Απόρριψη του έργου Εκσυγχρονισμού της πίστας των Σερρών από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Μπορεί να αναδείχθηκε ανάδοχος, τον περασμένο Αύγουστο (2019), για το έργο του εκσυγχρονισμού του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, προϋπολογισμού 450.000€, και ο τότε (28/8) ακόμη Δήμαρχος (τρεις ημέρες πριν να αποχωρήσει από τον Δημαρχιακό θώκο) Πέτρος Αγγελίδης να δηλώνει πως «η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Σερρών», φαίνεται όμως πως λογάριαζε χωρίς το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συγκεκριμένα η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Π.Ε. Σερρών, αρνείται να εγκρίνει την πληρωμή του εργολάβου, καθώς θεωρεί πως δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση μιας Ανώνυμης Εταιρείας, όπως είναι η νομική φύση του Αυτοκινητοδρόμιου Σερρών, με χρήματα του Δήμου.

Να θυμίσουμε εδώ πως τον Απρίλιο του 2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε απορρίψει τότε την χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού, με τον Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη να δηλώνει σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, πως η Δημοτική Αρχή θα επιμείνει καταθέτοντας προσφυγή κατά της απόφασης.  Δεν έχουμε στοιχεία για την τύχη εκείνης της ένστασης.

Ενσταση από τη Δημοτική Αρχή Χρυσάφη

Με το που έγινε γνωστή η απόφαση της επιτρόπου να μπλοκάρει την πληρωμή του εργολάβου, η νέα Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη κατέθεσε ένσταση, καθώς θεωρεί ότι το Αυτοκινητοδρόμιο είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Σερρών και δικαιούται να εκτελέσει εργασίες σ’αυτό, ανεξάρτητα από τη νομική του μορφή. Μάλιστα όπως υποστηρίζει έχει υπογραφεί μισθωτήριο με την εταιρεία του Αυτοκινητοδρομίου Α.Ε. που παρακάμπτουν τις αιτιάσεις της Επιτρόπου και θεωρεί πως θα δικαιωθεί, στο αρμόδιο όργανο, ώστε να προχωρήσει το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης.

Για το θέμα της απόρριψης του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δ.Σερρών» από το Ελεγκτικό Συνέδριο μίλησε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο serrespost.gr, ο Πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, Γιώργος Ματθαίου.

Ο κ.Ματθαίου χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δήλωσε πως άμεσα θα συζητηθεί το θέμα με τον Δήμαρχο Σερραίων Αλέξανδρο Χρυσάφη,  ώστε να βρεθεί λύση και να υλοποιηθεί το έργο.

Επίσης ο κ.Ματθαίου αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα event του Αυτοκινητοδρομίου που ήταν προγραμματισμένα και ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη Διοίκηση και όλα τα μέλη του ΔΣ για την προσφορά τους στην ομαλή λειτουργία του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών.

Δήμαρχος Σερρών: Μονόδρομος η ασφαλτόστρωση του Αυτοκινητοδρομίου

«Το θέμα δεν είναι να καταλογίσουμε ευθύνες αλλά να λύσουμε το πρόβλημα» δήλωσε για την εκ νέου απόρριψη από το ελεγκτικό συνέδριο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την χρηματοδότηση  έργων ασφαλτόστρωσης του Αυτοκινητοδρομίου, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στους χειρισμούς της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

«Το θέμα δεν είναι να καταλογίσουμε ευθύνες αλλά να λύσουμε το πρόβλημα» δήλωσε για την εκ νέου απόρριψη από το ελεγκτικό συνέδριο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την χρηματοδότηση  έργων ασφαλτόστρωσης του Αυτοκινητοδρομίου, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στους χειρισμούς της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Αναφορικά με το θέμα, προέβη σε ανακοίνωση η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων:
Σχετικά με το θέμα του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» προϋπολογισμού 450.000 € και την απόρριψή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για την ενημέρωση των πολιτών έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:
1) Η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη έχοντας ως στόχο το αυτοκινητοδρόμιο να γίνει πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού με ευεργετικές συνέπειες στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, διέθεσε 450.000 € από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Σερρών για να υλοποιηθεί το έργο του εκσυγχρονισμού του αυτοκινητοδρομίου. Ένα έργο που θα γινόταν με τις τελευταίες προδιαγραφές με αποτέλεσμα την αναβάθμιση και την ασφάλεια της πίστας του αυτοκινητοδρομίου.
2) Μετά τη λήψη της κατά πλειοψηφίας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Σερρών που ήταν το πρώτο στάδιο για την έναρξη υλοποίησης του έργου και εν συνεχεία της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2019», που συμπεριλαμβανόταν και το έργο «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών», προέκυψε, μετά από προσφυγή πολιτών κατά του έργου, θέμα για το αν είναι νόμιμη η διάθεση χρημάτων από το Δήμο Σερρών για την υλοποίηση έργων στο αυτοκινητοδρόμιο, επειδή το αυτοκινητοδρόμιο είναι Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου.
3) Στο θέμα αυτό τελικά δόθηκε απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος μπορούσε να υλοποιήσει το έργο, διότι το έγγραφο διευκρίνιζε ότι η δαπάνη του δήμου για την υλοποίηση του έργου στο αυτοκινητοδρόμιο δεν συνιστά έμμεση επιχορήγηση.
Συγκεκριμένα το έγγραφο ξεκαθάριζε: «Στο βαθμό που τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών δεν στοχεύουν στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών του μίσθιου και εν γένει της επιχείρησης αλλά αυξάνουν την αξία του ακινήτου, επί του οποίου ο δήμος διατηρεί την κυριότητα, εισπράττοντας παράλληλα και έσοδα από την εκμίσθωση, εκτιμούμε ότι η σχετική δαπάνη δεν συνιστά έμμεση επιχορήγηση, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 265 του ν. 3463/2006».
4) Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με το έγγραφό του,  ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου με ομόφωνες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα:
α) Στις 14-06-2019 η Οικονομική Επιτροπή με την ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε την μελέτη και καθόρισε τους όρους διακήρυξης και συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» με αρ. μελέτης 108/2017 και προϋπολογισμό 450.000 € με Φ.Π.Α. 24%.
β) Στις 15 Νοεμβρίου 2019 η Οικονομική Επιτροπή με την ομόφωνη απόφασή της  ενέκρινε το πρακτικό κατακύρωσης του αποτελέσματος ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (με χρήση ΕΣΗΔΗΣ) ανάθεσης της σύμβασης του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» προϋπολογισμού 450.000 € με Φ.Π.Α., με αύξων αριθμό διαγωνισμού στο ΕΣΗΔΗΣ «83282».
5) Κατόπιν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της αποφάσισε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αναφέρεται στην έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» προϋπολογισμού 450.000 €, αφού ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της βρέθηκε νόμιμη.
6) Μετά από όλα αυτά, πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ακολούθησε το στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τελικά απέρριψε το έργο!!!!

Αυτό είναι εν συντομία το ιστορικό του θέματος για το έργο «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών».
Με πιο απλά λόγια για το έργο αυτό υπήρχαν θετικές απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τελικά απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Αυτό όμως που προέχει τώρα είναι να ενωθούν όλες οι σερραϊκές δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης με στόχο την υλοποίηση του έργου προς όφελος του Δήμου Σερρών αλλά και της Ελλάδος.

Δείτε σχετικά άρθρα για το θέμα 

Related Posts