Honda CBR1000RR Fireblade SP και SP2 – EICMA 2016

Στην EICMA 2016 στο Μιλάνο είδαμε το νέο CBR1000RR Fireblade SP και SP2 που είχε παρουσιάσει στην Κολωνία, ένα μήνα πριν στην έκθεση Intermot 2016, ενώ στην EICMA 2016, η Honda παρουσίασε το νέο CBR1000RR Fireblade, το βασικό μοντέλο (δείτε την παρουσίαση )

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0003 H Honda CBR1000RR Fireblade SP ανεβάζει σε άλλο επίπεδο την έννοια του Απόλυτου Ελέγχου.  Ελαφρύτερη κατά 15 κιλά και με μεγαλύτερη ισχύ κατά 8 kW, προσφέρει την καλύτερη αναλογία βάρους / ισχύος από κάθε άλλη Fireblade – αναλογία βελτιωμένη κατά 14% από αυτή του προηγούμενου μοντέλου. Η μοτοσυκλέτα είναι επίσης εφοδιασμένη με ηλεκτρονικά ελεγχόμενες, ημιενεργητικές αναρτήσεις της Öhlins, με το σύστημα Ελέγχου Ροπής της Honda (HSTC), με σύστημα Ελέγχου Φρένου του Κινητήρα (SEB), νέο ABS, Quickshifter, Σύστημα Υποβοήθησης στα Κατεβάσματα (Downshift Assist), Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης (RMSS) και Σύστημα Επιλογής Ισχύος (PS). Με τεχνολογία που προέρχεται κατευθείαν από την RC213V-S replica των MotoGP, η νέα Fireblade απογειώνει ακόμη περισσότερο την εμπειρία της οδήγησης.

Video απo την EICMA 2016 του νέου Honda CBR1000RR Fireblade SP και SP2

Υπάρχουν τρία στοιχεία – κλειδιά στο χαρακτήρα της νέας Fireblade SP: το χαμηλότερο βάρος, η αυξημένη ισχύς και τα ηλεκτρονικά που υποβοηθούν τον αναβάτη οποτεδήποτε και οπουδήποτε οδηγεί.

Το νέο πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου παρέχει κατ’ επιλογήν, διαρκή βοήθεια στον αναβάτη με μεγάλη ακρίβεια. Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μία μονάδα καταγραφής της αδράνειας σε 5 άξονες (IMU) η οποία ελέγχει τι ακριβώς κάνει η μοτοσυκλέτα σε κάθε επίπεδο. Η μονάδα υποστηρίζει επίσης το Σύστημα Επιλογής Ροπής της Honda (Selectable Torque Control – HSTC) το οποίο διαχειρίζεται την πρόσφυση του πίσω τροχού μέσω της κεντρικής μονάδας FI-ECU και του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου γκαζιού (Throttle By Wire). Το νέο ABS, το οποίο επίσης συνεργάζεται με τη μονάδα IMU, διαθέτει Έλεγχο Ανύψωσης του Πίσω Τροχού (Rear Lift Control) και δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να φρενάρει δυνατά, βαθιά μέσα στη στροφή. Η διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στον εμπρόσθιο και στον πίσω τροχό καταγράφεται και, ανάλογα με τις προεπιλογές του αναβάτη, ενεργοποιεί το Σύστημα Αποτροπής Σούζας (Wheelie Control).

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0017Το σύστημα συνεργάζεται επίσης με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πρόγραμμα ρύθμισης της ανάρτησης, το οποίο αφορά στη ρύθμιση της απόσβεσης τόσο στη συμπίεση όσο και στην επαναφορά του ημι-ενεργητικού (Semiautomatic Electronic Control S-EC) πιρουνιού και του πίσω αμορτισέρ της Öhlins. Τι σημαίνει αυτό για τον αναβάτη; Το ότι έχει στη διάθεσή του ένα ανώτερο επίπεδο συμπεριφοράς στο δρόμο στο οποίο η λειτουργία της ανάρτησης – στη βασική της ρύθμιση ή ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα από τον αναβάτη – να ανταποκρίνεται ιδανικά σε κάθε περίσταση. Το σύστημα λειτουργεί άψογα σε δρόμο και σε πίστα εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για τη Honda.

Παράλληλα με το σύστημα S-EC το οποίο ελέγχει την ανάρτηση, το σύστημα Ρύθμισης της Ροπής HSTC της Honda διαχειρίζεται με απόλυτη ακρίβεια την πρόσφυση του πίσω τροχού μέσω των μονάδων IMU, FI-ECU και του ηλεκτρονικού γκαζιού, ενώ προσφέρει και τη λειτουργία ελέγχου της σούζας.

Στα όργανα υπάρχουν τρεις επιλογές απεικόνισης – Street, Circuit και Mechanic – παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ανάλογα με το περιβάλλον οδήγησης. Ο αναβάτης ελέγχει τα μενού της οθόνης υγρών κρυστάλλων TFT από το διακόπτη στο αριστερό γκριπ όπως και στην RC213V-S, την έκδοση δρόμου της RC213V των MotoGP.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0041Ενώ το πακέτο των συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου είναι ουσιαστικά μία καινοτομία για την Fireblade, τα άλλα δύο στοιχεία της – η ισχύς και το βάρος – ακολουθούν πιστά τη φιλοσοφία της πρώτης Fireblade του 1992. Ο κινητήρας έχει καλύτερο τράβηγμα και είναι πιο υψηλόστροφος, μεγαλύτερη σχέση συμπίεσης και αναβαθμισμένο χρονισμό βαλβίδων. Είναι ο πρώτος τετρακύλινδρος εν σειρά της Honda με Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενο Γκάζι (Throttle-By-Wire) και Αισθητήρα Ανοίγματος του Γκαζιού APS, δύο λειτουργίες που προέρχονται από τεχνολογία που απευθυνόταν στην RC213V-S.

