Gigi Dall’Igna: “Όταν η Ducati φέρνει κάτι νέο, όλοι απαιτούν μια αλλαγή στον κανονισμό”

Το “έπος” του GP του Κατάρ συνεχίζεται. Το θέμα που εχει προκύψει με την ένσταση εναντίον της Ducati δεν φαίνεται να τελειώνει.

Μόλις χθες, η Dorna εξέδωσε δήλωση που δηλώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί πριν από τον αγώνα της Αργεντινής στο τέλος αυτού του Μαρτίου.

Ο Gigi Dall’Igna, βασικό μέρος της ομάδας MotoGP μίλησε για το θέμα.

Με μεγάλη αποφασιστικότητα, ο μηχανικός της Ducati δήλωσε ότι έχει δει «πολλούς ανθρώπους να μιλούν.» που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την κατάσταση. «Ακόμη και κατά τη συνάντηση για να συζητηθεί ο ισχυρισμός υπήρχε μόνο ένας τεχνικός, δικός μας, ο Fabiano Sterlacchini. Οι άλλοι ήταν λίγο τεχνικοί και ελάχιστα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα εκεί. Για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που άκουσα και που με ενόχλησε ήταν, ότι δεν ήταν απαραίτητο το να ψύχει το ελαστικό στο Κατάρ.», δήλωσε ο Dall’Igna.

Ο Ιταλός συνέχισε μιλώντας για μια παρόμοια κατάσταση. «Γιατί το κάνανε αυτό με τη Ducati και όχι με την Yamaha πέρυσι; Γιατί δεν το ρώτησαν στο MSMA (Ένωση κατασκευαστών Sports μοτοσικλετών); Δεν είπαν τίποτα μέχρι το Σάββατο στο Κατάρ όταν μου είπαν ότι θα διαμαρτυρηθούν. Δεν φαίνεται να είναι ένας καλός τρόπος να κάνουμε τα πράγματα», είπε ο Gigi. «Γιατί ο αντίπαλος μου έρχεται να μου πει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτό το κομμάτι; Δεν έχει νόημα Είχαμε την έγκριση του τεχνικού διευθυντή της FIM, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν ένα κομμάτι ακολουθεί τους κανόνες ή όχι.»

Για την άποψη των άλλων ότι αυτό το κομμάτι μπορεί να αυξήσει το φορτίο στην μηχανή είπε: «Το ότι μπορεί το νέο κομμάτι δημιουργήσει φορτίο είναι μια παράξενη δήλωση. Οι κανονισμοί λένε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε μια αεροτομή, που να συνδέεται με το ψαλίδι, το οποίο έχει ως στόχο να κρυώσει το ελαστικό για την πρόληψη σε υγρό ή βρώμικο.» , ανέφερε ο Dall’Igna για το καινούριο. «Το πτερύγιο είναι να αυξήσουμε την ταχύτητα του αέρα σε αυτή την περιοχή, αλλά επειδή ο συντελεστής θερμικής μεταβολής εξαρτάται από την ταχύτητα του αέρα, έτσι έχουμε κάνει ένα σύστημα που δροσίζει το πίσω ελαστικό. Αυξάνουμε την απόδοση με αυτό το σύστημα επειδή δεν δημιουργεί αεροδυναμικό φορτίο και δροσίζει το καουτσούκ, το οποίο είναι το κλειδί για τη νίκη των αγώνων.»

«Τώρα, όταν η Ducati κάνει κάτι νέο, ο καθένας ζητά μια αλλαγή στον κανονισμό.»

Ωστόσο, δεν ανησυχεί για τις αξιώσεις και παραδέχεται ότι «έχει όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στη θερμοκρασία των ελαστικών.» Με αυτά τα δεδομένα πιστοποιείται ότι δεν υπάρχει κάμψη της πίσω ανάρτησης. «Είναι σχετικά απλό να αποδείξουμε ότι το σύστημά μας κάνει ό, τι θέλουμε, δηλαδή να ψύξουμε το ελαστικό από πίσω. Περιμένω την προσφυγή ήρεμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η λύση μου είναι εντελώς μέσα στους κανόνες, , και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ηλίθιο, διότι διαφορετικά δεν θα είχα βάλει το σύστημα στην μηχανή.»

Ο Gigi επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει την μοτοσυκλέτα με την ίδια διαμόρφωση όπως στο Κατάρ γιατί τονίζει ότι «είναι μέσα στους κανόνες» Επιπλέον, δεν μπορεί να «εκφοβιστεί από

τους αντιπάλους του».


