει τους τεχνικούς κανονισμούς,»

«Υπάρχει μια εγκύκλιο που διανεμήθηκε μεταξύ των ομάδων στις 2 Μαρτίου, η οποία προσδιορίζει σαφώς το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το είδος της εκτροπής στο πίσω μέρος της μηχανής.»

«Αν είχαμε κρίνει ότι το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας, δεν θα αγωνιζόμασταν με αυτό. Αλλά δεν είναι έτσι.»

«Η Yamaha χρησιμοποίησε ήδη μια πολύ παρόμοια εκτροπής πέρυσι στη Βαλένθια, για να κατευθύνει το νερό μακριά από τον πίσω τροχό. Τέλος πάντων, η ταξινόμηση του αγώνα είναι προσωρινή μέχρι να υπάρξει απόφαση.»

Παρόλο που η Διεύθυνση Αγώνα της FIM απέρριψε την πρώτη ένσταση κατά της Ducati, τα τέσσερα σήματα που την υπέβαλαν αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της απόφαση αυτής.Η απόφαση τώρα βρίσκεται στα χέρια του Εφετείου της FIM.

Το “έπος” του GP του Κατάρ συνεχίζεται. Μετά την ένσταση των Honda, Suzuki, KTM και Aprilia κατά της Ducati στο το τέλος του αγώνα, η οποία απορρίφθηκε από την επιτροπή της FIM , τώρα έχουν καταθέσει έφεση. Έτσι, η νίκη του Andrea Dovizioso στον αγώνα MotoGP στο Κατάρ εξακολουθεί να είναι στον αέρα.

Η Honda, η Suzuki, η KTM και η Aprilia κατέθεσαν ένσταση στην διεύθυνση Αγώνα για το νέο αεροδυναμικό εξάρτημα της Ducati

Με εξαίρεση την Yamaha, οι άλλες μάρκες καταθέσαν ένσταση κατά της Ducati για τη χρήση ενός αεροδυναμικού εξαρτήματος κάτω από την καρίνα στο ψαλίδι (swing arm) του Desmosedici από τον Andrea Dovizioso.

Εάν η ένσταση είχε γίνει αποδεκτή, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη νίκη ο Dovizioso, αλλά η Διεύθυνση Αγώνα την απέρριψε.

Οι κατασκευαστές που έκαναν την ένσταση θεωρούν ότι η χρήση αυτού του εξαρτήματος είναι παράνομη, καθώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του πίσω ελαστικού και είναι επίσης τοποθετημένη στο φέρινγκ.

Αμέσως μετά τον αγώνα τα τέσσερα σήματα που αναφέρονται υπέβαλαν ένσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις για Dovizioso και θα μπορούσε να στερηθεί της νίκης.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Αγώνα απέρριψε την ένσταση και συνεπώς τα αποτελέσματα του αγώνα διατηρούνται. Ο οργανισμός θεωρεί νόμιμο το εξάρτημα που χρησιμοποιεί τη Ducati.

Παρόλο που στην αρχή η Διεύθυνση Αγώνα της FIM αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση των τεσσάρων εργοστασίων, άσκησαν έφεση και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα συνεδρίαση για την ανάλυση αυτής της έφεσης. Μέχρι να ληφθεί απόφαση μετά από αυτή τη νέα αξίωση, δεν  επιβεβαιώνεται ότι ο Andrea Dovizioso είναι επίσημα ο νικητής του Grand Prix του Qatar 2019.

Όπως αναφέρθηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο του MCN, Simon Patterson, το Εφετείο της FIM, θα λάβει απόφαση τις επόμενες μέρες πριν από τον αγώνα GP της Αργεντινής.

Σχετικά Άρθρα