Η ροπή από τις χαμηλές στροφές και η ισχύς έχουν βελτιωθεί, με την αύξηση της μέγιστης ισχύος να ισοδυναμεί με 8KW και να φτάνει τα 141Kw στις 13.000 σ.α.λ. Τρία διαθέσιμα προγράμματα ισχύος είναι στη διάθεση του αναβάτη. Το Quickshifter στο κιβώτιο ταχυτήτων περιλαμβάνεται στο στάνταρ εξοπλισμό όπως και το Downshift Assist (με autoblipper) και έναν νέο μονόδρομο συμπλέκτη ολίσθησης-υποβοήθησης.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0019Χάρη στη χρήση μαγνησίου και στην προσπάθεια για μείωση βάρους που έχουν υποστεί διάφορα τμήματα του κινητήρα, το βάρος του έχει μειωθεί κατά 2 κιλά. Ελαφρύτερη είναι και η νέα εξάτμιση από τιτάνιο η οποία συνεισφέρει μαζί με το ρεζερβουάρ – επίσης κατασκευασμένο από τιτάνιο – στην ακόμα καλύτερη συγκέντρωση των μαζών της μοτοσυκλέτας.

Συνολικά, η Fireblade SP είναι 15 κιλά ελαφρύτερη από το απερχόμενο μοντέλο ζυγίζοντας μαζί με τα υγρά της 195 κιλά.

Η στιβαρότητα του περιμετρικού, αλουμινένιου πλαισίου έχει αυξηθεί, όπως και εκείνη του ψαλιδιού. Το νέο πίσω υποπλαίσιο είναι ελαφρύτερο, οι ζάντες είναι νέας σχεδίασης ενώ οι τετραπίστονες, μονοκόμματες δαγκάνες της Brembo στον μπροστινό τροχό συνεργάζονται με τακάκια υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένα για χρήση σε πίστα.

Η εμφάνιση της νέας Fireblade SP υπακούει σε έναν επιθετικό αλλά λειτουργικό μινιμαλισμό. Η μοτοσυκλέτα είναι πιο στενή και πιο συμπαγής και διατίθεται ως στάνταρ με μονή σέλα. Τα φώτα τεχνολογίας LED και η εντυπωσιακή τριχρωμία με βάση το κόκκινο είναι στοιχεία εμπνευσμένα από την αγωνιστική ιστορία της Honda.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0025 Βασικά Χαρακτηριστικά – Ηλεκτρονικά Πλαισίου

 • Μονάδα Καταγραφής Αδράνειας (IMU)
 • Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενη Ανάρτηση Öhlins (S-EC)
 • Ρυθμιζόμενο Σύστημα Ελέγχου Ροπής Honda (HSTC)
 • Νέο ABS
 • Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης (RMSS)

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0034Η Fireblade SP είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της Honda με ημιενεργητική ανάρτηση S-EC της Öhlins εμπρός και πίσω, συνδυάζοντας πιρούνι διαμέτρου 43 χλστ. NIX30 με πίσω αμορτισέρ TTX36.

Η Μονάδα Ελέγχου της Ανάρτησης (SCU) επεξεργάζεται δεδομένα όπως η ταχύτητα πλαγιάσματος στη στροφή, η γωνιακή ταχύτητα κατά τον κατακόρυφο άξονα (yaw rate, ουσιαστικά η ταχύτητα αλλαγής κατεύθυνσης της μοτοσυκλέτας) και η γωνία κλίσης από τη γυροσκοπική μονάδα ελέγχου αδράνειας 5 αξόνων. Πρόκειται για τη μονάδα MM5.10 IMU της Bosch η οποία ζυγίζει μόλις 40 γραμμάρια και καταγράφει την αδράνεια σε 3 άξονες στην επιτάχυνση, συν 2 άξονες γωνιακής ταχύτητας. Η μονάδα καταγράφει επίσης την ταχύτητα των τροχών, τις στροφές του κινητήρα, την πίεση στα φρένα και το άνοιγμα του γκαζιού σε συνεργασία με την κεντρική μονάδα FI-ECU. Ανάλογα με το προεπιλεγμένο πρόγραμμα ανάρτησης παρέχει ιδανική απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς σε συνθήκες τόσο καθημερινής οδήγησης όσο και στις επιταχύνσεις, στα φρεναρίσματα και μέσα στις στροφές.

Υπάρχουν διαθέσιμα τρία ενεργά (Active) προγράμματα και τρία κατ’ επιλογήν (Manual) από τα οποία μπορεί να επιλέξει ο αναβάτης. Στην Active προεπιλογή υπάρχουν τρία επιμέρους προγράμματα τα οποία βελτιστοποιούν την απόσβεση ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης: Α1 για γρήγορη οδήγηση (’Fast’), Α2 για οδηγική απόλαυση (‘Enjoy’) και Α3 για ασφάλεια (‘Safety’). Ανάμεσα στα τρία επιμέρους προγράμματα ο αναβάτης μπορεί να κάνει ακόμη πιο προσωπικές ρυθμίσεις, μέσα από τα Manual προγράμματα M1, M2 και M3.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0016Μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υπάρχει πλήθος ενεργών λειτουργιών, οι οποίες θα φανούν πολύ χρήσιμες στον αναβάτη. Το νέο ABS επιτρέπει εξαιρετικά δυνατό φρενάρισμα ενώ διατηρεί τον πίσω τροχό σε επαφή με το δρόμο, αποκλείοντας την τάση του πίσω μέρους να σηκωθεί και να περιστραφεί γύρω από το μπροστινό. Το σύστημα εκμεταλλεύεται τα δεδομένα επιτάχυνσης σε δύο άξονες από τη γυροσκοπική μονάδα IMU και υπολογίζει την επιτάχυνση του κέντρου βάρους της μοτοσυκλέτας προς τα επάνω καθώς και την κάθετη προς αυτή επιτάχυνση, χρησιμοποιώντας τον μπροστινό τροχό ως σημείο αναφοράς.