Η Ducati απαντά: Λόγοι «πολιτικής» πίσω από την ένσταση των αντιπάλων μας στο Κατάρ

Ο αθλητικός διευθυντής της Ducati, Paolo Ciabatti λέει ότι η Ducati είναι σίγουρη για τη νομιμότητα του  ακροπτερύγιου με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στις ομάδες από τον τεχνικό διευθυντή  MotoGP, Danny Aldridge στον τέλος της τελικής δοκιμής προ-εποχής.

Η ένσταση των άλλων κατασκευαστών έγινε με το σκεπτικό ότι το ακροπτερύγιο ενδεχομένως παρέχει  ένα αεροδυναμικό πλεονέκτημα, παρόλα αυτά η Ducati επιμένει ότι η μόνη λειτουργία του είναι να κρυώσει το πίσω λάστιχο.

«Είμαστε ήρεμοι γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε ακολουθήσει τους τεχνικούς κανονισμούς,»

«Υπάρχει μια εγκύκλιο που διανεμήθηκε μεταξύ των ομάδων στις 2 Μαρτίου, η οποία προσδιορίζει σαφώς το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το είδος της εκτροπής στο πίσω μέρος της μηχανής.»

«Αν είχαμε κρίνει ότι το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας, δεν θα αγωνιζόμασταν με αυτό. Αλλά δεν είναι έτσι.»

«Η Yamaha χρησιμοποίησε ήδη μια πολύ παρόμοια εκτροπής πέρυσι στη Βαλένθια, για να κατευθύνει το νερό μακριά από τον πίσω τροχό. Τέλος πάντων, η ταξινόμηση του αγώνα είναι προσωρινή μέχρι να υπάρξει απόφαση.»

Παρόλο που η Διεύθυνση Αγώνα της FIM απέρριψε την πρώτη ένσταση κατά της Ducati, τα τέσσερα σήματα που την υπέβαλαν αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της απόφαση αυτής.Η απόφαση τώρα βρίσκεται στα χέρια του Εφετείου της FIM.

Το “έπος” του GP του Κατάρ συνεχίζεται. Μετά την ένσταση των Honda, Suzuki, KTM και Aprilia κατά της Ducati στο το τέλος του αγώνα, η οποία απορρίφθηκε από την επιτροπή της FIM , τώρα έχουν καταθέσει έφεση. Έτσι, η νίκη του Andrea Dovizioso στον αγώνα MotoGP στο Κατάρ εξακολουθεί να είναι στον αέρα.

Η Honda, η Suzuki, η KTM και η Aprilia κατέθεσαν ένσταση στην διεύθυνση Αγώνα για το νέο αεροδυναμικό εξάρτημα της Ducati

Με εξαίρεση την Yamaha, οι άλλες μάρκες καταθέσαν ένσταση κατά της Ducati για τη χρήση ενός αεροδυναμικού εξαρτήματος κάτω από την καρίνα στο ψαλίδι (swing arm) του Desmosedici από τον Andrea Dovizioso.

Εάν η ένσταση είχε γίνει αποδεκτή, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη νίκη ο Dovizioso, αλλά η Διεύθυνση Αγώνα την απέρριψε.

Οι κατασκευαστές που έκαναν την ένσταση θεωρούν ότι η χρήση αυτού του εξαρτήματος είναι παράνομη, καθώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του πίσω ελαστικού και είναι επίσης τοποθετημένη στο φέρινγκ.

Αμέσως μετά τον αγώνα τα τέσσερα σήματα που αναφέρονται υπέβαλαν ένσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις για Dovizioso και θα μπορούσε να στερηθεί της νίκης.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Αγώνα απέρριψε την ένσταση και συνεπώς τα αποτελέσματα του αγώνα διατηρούνται. Ο οργανισμός θεωρεί νόμιμο το εξάρτημα που χρησιμοποιεί τη Ducati.

Παρόλο που στην αρχή η Διεύθυνση Αγώνα της FIM αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση των τεσσάρων εργοστασίων, άσκησαν έφεση και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα συνεδρίαση για την ανάλυση αυτής της έφεσης. Μέχρι να ληφθεί απόφαση μετά από αυτή τη νέα αξίωση, δεν  επιβεβαιώνεται ότι ο Andrea Dovizioso είναι επίσημα ο νικητής του Grand Prix του Qatar 2019.

Όπως αναφέρθηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο του MCN, Simon Patterson, το Εφετείο της FIM, θα λάβει απόφαση τις επόμενες μέρες πριν από τον αγώνα GP της Αργεντινής.

Σχετικά Άρθρα