18 April 2024
Aprilia Test

Aprilia Tuono V4 2012 – Road Test

Η Aprilia προτείνει εναν καταπληκτικό τρόπο για να χάσετε την άδειά σας!

Προφανώς, υπαρχει ο συμβατικός τροπος να φτιαξεις ενα sport γυμνο, και υπαρχει και ο…Ιταλικος!

Στο περίφημο περιοδικό Cycle World διαβάσαμε ένα πολύ καλό road test του Aprilia Tuono V4 2012 και είπαμε να το μεταφέρουμε και στα ελληνικά για τον δικό μας κοινό !

Απόδοση : Του Δημήτρη Δημητρίου ©BikerSpirit

Πηγή – φωτογραφίες : Cycle World

Οι περισσότεροι κατασκευαστές φτιάχνουν μια μινιμαλιστική, σημαντικά detuned μοτοσυκλέτα, (σε επιδώσεις αλλα και περιφεριακα), με βάση τα supersport μοντέλα τους, κατάλληλη για καθημερινή χρήση αλλα και για τις εξορμήσεις του σαββατοκύριακου.

Η Aprilia ομως άλλαξε αυτο το σκηνικό, οταν πριν απο 10 χρόνια παρουσίασε το Τuono πρώτης γενιάς, το οποίο ηταν στην ουσία ενα RSV Mille superbike, χωρίς πλαστικά, και με μια μοτοκρασαδικη καρατιμόνα (1 μέτρο με το συμπάθιο).

Έτσι, τόσο απλά, απο το Tuono (που σημαίνει κεραυνός στα ιταλικά-τυχαίο?-) ξεκίνησε μια ολόκληρη γενιά γυμνών μοτοσυκλετων με την ίδια απλούστατη φιλοσοφία. Ducati streetfighter, MV Agusta Brutale και πολλά πολλά αλλα.

 

Τώρα για το νέο Tuono v4…δεν υπάρχει άνθρωπος που να το έχει οδηγήσει, και να μην έχει μείνει ενθουσιασμένος, μιας και η Aprilia έκανε πάλι το θαύμα της, “πειράζοντας” τον κινητήρα μονο οσο πρέπει, και οχι φιμώνοντας τον, και προσθέτοντας φρενα και αναρτήσεις κορυφαίας ποιότητας στο καταπληκτικό πλαίσιο, δημιούργησε ενα απο τα καλύτερα streetfighter που εχουν μπει ποτέ σε μαζική παραγωγή.

Το Tuono V4 διατηρεί τα καλύτερα χαρακτηριστικά του RSV4, συμπεριλαμβανομένου του ARPC (Aprilia Performance Ride Control). Αυτό του χαρίζει μια δόση πολιτισμού, μόνο οσο εχει ανάγκη ώμος, χωρίς να το κάνει ουδέτερο.

Στο δυναμόμετρο, έχει περισσότερη ροπή από το μεγάλο του αδερφό το rsv4, σε όλο το φάσμα εως και τις 10.000 στροφές.

Δίνει ελαφριά αίσθηση στο αναβάτη, λες και είναι ένα μεγάλο εντούρο, ενώ παράλληλα είναι αρκετά άνετο παρόλο το μικρό μέγεθος του. Η σέλα του είναι χαμηλότερη, και λίγο πιο στενή από το προηγούμενο tuono, πράγμα που επιτρέπει στον αναβάτη να πατάει καλύτερο κάτω όταν σταματάει. Πολύ ευπρόσδεκτο αυτό μιας και το τιμόνι έχει μικρή διαδρομή απ’ακρη σ’ακρη και είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα στα στενά σημεία…

Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος λίγο χαμηλότερα στο πλαίσιο σε σχέση με το rsv4, αλλαγή απαραίτητη σύμφωνα με την Aprilia, για την βελτίωση του χωρισμού της μοτοσυκλέτας μιας και η δυο μοτοσυκλέτες έχουν πολύ διαφορετική θέση οδήγησης. Αυτό εν μέρη κάνει και μια μοτοσυκλέτα 218 κιλών σα το tuono να έχει τόσο ελαφριά αίσθηση.