Το ABS εξασφαλίζει απαλό, αποτελεσματικό φρενάρισμα μέσα στη στροφή. Χάρη στις πληροφορίες που λαμβάνει από την IMU καθώς και από τους αισθητήρες ταχύτητας των δύο τροχών, η μονάδα ρύθμισης του ABS ελέγχει την ισχύ πέδησης ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας ακόμη και σε φρενάρισμα πανικού. Ωστόσο επιτρέπει το δυνατό φρενάρισμα στη στροφή χρησιμοποιώντας δύο παραμέτρους: την επιβράδυνση που προέρχεται από τον τροχό και τη διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους δύο τροχούς, καθώς και τη γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας και ανάλογα επενεργεί στο σύστημα των φρένων. Το ABS παρέχει επιπλέον αίσθηση ασφάλειας σε δυνατά φρεναρίσματα στο δρόμο και βελτιώνει τις απόλυτες επιδόσεις της μοτοσυκλέτας σε οδήγηση πίστας.

80978_nicky_hayden_testing_the_17_ym_cbr1000rr_fireblade_spΑνεξάρτητα η κάθε μία από τις λειτουργίες του EBC – καθώς και του συστήματος αποτροπής της σούζας του HSTC – εκτελεί τα δικά της καθήκοντα. Όταν συνεργάζονται μεταξύ τους παρέχουν υποβοήθηση υψηλής τεχνολογίας στον αναβάτη, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία της σπορ οδήγησης χωρίς να υποβιβάζει τον αναβάτη σε ρόλο συνεπιβάτη. Αυτή είναι η πραγματική έννοια του Επόμενου Σταδίου στο θέμα Απόλυτος Έλεγχος.

Όπως και η RC213V-S, η Fireblade SP διαθέτει μία έγχρωμη οθόνη υγρών κρυστάλλων TFT η οποία παρέχει πλήθος πληροφοριών στον αναβάτη με ευανάγνωστο τρόπο. Η φωτεινότητα της οθόνης ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με το φωτισμό περιβάλλοντος αγγίζοντας τα 1000 κεριά / τετρ. μέτρο και διαθέτει τρία μενού, Street, Circuit και Mechanic. Το καθένα έχει μελετηθεί ώστε να παρέχει τις πιο απαραίτητες πληροφορίες στον αναβάτη σε κάθε χρήση.

Το μενού Street εμφανίζει τα προγράμματα οδήγησης (1-3 και USER 1-2), καθώς και τις ρυθμίσεις για καθεμία παράμετρο P (Power), T (HSTC), EB (Selectable Engine Brake) και S (Suspension). Το μενού Circuit διαθέτει επιπλέον γυρολόγιο, αριθμό γύρων και διαφορά από τον ταχύτερο γύρο. Το μενού Mechanic διαθέτει ψηφιακό ταχύμετρο, επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, θέση γκαζιού, θερμοκρασία ψυκτικού και τάση μπαταρίας.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0032Το Πρόγραμμα Οδήγησης 1 (FAST) παρέχει πλήρη ισχύ με γραμμική απόκριση στο γκάζι, χαμηλή ευαισθησία των συστημάτων ελέγχου ροπής HSTC και ελέγχου φρένων ΕΒ και ισχυρή απόσβεση της ανάρτησης. Το πρόγραμμα 2 (FUN) περιορίζει την ισχύ στις τρεις πρώτες σχέσεις, με προοδευτική απόδοση της ισχύος, μέση ευαισθησία HSTC και EB και μεσαία χαρακτηριστικά απόσβεσης. Το πρόγραμμα 3 (SAFE) περιορίζει την ισχύ μέχρι και την 4η σχέση, με προοδευτική απόδοση ισχύος, υψηλή παρεμβατικότητα HSTC και ΕΒ και πιο μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης.

Στα δύο προγράμματα οδήγησης USER όλες οι παράμετροι μπορούν να συνδυαστούν χωρίς περιορισμούς: προγράμματα οδήγησης, ρυθμίσεις HSTC και ανάρτησης μπορούν να αλλάξουν εν κινήσει από το διακόπτη στο αριστερό γκριπ.

ridingmodeΠρογράμματα Οδήγησης: διαθέσιμες επιλογές

modeΟ προειδοποιητικός δείκτης για αλλαγή σχέσης αποτελείται από 5 λευκά LED που σχηματίζουν μία οριζόντια γραμμή στο επάνω μέρος των οργάνων. Όταν οι στροφές του κινητήρα ξεπεράσουν ένα, προκαθορισμένο από τον αναβάτη όριο, αναβοσβήνουν. Η οθόνη των οργάνων περιλαμβάνει στροφόμετρο, ταχύμετρο, επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, λειτουργία quickshifter, θερμοκρασία ψυκτικού και διπλό χιλιομετρητή.

