Η Dorna εξετάζει την διεξαγωγή αγώνα MotoGP σε δημόσιο δρόμο

«Η Dorna εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής αγώνα MotoGP σε ελεγχόμενο δημόσιο δρόμο μέσα σε πόλη.» δήλωσε μεταξύ άλλων το αφεντικό της Dorna, Carmelo Ezpeleta, στην ισπανική EXPANSION 

H Dorna εργάζεται για να αυξήσει το ενδιαφέρον για τους δύο τροχούς σε όλο τον κόσμο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διοργανώσει αγώνες σε ορισμένες χώρες, για μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμα, εξισορροπώντας την παρουσία του MotoGP σε- ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία- με νέες πίστες. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια λίστα οκτώ χωρών που θα μπορούσαν να επιλέγουν για να γίνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε 26 αγώνες,» είπε ο Ezpeleta.

Απόδειξη αυτής της εναλλαγής είναι ότι το 2018 η Ταϊλάνδη θα κάνει το ντεμπούτο της στον κόσμο του MotoGP, ενώ το 2019 θα γίνει ακόμα ένας αγώνας στη Φινλανδία και μέχρι το 2020, πιθανό να μπει και το Καζακστάν, στο οποίο κατασκευάζεται νέα πίστα.

Επιπλέον, η Dorna ανοίγει τις πόρτες σε νέα σενάρια, ακολουθώντας πάντα, τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Μπορεί στο μέλλον να διεξαχθεί κάποιος αγώνας σε δημόσιο δρόμο. Υπάρχει ένα σχέδιο  σε κάποια ζεστή πόλη. Θεωρητικά, η ευθεία εκκίνησης – τερματισμού θα μπορούσε  να είναι στο δρόμο και τα paddock να είναι ενσωματωμένα σε κάποιο εκθεσιακό κέντρο. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Grand Prix θα χρησιμοποιηθεί για τον αγώνα και τον υπόλοιπο χρόνο για άλλα πράγματα », λέει ο Ezpeleta.

Η Dorna βρίσκεται σε συζητήσεις με το Μεξικό για την πιθανότητα διεξαγωγής αγώνα εκεί, ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν δηλώσει και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την διεξαγωγή αγώνα σε αστικό περιβάλλον.

Πιστεύουμε πως η Dorna δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, γιατί θα είναι ένα πισωγύρισμα, μιας και πριν αρκετά χρόνια (1976) μετά και από το μποϊκοτάζ των οδηγών, η FIM θεώρησε τους αγώνες σε δημόσιους δρόμους επικινδύνους, και έτσι σταμάτησε τους αγώνες Grand Prix στο Isle of Man.
Βέβαια πιθανότατα και να προσπαθήσει η Dorna να εφαρμόσει κάτι τέτοιο, δεν θα δεχτούν οι οδηγοί του MotoGP.
Βέβαια να τονίσουμε πως υπάρχουν ήδη αγώνες που γίνονται σε δημόσιους δρόμους όπως είναι τα ΤΤ στο Isle of Man και αλλού, και βεβαία το Grand Prix στο Macau όπου γίνεται από το 1954 με αυτοκίνητα και από το 1967 με μοτοσυκλέτες!

Τέλος να θυμίσουμε το βίντεο με τον Mick Doohan που δείχνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μοτοσικλετιστές στο δρόμο και πόσο διαφορετικά είναι τα εμπόδια στην πίστα.