Το γνωστό σύστημα με τους 3 χάρτες της Aprilia (Track – Sport – Road), έχει αναπρογραμματιστεί ιδικά για το νέο μοντέλο. Η αλλαγή μεταξύ τους μπορεί να γίνει πολύ εύκολα εν κίνηση, και ο αναβάτης να επιλέξει ανάμεσα στην πλήρη ισχύ και απόκριση του Track mode, την πλήρη ισχύ αλλά πιο ήπια απόκριση του Sport mode, και τη μειωμένη απόδοση (μετά τις 6.500 στροφές) και την επιπλεον ηπιοτερη αποδοση το Road mode.

 

Ο συμπλέκτης ωστόσο, όποιος χάρτης και να είναι ενεργός, είναι πολύ ευαίσθητος, ακόμα και στο μικρότερο γύρισμα της γκαζιέρας, ιδικά στις τρείς πρώτες σχέσης του σασμάν, πράγμα που μέσα στο μποτιλιάρισμα μπορεί να κάνει τη μοτοσυκλέτα να λειτουργεί περισσότερο “νευρικά” απο οτι θα θέλαμε στα μικρά και συχνά “άνοιξε κλείσε” του γκαζιού.

Επίσης το AQS (Aprilia Quick Shift) λειτουργεί λίγο αδέξια στα τρία πρώτα γρανάζια αν επιταχύνετε χαλαρά, ενώ με φυσιολογική και πλήρη επιτάχυνση λειτουργεί άψογα.

Στα θετικά στην καθημερινή μετακίνηση είναι οτι ο κινητήρας ανέχεται το “κρέμασμα” των χαμηλών στροφών με μεγάλη σχέση στο σασμάν, πράγμα που δε συμβαίνει σε ένα Ducati Streetgighter…

 

Με το Tuono μπορείς ακόμα και να κρουζάρεις με 6η και 80 εως 140 χλμ/ω, με μηδενικούς κραδασμούς, και ελάχιστους στροβιλισμούς απο τον αέρα.

Ωστόσο το Tuono έχει δυο χαρακτηριστικά τα οποία μας κάνουν να μην το το χαρακτηρίσουμε ως μοτοσυκλέτα κατάλληλη και για ταξίδια. Πρώτων η σέλα του είναι πολύ σκληρή, (όπως και στις περισσότερες ιταλικές μοτοσυκλέτες άλλωστε) τόσο σκληρή που αν είστε “ταξιδιάρης” ίσως σας αναγκάσει να ψάξετε για κάποια after market λύση. Για την ακρίβεια μετά από μερικές ώρες η σέλα μπορεί να χαρακτηριστεί βάρβαρη… και το δεύτερο ειναι ο υπερευαίσθητος συμπλέκτης που αναφέραμε και παραπάνω.

 

Αυτά όμως είναι πράγματα αναμενόμενα σε ένα ιταλιάνικο καθαρόαιμο όπως αυτό, και μόλις η γκαζιέρα γυρίσει τέρμα, η ξεχνιούνται, η συγχωρούνται.

Και για να μαστέ πιο συγκεκριμένου η σούζα με 3η και 140 χιλιόμετρα είναι κάτι ιδιαίτερα εύκολο και μάλιστα χωρίς συμπλεκτάρισμα. Για όσους αυτό είναι κατή μη επιθυμητό, το APRC έχει wheelie control με τρία επίπεδα που θα κρατήσουν το μπροστινό Pirelli rosso corsa, στην απόσταση που εσείς επιθυμείτε από την άσφαλτο.

Η μοτοσυκλέτα επίσης διαθέτει Launch control, (το οποίο είναι για χρήση μόνο στην πίστα ε? όχι για κοντρίδια στα φανάρια και τέτοια…θου κύριε) με το οποίο θα κάνετε σίγουρα την καλύτερη δυνατή εκκίνηση, αλλά και θα βελτιώσετε πολύ τους χρόνους σας στα 400 μέτρα. Το ηλεκτρονικό πακέτο κλείνει το TCS (traction control) οκτω επιπεδων, ρυθμιζομενο πανευκολα και εν κηνηση. Βαζοντας το στη minimum ευαισθησία, λειτουργει τελεια, καθως επιτρεπει ένα ελαφρύ γλίστρημα του πίσω τροχού και έξοδο από τις στροφές με πλήρη ισχύ.