Ο υπολογιστής ταξιδιού διαθέτει ενδείξεις στιγμιαίας και μέσης κατανάλωσης, κατανάλωσης ταξιδιού, μέσης ταχύτητας και χρόνου λειτουργίας του κινητήρα από την τελευταία εκκίνηση ενώ περιλαμβάνει τη στάθμη καυσίμου στη ρεζέρβα και την αυτονομία καυσίμου (όταν επιλεγεί). Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται κάτω δεξιά στην οθόνη. Στην επάνω οθόνη, στο κέντρο προς τα δεξιά, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες ενδείξεις: από την προεπιλογή σ.α.λ. για την ενεργοποίηση του LED αλλαγής ταχύτητας μέχρι τη γωνία του γκαζιού και από το βολτάζ της μπαταρίας μέχρι ημερολόγιο ή ελεύθερο κείμενο.

Η μετάβαση στα μενού της οθόνης γίνεται από έναν διακόπτη στο αριστερό γκριπ. Ακριβώς από πάνω βρίσκεται ένας διακόπτης που κινείται πάνω/κάτω για τη διαχείριση των πληροφοριών μέσα στο συγκεκριμένο μενού.

Ενδείξεις Οργάνων

organaΠλαίσιο

 • 195 κιλά με υγρά
 • Αυξημένη ακαμψία πλαισίου
 • Πιο άκαμπτο ψαλίδι
 • Ελαφρύτερο υποπλαίσιο
 • Ρεζερβουάρ τιτανίου
 • Τετραπίστονες, ακτινικές, μονοκόμματες δαγκάνες Brembo
 • Επανασχεδιασμένοι τροχοί
 • Μίνιμαλ και επιθετικός σχεδιασμός

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0013Με εξοικονόμηση 15 κιλών σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, συνολικό βάρος 195 κιλών με υγρά και αυξημένη ισχύ κατά 8kW, η εν γένει συμπεριφορά της Fireblade έχει μεταλλαχθεί. Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού έχουν παραμείνει στις 23,3°/96 χλστ. αλλά η ακαμψία του περιμετρικού πλαισίου από χυτό αλουμίνιο έχει τροποποιηθεί ώστε να προσφέρει πιο ήπια χαρακτηριστικά στο δρόμο σε συνδυασμό με εξαιρετική απόκριση, αίσθηση και σταθερότητα.

Χάρη στα λεπτότερα τοιχώματα του πλαισίου έχουν εξοικονομηθεί 300 γραμμάρια βάρους. Ενώ η αντοχή του πλαισίου στα εγκάρσια φορτία παραμένει αναλλοίωτη, η στρεπτική του ακαμψία έχει μειωθεί κατά 10%, κάτι που του χαρίζει μεγαλύτερη ευελιξία. Η αδράνεια στις αλλαγές κατεύθυνσης έχει μειωθεί κατά 15% και η αδράνεια περιστροφής κατά 10%, το οποίο σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει πιο εύκολα στη στροφή. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αμορτισέρ τιμονιού της Honda (HESD) βελτιώνει την ευστάθεια χωρίς να επηρεάζει την ευελιξία. Τις μετατροπές στο σκελετό συμπληρώνει η υβριδική δομή του αλουμινένιου ψαλιδιού Pro-Link το οποίο είναι ελαφρύτερο κατά 100 γραμμάρια, διατηρεί την ίδια αντοχή στην εγκάρσια κάμψη και αυξημένη στρεπτική ακαμψία, χάρη στη μελετημένα διαφορετική διατομή του μετάλλου σε κάθε τμήμα του.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0008Το υποπλαίσιο από χυτό αλουμίνιο έχει επίσης επανασχεδιαστεί. Χάρη στην πιο λεπτή κατασκευή του έχει εξοικονομηθεί βάρος 800 γραμμαρίων ενώ διαθέτει την ίδια υψηλή ακαμψία, κάτι που συνεισφέρει στη συγκέντρωση της μάζας της μοτοσυκλέτας, στην ουδέτερη συμπεριφοράς της και στη βελτίωση της ευελιξίας της. Το μεταξόνιο είναι στα 1404 χλστ. και το ύψος της σέλας στα 820 χλστ.

Καθώς είναι τοποθετημένο ψηλά, το ρεζερβουάρ και το καύσιμο παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Πρωτοπορώντας και πάλι, η Honda εξέλιξε ένα συμπαγές ρεζερβουάρ 16 λίτρων από τιτάνιο για την Fireblade SP, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής. Κατασκευασμένο σε ειδικές πρέσες, το ρεζερβουάρ είναι κατά 1,3 κιλά ελαφρύτερο από ένα ατσάλινο και συνεισφέρει επίσης στη συγκέντρωση των μαζών και στον περιορισμό της αδράνειας της μοτοσυκλέτας.

80968_nicky_hayden_testing_the_17_ym_cbr1000rr_fireblade_spΟι τετραπίστονες, μονοκόμματες, ακτινικές δαγκάνες της Brembo χρησιμοποιούν νέου τύπου τακάκια με υψηλό συντελεστή τριβής, τα οποία έχουν καλύτερη απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι ιδανικά σε σπορ οδήγηση. Οι αλουμινένιες ζάντες με τις πέντε ακτίνες σε σχήμα Y έχουν σχεδιαστεί από την αρχή και είναι ελαφρύτερες κατά 100 γραμμάρια. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70 R17 εμπρός και 190/50 R17 πίσω.

