Αυστηρά πρόστιμα για κομμένες εξατμίσεις και δημιουργία πάρκινγκ δικύκλων εξάγγειλε ο Υπουργός Μεταφορών

Υπό εξέταση η επαναφορά κάρτας θορύβου και για τα δίκυκλα. Πρόστιμα για τα συνεργεία που συναινούν σε αλλοίωση Ι.Χ και μηχανών. Στο δρόμο πάλι μεικτά κλιμάκια με ντεσιμπελόμετρα.

Εντός 2 μηνών έτοιμο το πλαίσιο για ειδικά πάρκινγκ μηχανών.

Αυστηροποίηση του πλαισίου για όσους κυκλοφορούν με κομμένες εξατμίσεις και “τσίτα” τα ντεσιμέλ ή αλλοιώνουν γενικότερα τα χαρακτηριστικά Ι.Χ και μηχανών, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης πρόκλησης θορύβου, ενώ ανακοίνωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο  για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου διμήνου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, ο κ. Κεφαλογιάννης αποκάλυψε ότι το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της κάρτας θορύβου και για τα δίκυκλα, καθώς και την επιβολή προστίμων σε συνεργεία που συναινούν στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών αυτοκινήτων και δικύκλων είτε αυτό αφορά το θόρυβο, είτε τα φίλτρα παρακράτησης επικίνδυνων σωματιδίων είτε την αλλοίωση των  χιλιομέτρων.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Μεταφορών, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα εξοπλιστούν με επιπλέον ντεσιμπελόμετρα, ώστε να βγουν εκ νέου στο δρόμο μεικτά κλιμάκια με την αστυνομία και να εντείνουν τους ελέγχους.

«Εμείς προτιθέμεθα  να προχωρήσουμε στην αυστηροποίηση του πλαισίου, για να υπάρχει ο φόβος και να ξέρει κάποιος πώς αν προβεί σε αυτές τις έκνομες ενέργειες θα έχει επιπτώσεις», επισήμανε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Αναφορικά με την άναρχη στάθμευση των δικύκλων ιδίως στις μεγάλες πόλεις και την επισήμανση της Φωτεινής Πιπιλή ότι πρέπει να μπει μία τάξη γιατί «τώρα παρκάρουν όπου γουστάρουν»,  ο κ. Κεφαλογιάννης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί σχεδίου του Υπουργείου για την προώθηση του θεσμικού πλαισίου δημιουργίας ειδικών πάρκινγκ για τα δίκυκλα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της υπουργικής απόφασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όλο το πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου. Αυτό όπως είπε θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, ενώ θα λύνει και τα χέρια των Δήμων.

«Η υπουργική απόφαση, που είναι στα σκαριά, σχετίζεται και με τους οργανωμένους δημοτικούς χώρους. Γιατί ο Δήμος χωρίς προϋποθέσεις δεν μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση τέτοιων χώρων.  Στην ουσία η συγκεκριμένη απόφαση ρυθμίζει και αυτές τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για στεγασμένο χώρο είτε για οικόπεδο που δεν μπορεί γίνει χώρος στάθμευσης οχημάτων, επειδή μικρός θα μπορεί να είναι πάρκινγκ δικύκλων, που με ένα τίμημα ο δήμος θα μπορεί να το παραχωρεί σε ιδιώτη. Ρυθμίζουμε και τη στάθμευση στους κοινόχρηστους χώρους και πλέον με οργανωμένο τρόπο τους χώρους στάθμευσης που μπορεί και ένας ιδιώτης να προχωρήσει σε αυτή δραστηριότητα», τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Πηγή: skai.gr

Related Posts