Επικαιροποίηση νέων οδηγιών στο πρωτόκολλο για τα όρια της πίστας

Νέες οδηγίες τίθενται σε ισχύ για παραβάσεις κατά τον τελευταίο γύρο

Στις πρώτες σεζόν του πρωταθλήματος, τα όρια της πίστας ορίζονταν από ένα τοίχωμα / φράγμα, που σήμαινε ότι οι αναβάτες δεν είχαν κανένα περιθώριο για λάθος.

Καθώς δημιουργήθηκαν ασφαλέστερες πίστες και δημιουργήθηκαν περιοχές εξόδου, τοποθετήθηκαν κράσπεδα (κέρμπ) για να σηματοδοτήσουν το όριο της πίστας. Επίσης, ήταν επιζήμιες για την οδήγηση καθώς δεν ήταν επίπεδες και δημιουργούσαν πρόβλημα στην οδήγηση στα ελαστικά και στις μοτοσυκλέτες. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, οι μηχανές και ελαστικά βελτιώθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον δεν έχαναν καμία πρόσφυση στα κράσπεδα (κέρμπ).

Ως εκ τούτου, με στόχο τη βελτίωση πάνω στο φυσικό χορτάρι αλλά χωρίς την καλή πρόσφυση, εγκαταστάθηκε τεχνητό γρασίδι στο εξωτερικό των κέρμπ. Ωστόσο, αυτό βρέθηκε ότι είναι επικίνδυνο μετά τη βροχή, καθώς δεν στέγνωνε τόσο γρήγορα όσο τη πίστα, προκαλώντας πτώσεις.

Τώρα, το τεχνητό γρασίδι έχει αντικατασταθεί από ένα συγκεκριμένο υλικό στην άκρη του κέρμπ, δίνοντας στους αναβάτες ένα ασφαλές περιθώριο για να μπορέσει να πιέσει ο οδηγός στο όριο. Ωστόσο, υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα για την υπέρβαση των ορίων της γραμμής, και ως εκ τούτου πρέπει να αποθαρρυνθεί, κυρίως μετά το περιστατικό στην Moto2  στις τελευταίες στροφές, όπου η νίκη του Fernandez εχει αμφισβητηθεί για τον τρόπο που αποκτήθηκε παραβιάζοντας τα όρια της πίστας!

Η υπέρβαση των ορίων γραμμής σημαίνει ότι ο αναβάτης έχει ταυτόχρονα και τα δύο ελαστικά έξω από την πίστα. Εάν μια παράβαση συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή εκτός από τη διάρκεια ενός αγώνα, οδηγεί στην ακύρωση του χρόνου του τομέα και επομένως στην ακύρωση του γύρου. Εάν μια παράβαση συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπορεί να υπάρξει μια σειρά διαφορετικών αποτελεσμάτων.

Εάν ο αναβάτης χάσει χρόνο και είναι σαφώς μειονεκτικά έναντι των άλλων, δεν αναλαμβάνεται καμία ενέργεια και δεν καταγράφεται.

Μερικά λάθη επιτρέπονται εάν μια απώλεια ή κέρδος είναι απροσδιόριστο, αλλά πολλά περιστατικά θεωρούνται πλεονέκτημα επειδή ο αναβάτης δεν χρησιμοποιεί το ίδιο ίχνος με τους ανταγωνιστές του.

Εάν ένας αναβάτης κάνει τρεις παραβιάσεις, αποστέλλεται ένα προειδοποιητικό μήνυμα στο ταμπλό του. Μόλις υπάρξουν πέντε παραβιάσεις ορίων της πίστας, δίνεται μια Ποινή με ταμπέλα από την ομάδα του και με ένα μήνυμα που αποστέλλεται και στο ταμπλό του αναβάτη.

Στην MotoE , οι αγώνες είναι πολύ μικρότεροι, ως εκ τούτου, ο αριθμός των επιτρεπόμενων περιστατικών παράβασης ορίου έχει μειωθεί από πέντε σε τρεις περιπτώσεις, με προειδοποίηση μετά από μία.

Εάν οι αγωνοδίκες FIM MotoGP κρίνουν ότι ένας αναβάτης έχει αποκτήσει ένα σαφές πλεονέκτημα σε μία μόνο παράβαση ορίου της πίστας, μπορεί να εκδοθεί ποινή. Αυτό μπορεί να ποικίλει από αλλαγή θέσης, χρονική ποινή ή Long Lap Penalty. Αυτές οι περιπτώσεις καταγράφονται, αλλά δεν περιλαμβάνονται στο ιστορικό τους, καθώς ο αναβάτης θα έχει ήδη τιμωρηθεί γι ‘αυτό.

Στο GP του Aragon και μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή Ασφάλειας, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για τις παραβάσεις των ορίων της πίστας που συμβαίνουν στον τελευταίο γύρο ενός αγώνα.

Από εδώ και πέρα, μια παράβαση στον τελευταίο γύρο που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα αγώνα πρέπει να δείχνει ότι ο εν λόγω αναβάτης βρέθηκε σε μειονεκτική θέση λόγω υπέρβασης των ορίων. Εάν οι Αγωνοδίκες θεωρούν ότι δεν υπάρχει σαφές μειονέκτημα- πλεονέκτημα, ο αναβάτης θα τιμωρηθεί με αλλαγή θέσης ή ποινή χρόνου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε συμμετέχων που υπερβαίνει τα όρια της πίστας στον τελικό γύρο πρέπει να βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τον αναβάτη ή τους αναβάτες με τους οποίους ανταγωνίζονται άμεσα για μια θέση τερματισμού.

Οι αποφάσεις σχετικά με τα όρια της πίστας είναι αποκλειστική ευθύνη του FIM MotoGP Stewards Panel και είναι τελικές, με τις παραβάσεις να επιβεβαιώνονται από το βίντεο. Δεν υπάρχει δυνατότητα διαμαρτυρίας ή ένστασης.

Σχετικά Άρθρα