Δύο λέξεις αρκούν για να περιγράψουν την εμφάνιση της νέας Fireblade SP: μίνιμαλ και δυναμική. Η σχεδιαστική ομάδα ήθελε μία μοτοσυκλέτα με συμπαγείς διαστάσεις με αποτέλεσμα οι επάνω και μεσαίες επιφάνειες του φέρινγκ να έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Οι γραμμές της μοτοσυκλέτας υποδηλώνουν τον επιθετικό χαρακτήρα της και επικεντρώνονται στη λειτουργικότητα, στη λεπτομέρεια και στην ποιότητα του φινιρίσματος.

81133_intermot_2016_17ym_cbr1000rr_fireblade_sp_sp2_and_17ym_cb1100_ex_rsΤο επάνω μέρος του φέρινγκ έχει στενέψει κατά 24 χλστ. Η ροή του αέρα από τις εξωτερικές επιφάνειες του φέρινγκ προς τις εισαγωγές αέρα δίπλα στους προβολείς και περιφερειακά της μοτοσυκλέτας έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη σταθερότητά της στις υψηλές ταχύτητες. Σκυμμένος πίσω από τη ζελατίνα σε αγωνιστική στάση, ο αναβάτης καλύπτεται πλήρως από το ρεύμα του αέρα. Σε κανονική στάση, η πίεση του αέρα μοιράζεται ιδανικά στους ώμους, στην πλάτη και στα πλευρά του αναβάτη.

Το μεσαίο τμήμα του φέρινγκ έχει αδυνατίσει κατά 18 χλστ. και οι «αρθρώσεις» του λειτουργούν ως αεραγωγοί RAD οι οποίοι οδηγούν τον αέρα γύρω και κάτω από τα πόδια του αναβάτη. Η περιοχή στο ύψος των γονάτων του αναβάτη έχει λεπτύνει κατά 15 χλστ. σε κάθε πλευρά ενώ η συναρμογή του ρεζερβουάρ με το μονόσελο θυμίζει αγωνιστική κατασκευή.

Όλα τα φώτα της μοτοσυκλέτας είναι τεχνολογίας LED με τους δύο μπροστά προβολείς να εξυπηρετούν τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα. Η Fireblade SP με το ιδιαίτερα κεκλιμένο λογότυπο είναι βαμμένη σε τριχρωμία με βασικό χρώμα το κόκκινο (αντί για το λευκό), αποτίοντας φόρο τιμής στην αγωνιστική παράδοση και την ιστορία της Honda.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου ζυγίζει μόνο 1 κιλό, εξοικονομώντας βάρος σε σχέση με μία μολύβδου αντίστοιχης απόδοσης, η οποία ζυγίζει ακριβώς το διπλάσιο.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0009Ηλεκτρονικά Κινητήρας

 • Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενο Γκάζι (Throttle-By-Wire)
 • Αισθητήρας Ανοίγματος του Γκαζιού (APS)
 • Προγράμματα Ισχύος
 • Μονάδα Καταγραφής Αδράνειας (IMU)
 • Κατ’ επιλογήν Έλεγχος Ροπής 9 Σταδίων (HSTC)
 • Σύστημα Αποτροπής Σούζας
 • Ρυθμιζόμενο Φρένο Κινητήρα (SEB)
 • Quickshifter
 • Υποβοήθηση στα Κατεβάσματα Σχέσεων
 • Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης (RMSS)

79130_17ym_cbr1000rr_fireblade_spΗ Fireblade του 2017 είναι η πρώτη τετρακύλινδρη εν σειρά μοτοσυκλέτα της Honda με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο γκάζι (TBW). Το σύστημα προέρχεται από εκείνο της RC213V-S και έχει εξελιχθεί ώστε να δίνει υψηλής ακρίβειας έλεγχο του γκαζιού και φυσική αίσθηση στο δεξί γκριπ.

Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται ένας νέος αισθητήρας ανοίγματος του γκαζιού (APS) ενσωματωμένος στο δεξί γκριπ εκεί όπου βρίσκεται ο διακόπτης εκκίνησης του κινητήρα. Το APS μετατρέπει την περιστροφή του γκριπ σε ηλεκτρικό σήμα το οποίο μεταδίδεται στην κεντρική μονάδα ελέγχου και από εκεί μεταφέρεται ως σήμα ενεργοποίησης του μηχανισμού του ηλεκτρονικού γκαζιού, ώστε να επιτυγχάνεται ο ιδανικός έλεγχος σε πλήρη αναλογία με τη θέση του δεξιού χεριού.

Το ελατήριο επαναφοράς και άλλοι μηχανισμοί ενσωματωμένοι στο APS προσομοιάζουν τον αρχικό τζόγο και τη φυσική αίσθηση της ντίζας, με ρυθμίσεις ειδικά για την Fireblade SP.

Σε συνάρτηση με το APS, η πεταλούδα του γκαζιού είναι μεγαλύτερη κατά 2 χλστ. φτάνοντας τα 48 χλστ. διάμετρο χωρίς να έχει αυξηθεί η εξωτερική διάμετρος του σώματος. Χάρη στο μελετημένο σχεδιασμό των αυλών εισαγωγής η απόκριση στο γκάζι είναι απόλυτα γραμμική.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0015Η Επιλογή των Προγραμμάτων Ισχύος γίνεται από το Σύστημα Επιλογής Προγραμμάτων Οδήγησης. Πέντε προγράμματα ισχύος είναι διαθέσιμα: το επίπεδο 1 δίνει μέγιστη ισχύ και στις έξι σχέσεις του κιβωτίου. Το 2 προσφέρει απαλή αίσθηση στο γκάζι, τόσο στο άνοιγμα όσο και στο κλείσιμο. Το επίπεδο 5 ελέγχει πιο δραστικά την παροχή ισχύος εξασφαλίζοντας την πιο απαλή απόκριση στο γκάζι. Όλα τα επίπεδα έχουν την ίδια αίσθηση στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού.

