29 March 2024
PiaggioPiaggio Test

Beverly 300 ie (2010 – 2012)

Ένα σκούτερ με ιστορία. Άξιος απόγονος της θρυλικής Vespa, αλλά και των προηγούμενων γενεών Beverly, που εδω και 10 χρόνια πλημμυρίζουν τους ελληνικούς δρόμους, και όχι μόνο.

Του Δημήτρη Δημητρίου ©BikerSpirit

Κινητήρας

Το 300 είναι στην πραγματικότητα…278cc με 22 άλογα, αλλά έχει όλη τη ροπή από χαμηλά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ σβέλτο από στάση, και μέχρι τα 80χλμ. Αυτό είναι άλλωστε το φάσμα ταχυτήτων το οποίο μετράει μέσα στην πόλη, και όχι το 0-200. Τελική ταχύτητα, η Piaggio μας λέει ότι έχει 125χλμ, αλλά στο κοντέρ θα δείξει μέχρι και 140, πράγμα το οποίο το κάνει να κινείται άνετα και στο μποτιλιάρισμα, αλλά και στην εθνική οδό. Οκ… κάποιοι κάνουν και ταξίδια, αλλά κατά τη γνώμη μου (γνώμη μου ε?)  για να κινηθείς άνετα σε μεγάλες αποστάσεις, με ασφάλεια, θέλεις κάτι παραπάνω. Τέλος από οικονομία δεν είναι παπάκι, αλλά με φυσιολογικές ταχύτητες, και ομαλά ανοίγματα του γκαζιού θα κάψει περίπου 4 λίτρα τα 100χλμ.

 Άνεση και χειρισμός

Η ανεμοκάλυψη του Beverly είναι επαρκής (με τη standard ζελατίνα της piaggio) αλλά όχι αρίστη. Η σέλα είναι θρόνος, και μάλιστα για 2 άτομα, αποκλείεται κάποιος να σας παραπονεθεί. Από χώρους είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας. Κάτω από τη σέλα χωράνε ένα jet και ένα full face κράνος, με άνεση! Στο ντουλαπάκι μπροστά από τα πόδια του οδηγού χωρανε πολλά μικροαντικείμενα όπως γυαλιά ηλίου, γάντια, κέρματα για τα διόδια, η το κινητό σας τηλέφωνο, για το οποίο υπάρχει και παροχή ρεύματος. Φυσικά υπάρχει και γάντζος, (διπλώνει και κρύβεται) που αντέχει σακούλες περίπου 3-4 κιλά.

Τα φρένα του Beverly είναι Brembo (τι άλλο θα μπορούσαν να είναι δηλαδή?) και για τα δεδομένα ενός μεσαίου scooter, είναι απλά φο-βε-ρα! Το πλαίσιο συμπεριφέρεται άριστα και σε συνδυασμό με το μεγάλο πέλμα του πίσω ελαστικού (140) δε θα πει όχι αν βουτήξετε λίγο παραπάνω σε καμιά στροφούλα… Το πιρούνι είναι αρκετά καλό, και οι πίσω αναρτήσεις έχουν ρυθμιζόμενη προσάρτηση (θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο άνετες). Κλείνοντας να σημειώσω ότι ακόμα και στην τελική του ταχύτητα το scooter είναι σταθερότατο, αντίθετα με κάποια μοντέλα του ανταγωνισμού που προωθούνται διαφημίζοντας τελικές ταχύτητες 150 η 160 χλμ/ω και μόλις πιάσουν 130 πάνε σα βάρκες. (ονόματα δε λέμε/υπολήψεις δε θίγουμε)

 Ποιότητα και Αξιοπιστία

Σαφώς αναβαθμισμένο είναι το νέο Beverly σε σχέση με το παλιότερο 250, και όσο αναφορά την ποιότητα συναρμολόγησης, αλλά και την ποιότητα της βαφής του. Δεν λέω ότι ξαφνικά έγινε και ορόσημο, αλλά με λίγη προσοχή νομίζω ότι θα μείνει γυαλιστερό για περισσότερα χρονιά από τον πρόγονό του.

Μιας και είναι μοντέλο μόνο 2 ετών, την αξιοπιστία του πρέπει να μας την αποδείξει με το πέρασμα του χρόνου, αν και οι ενδείξεις είναι καλές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χαρακτηριστικά

Displacement: 278.00 ccm (16.96 cubic inches)
Engine type: Single cylinder, four-stroke
Torque: 23.00 Nm (2.3 kgf-m or 17.0 ft.lbs) @ 6000 RPM
Top speed: 125.0 km/h (77.7 mph)
Valves per cylinder: 4
Fuel system: Injection. EFI
Fuel control: SOHC
Lubrication system: Wet sump
Cooling system: Liquid
Gearbox: Automatic
Transmission type,
final drive:
Belt
Driveline: Twist-and-go CVT with torque server
Emission details: Euro 3

Chassis, suspension, brakes and wheels

Frame type: Double cradle in high strength tubular steel
Front suspension: Telescopic hydraulic fork
Front suspensiontravel: 95 mm (3.7 inches)
Rear suspension: Double hydraulic shock absorbers with adjustable preload with 4 settings
Rear suspension travel: 81 mm (3.2 inches)
Front tyre dimensions: 110/70-16
Rear tyre dimensions: 140/70-14
Front brakes: Single disc. two-piston floating calliper
Front brakes diameter: 300 mm (11.8 inches)
Rear brakes: Single disc. two-piston floating calliper
Rear brakes diameter: 240 mm (9.4 inches)
Wheels: Aluminium alloy

Physical measures and capacities

Weight incl. oil, gas, etc: 165.0 kg (363.8 pounds)
Seat height: 790 mm (31.1 inches) If adjustable, lowest setting.
Overall length: 2,150 mm (84.6 inches)
Overall width: 780 mm (30.7 inches)
Wheelbase: 1,535 mm (60.4 inches)
Fuel capacity: 12.50 litres (3.30 gallons)

 

Piaggio Beverly Official Video

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events