Το Πρόγραμμα Οδήγησης 1 έχει προεπιλεγμένο το επίπεδο ισχύος 1 και εκμεταλλεύεται όλη τη διαθέσιμη ισχύ του κινητήρα. Το Πρόγραμμα 2 συνδυάζεται με το επίπεδο ισχύος 2, το οποίο είναι ιδανικό για δρόμους με στροφές ενώ το Πρόγραμμα 3 προεπιλέγει το επίπεδο ισχύος 5 για μέγιστη ασφάλεια. Ο αναβάτης μπορεί να προεπιλέξει τους δικούς του συνδυασμούς ρυθμίσεων από τα προγράμματα USER 1 και 2.

Η Fireblade είναι εφοδιασμένη με μία αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος κατ’ επιλογήν ελέγχου της ροπής της Honda (HSTC), το οποίο διαθέτει και η RC213V-S. Το σύστημα διαχειρίζεται την απόδοση της ροπής με δύο μεθόδους: πρώτον, εκμεταλλεύεται τους αισθητήρες ταχύτητας των τροχών ώστε να καταγράφει και να συγκρίνει τις διαφορές ταχύτητας μεταξύ τους. Όταν η κεντρική μονάδα ελέγχου FI-ECU διαγνώσει επιτάχυνση του πίσω τροχού (και επιβράδυνση του μπροστινού) κλείνει ελαφρώς το γκάζι, περιορίζει δηλαδή την ισχύ ώστε να κρατήσει τον μπροστινό τροχό σε επαφή με το δρόμο. Σαν αποτέλεσμα, ο αναβάτης μπορεί να ανοίγει τέρμα το γκάζι χωρίς τον φόβο μη ηθελημένης σούζας, χάρη στην υποστήριξης του συστήματος Wheelie Control.

80965_nicky_hayden_testing_the_17_ym_cbr1000rr_fireblade_spΗ δεύτερη λειτουργία αναγνωρίζει την κλίση της μοτοσυκλέτας. Η  μονάδα IMU που βρίσκεται κάτω από τη σέλα καταγράφει την περιστροφή του πλαισίου γύρω από το διαμήκη και τον κατακόρυφο άξονα, καθώς και την επιτάχυνση κατά το διαμήκη, τον εγκάρσιο και τον κατακόρυφο άξονα. Στη συνέχεια υπολογίζει τη γωνία κλίσης ώστε να ελέγξει την αποδιδόμενη ροπή, διατηρώντας την πρόσφυση του πίσω τροχού στο απαιτούμενο επίπεδο. Η λογική του υπολογισμού της γωνίας κλίσης της μοτοσυκλέτας χρησιμοποιεί τεχνολογίες ανάλογες με εκείνες που έχουν αναπτυχθεί στο περίφημο ανθρωποειδές ρομπότ της Honda, τον ASIMO, με αποτέλεσμα ο υπολογισμός να είναι ο ακριβέστερος δυνατός.

Ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του 9 επίπεδα ευαισθησίας του HSTC συν επιλογή απενεργοποίησης. Τα Προγράμματα Οδήγησης USER 1 και 2 επιτρέπουν στον αναβάτη να κάνει ρυθμίσεις ακόμη και εν κινήσει.

Υπάρχει ένα ακόμη σύστημα το οποίο ρυθμίζει το φρένο του κινητήρα (SEB) κατ’ επιλογήν του αναβάτη. Αυτό επιτρέπει τη ρύθμιση των χαρακτηριστικών λειτουργίας του κινητήρα στο κλείσιμο του γκαζιού ώστε να ταιριάζουν με τις επιλογές του αναβάτη και με τις οδηγικές συνθήκες. Το Επίπεδο 1 εξασφαλίζει το μέγιστο φρένο κινητήρα και το Επίπεδο 3 το ελάχιστο. Καθένα από τα Προγράμματα Οδήγησης 1, 2 και 3 έχουν προεπιλεγμένα τα αντίστοιχα επίπεδα SEB αλλά μέσα από τα manual προγράμματα USER 1 και 2, ο αναβάτης μπορεί να προβεί σε απεριόριστους συνδυασμούς ρυθμίσεων.

79205_17ym_cbr1000rr_fireblade_sp_and_sp2Ο μοχλός του κιβωτίου ταχυτήτων είναι στάνταρ εφοδιασμένος με Quickshifter, το οποίο επιτρέπει αλλαγές χωρίς τη χρήση συμπλέκτη, επιδρώντας στην τροφοδοσία καυσίμου και στην ανάφλεξη. Το σύστημα διαθέτει τρία επίπεδα λειτουργίας συν δυνατότητα απενεργοποίησης. Το σύστημα Downshift Assist, επιτρέπει κατεβάσματα χωρίς συμπλέκτη, επιδρώντας επίσης στην τροφοδοσία και στην ανάφλεξη αλλά και στο Throttle-By-Wire, το οποίο ανοίγει στιγμιαία το γκάζι στα κατεβάσματα. Το σύστημα διαθέτει επίσης 3 επίπεδα λειτουργίας συν δυνατότητα απενεργοποίησης.

Κινητήρας

 • Αυξημένη ισχύς κατά 8 kW
 • Διαφορετικό βύθισμα βαλβίδων και χρονισμός εκκεντροφόρων
 • Καπάκια μαγνησίου και νέος σχεδιασμός – εξοικονόμηση 2 κιλών
 • Εξάτμιση με τελικό από τιτάνιο 4-2-1
 • Εξελιγμένο Σύστημα Downshift Assist
 • Νέος μονόδρομος συμπλέκτης

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0022Οι μηχανικοί της Honda μελέτησαν διεξοδικά τον 4κύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 999,8 κ.εκ. ώστε να τον κάνουν όσο το δυνατό πιο ελαφρύ και ισχυρό. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους συνοψίζεται στην αύξηση της ισχύος κατά 8 kW, στην εξοικονόμηση βάρους 2 κιλών και στην αύξηση του ρυθμού περιστροφής στις 13.000 σ.α.λ.

Η μέγιστη ισχύς έχει αυξηθεί στα 141kW (192 ίπποι) στις 13.000 σ.α.λ. με μέγιστη ροπή 116 Nm η οποία αποδίδεται στις 11.000 σ.α.λ. Η  διάμετρος επί διαδρομή παραμένουν στα 76 x 55.1χλστ. αλλά η σχέση συμπίεσης έχει αυξηθεί από το 12,3:1 στο 13:1. Πρόκειται για έναν κινητήρα σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο εξέλιξης με υλικά υψηλότερων προδιαγραφών από τα αντίστοιχα του απερχόμενου μοντέλου όπως ο στροφαλοφόρος, το σύστημα κίνησης βαλβίδων και η μετάδοση.

Τα έμβολα του κινητήρα διαθέτουν τοιχώματα με βελτιστοποιημένη διατομή και επανασχεδιασμένη κορώνα για την αύξηση της σχέσης συμπίεσης. Οι φωλιές (αυλάκια) υποδοχής των ελατηρίων έχουν διαφορετικό φινίρισμα επιφάνειας για βελτίωση της στεγανοποίησης και της απόδοσης του κινητήρα. Το βύθισμα των βαλβίδων και ο χρονισμός των εκκεντροφόρων έχουν αναθεωρηθεί επίσης για να ανταποκρίνονται στους υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής και την αυξημένη απόδοση του κινητήρα.

Συγκριτικό διάγραμμα της καμπύλης βυθίσματος των βαλβίδων

valvidesΗ αύξηση της ισχύος είναι το ένα κεφάλαιο στην εξέλιξη της νέας Fireblade SP. To άλλο είναι η εξοικονόμηση του βάρους. Γι’ αυτό και κάθε εξάρτημα του κινητήρα μελετήθηκε με στόχο την εξοικονόμηση βάρους. Όλα τα καπάκια του κινητήρα είναι επανασχεδιασμένα: το καπάκι του συμπλέκτη είναι από αλουμίνιο και εκείνο της ανάφλεξης από μαγνήσιο ενώ οι σωληνώσεις του συστήματος ψύξης, καθώς και τα κολλάρα και οι βίδες τους, έχουν μικρότερο μήκος.

Το ψυγείο είναι τώρα κατά 30 χλστ. πιο στενό και κατά 100 γραμμάρια ελαφρύτερο χάρη στο επανασχεδιασμένο, καμπύλο σχήμα του ενώ έχει 30 κ.εκ. μικρότερη χωρητικότητα. Χάρη στις πιο πυκνές κυψέλες του διατηρεί την ίδια απόδοση σε επίπεδο απαγωγής θερμότητας ενώ επέτρεψε τη συρρίκνωση της μετωπικής επιφάνειας του φέρινγκ.

Ο μονόδρομος συμπλέκτης είναι επανασχεδιασμένος από την αρχή και διαθέτει μονοκόμματη χυτή πλάκα πίεσης και κέντρο συμπλέκτη με αποτέλεσμα πιο ελαφριά αίσθηση στη μανέτα. Στα κατεβάσματα ταχυτήτων η λειτουργία της ολίσθησης παραμένει ίδια με του προηγούμενου με μόνη διαφορά ότι τα έκκεντρα είναι από αλουμίνιο (αντί από ατσάλι) το οποίο εξοικονομεί βάρος. Το διάκενο ανάμεσα στα έκκεντρα (που επιταχύνουν και επιβραδύνουν) έχει τελειοποιηθεί με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη αίσθηση του λεβιέ στις αλλαγές σχέσεων. Όλα τα γρανάζια της μετάδοσης έχουν υποστεί διαδικασία για περαιτέρω περιορισμό του βάρους.

Το τελικό της εξάτμισης με την ασύμμετρη διατομή είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ελαφρύτερο κατά 2,8 kg, συνεισφέροντας στην καλύτερη συγκέντρωση των μαζών της μοτοσυκλέτας. Παράγει ήχο με απαράμιλλη χροιά στο άνοιγμα του γκαζιού. Ο προμηθευτής εξατμίσεων της αγωνιστικής ομάδας Repsol Honda στα MotoGP ανέλαβε το σχεδιασμό της εξάτμισης και κατέληξε σε ένα εξαιρετικό σχέδιο 4-2-1 με σωλήνες διπλού κελύφους και ενσωματωμένη τη βαλβίδα της εξάτμισης στον πρώτο κεντρικό σωλήνα.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_00142017 CBR1000RR Fireblade SP2

 Η CBR1000RR Fireblade SP2 είναι μία ειδική street legal έκδοση, βασισμένη στην Fireblade SP, έτοιμη για αγωνιστική χρήση.

 • Τροχοί της Marchesini
 • Ανασχεδιασμένη κυλινδροκεφαλή: βαλβίδες, θάλαμοι καύσης και έμβολα
 • Θα διατίθεται αγωνιστικό κιτ

 Οπτικά, τα ένθετα από ανθρακονήματα και οι χρυσαφί λωρίδες που είναι ενσωματωμένες στη βαφή Tricolour σηματοδοτούν τη διαφορά της Fireblade SP2  από τη στάνταρ έκδοση,  ενώ οι χρυσαφί τροχοί της Marchesini  (που μειώνουν τη ροπή αδρανείας στον εμπρός/πίσω τροχό κατά 18/9%) είναι ένα ακόμα στοιχείο διαφοροποίησης. Ωστόσο οι πραγματικές διαφορές – και αυτό που δίνει στην Fireblade SP2 την απόλυτη αγωνιστική  υπεροχή – βρίσκονται μέσα στον κινητήρα, και κατ’ επέκταση στα εξαρτήματα που μπορούν να προστεθούν από τα δύο διαθέσιμα αγωνιστικά κιτ.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0042Ενώ η διάμετρος των κυλίνδρων στα 76mm είναι ίδια με της SP, η κυλινδροκεφαλή της Fireblade SP2 φέρει βαλβίδες εισαγωγής κατά 1mm μεγαλύτερες (31.5mm) και εξαγωγής κατά 1.5mm (25.5mm), σε περιεχόμενες  γωνίες 10°/12° αντίστοιχα (από 11°/11°). Η περιφέρεια των βαλβίδων παραμένει η ίδια, διατηρώντας το πλάτος της κυλινδροκεφαλής.

Έχοντας ίδια αναλογία συμπίεσης 13.0:1, χρησιμοποιεί σχήματα βαλβίδων και βελτιστοποιημένους θαλάμους καύσης για καλύτερη απόδοση. Επιμηκυμένα μπουζί και υδροχιτώνια ‘σφιχτά’ γύρω από τους  θαλάμους καύσης βελτιώνουν την ψύξη: αυτή η τεχνολογία προέρχεται απευθείας από την RC213V, το εργαλείο της Honda στο MotoGP.

cbr1000rr-sp-sp2-bs_0021Τα έμβολα χρησιμοποιούν μία αποκλειστική σχεδίαση κορώνας με θερμική επεξεργασία που ενισχύει την περιοχή γύρω από την υποδοχή του πείρου που είναι πιο κοντός κατά 2.5mm (μειώνοντας το βάρος κατά 8g ανά κύλινδρο). Έτοιμα για συνεργασία με εκκεντροφόρους υψηλής βύθισης, τα «ποτηράκια» φέρουν εξωτερική διάμετρο αυξημένης διαμέτρου κατά 2mm (28mm), ενώ το συνολικό ύψος και η διατομή έχουν μειωθεί, εξοικονομώντας βάρος.

Οι συσκευές ηλεκτρονικού ελέγχου της Fireblade SP2 είναι ίδιες με αυτές της SP, με αποκλειστικές  ρυθμίσεις για την SP2. Ένα αγωνιστικό κιτ θα διατίθεται για χρήση στην πίστα, είτε για αγώνες ή track days.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ 

Φωτογραφίες: Spyros Fiotakis © Biker Spirit 

Τεχνικά ΧαρακτηριστικάΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EICMA 2016ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ EICMA 2016ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ HONDA

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4κύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος, 4χρονος με 16 βαλβίδες και 2ΕΕΚ
Χωρητικότητα κινητήρα (κ.εκ.) 999,8 κ.εκ.
Αριθμός βαλβίδων / κύλινδρο 4
Διάμετρος x Διαδρομή (χλστ.) 76 x 55,1
Σχέση Συμπίεσης 13,0:1
Μέγιστη Ισχύς 141 kW/13.000 σ.α.λ.
Μέγιστη Ροπή 116 Nm/11.000 σ.α.λ.
Χωρητικότητα σε λάδι 3,4 λίτρα
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Σύστημα τροφοδοσίας PGM-DSFI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου 16 λίτρα
Κατανάλωση καυσίμου TBC
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εκκίνηση Ηλεκτρική μίζα
Χωρητικότητα μπαταρίας 12V – 4.5AΗ Ιόντων Λιθίου
Ισχύς ACG 0,42 kw
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη Υγρός, πολύδισκος, ολίσθησης-υποβοήθησης
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Διπλής δοκού από αλουμίνιο τύπου διαμάντι
ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαστάσεις (ΜήκοςxΠλάτοςxΎψος) 2065 χλστ. x 715 χλστ. x 1125 χλστ.
Μεταξόνιο 1404 χλστ.
Γωνία κάστερ 23,3°
Ίχνος 96 χλστ.
Ύψος σέλας 820 χλστ.
Ύψος από το έδαφος 129 χλστ.
Βάρος (με υγρά) 195 κιλά
Κύκλος στροφής
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Αντεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 43 χλστ. NIX30 Smart-EC της Öhlins, με ρυθμιζόμενη προφόρτιση και απόσβεση συμπίεσης – επαναφοράς, διαδρομή 120 χλστ.
Πίσω Μονό αμορτισέρ Pro-Link αερίου TTX36 Smart-EC της Öhlins με ρυθμιζόμενη προφόρτιση και απόσβεση συμπίεσης – επαναφοράς, διαδρομή 60 χλστ.
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντα εμπρός 17 ιντσών
Ζάντα πίσω 17 ιντσών
Ελαστικό εμπρός 120/70ZR17 58W
Ελαστικό πίσω 190/50ZR17 73W
ΦΡΕΝΑ
ABS 2 καναλιών
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Όργανα TFT-LCD
Αντικλεπτικό σύστημα HISS
Φώτα εμπρός LED
Φώτα πίσω LED

Μείνετε συντονισμένοι, το Biker Spirit βρέθηκε  στο Μιλάνο για να σας μεταφέρει από την EICMA 2016 ΟΛΑ τα Τελευταία ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ!


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
eicma-2016

Related Posts