Μιας και λέμε για πίστα και γρήγορη οδήγηση να αναφέρουμε, ότι η διαβάθμιση του κιβωτίου είναι ελαφρώς μακρυά, και κάποιες φορές απαιτεί κατέβασμα σε πρώτη για έξοδο με τέρμα γκάζι απο φουρκέτες. Ίσως εκείνο το 16ο δόντι από το γρανάζι να μπορούσε να κοπεί και να μπει ενα με 15…

Το ζύγισμα των αναρτήσεων, είναι το ιδίο άψογο με του RSV4 και η πληροφόρηση από πιρούνι και πίσω αμορτισέρ (και τα δυο της Sachs) είναι υψηλής ποιότητας.

Το μπροστινό έχει πολύ στιβαρή αίσθηση, και τραντάγματα απο λακκούβες κάθε είδους δε μεταφέρονται στο πλαίσιο. Το τιμόνι είναι πολυ ελαφρύ και επιτρέπει αλλαγές κατεύθυνσης με εμφανώς λιγότερη προσπάθεια από ενα “κλιπονάτο” supersport.

Επίσης η μοτοσυκλέτα έχει ελαχίστη τάση να σηκώσει την ούρα της, όταν τα ακτινικά mono block φρένα της brembo που έχει μπροστά πιεστούν. Για την ακρίβεια το Tuono φρενάρει άψογα και με το πίσω φρένο.

Εν κατακλείδι ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα σε στροφιλίκια με πολεμικές διαθέσεις, το Tuono δε σε κάνει να νιώθεις λες και έχεις παλέψει με αρκούδα, όπως άλλες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, και αυτό χάρη στην ισορροπία που έχουν πετύχει οι Ιταλοί ανάμεσα στο ωμό γκάζι από το χθές, και την υψηλή τεχνολογία του σήμερα.

Τέλος, εμείς απο το BikerSpirit θα θέλαμε να τονίσουμε πως παρόλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, το νέο Tuono παραμένει μια μοτοσυκλέτα για έμπειρους αναβάτες.

 

 

——————-

SPECIFICATIONS

GENERAL
List price: $14,999
Importer: Piaggio Group Americas, Inc.
257 Park Ave. South, 4th Floor
New York, NY 10010
www.apriliausa.com
Customer service phone: 212/380-4400212/380-4400
Warranty: 2 yr./unlimited mi.
ENGINE
Type: liquid-cooled, four-stroke V-Four
Bore x stroke: 78.0 x 52.3mm
Displacement: 1000cc
Compression ratio: 13.0:1
Valve train: dohc, four valves per cylinder, shim adjustment
Valve adjustment intervals: 12,400 mi.
Carburetion: (4) 48mm throttle bodies
Oil capacity: 4.1 qt.
Electrical power: 450 w
Battery: 12v, 9.5ah
CHASSIS
Weight: tank empty 452 lb.
Weight: tank full 480 lb.
Fuel capacity: 4.5 gal.
Wheelbase: 56.7 in.
Rake/trail: 25.0°/4.2 in.
Seat height: 32.6 in.
Ground clearance: 4.7 in.
GVWR: 884 lb.
Load capacity (tank full): 404 lb.
SPEEDOMETER ERROR
30 mph indicated: 30 mph
60 mph indicated: 60 mph
FRONT SUSPENSION
Manufacturer: Sachs
Tube diameter: 43mm
Claimed wheel travel: 4.7 in.
Adjustments: compression and rebound damping, spring preload
REAR SUSPENSION
Manufacturer: Sachs
Type: single shock
Claimed wheel travel: 5.1 in.
Adjustments: compression and rebound damping, spring preload
TIRES
Front: 120/70ZR17 Pirelli Diablo Rosso Corsa
Rear: 190/55ZR17 Pirelli Diablo Rosso Corsa
PERFORMANCE
1/4 mile: 10.07 sec @ 140.84 mph
0-30 mph: 1.2 sec.
0-60 mph: 2.8 sec.
0-90 mph: 4.8 sec.
0-100 mph: 5.6 sec.
Top gear time to speed: 40-60 mph 3.3 sec.
Top gear time to speed: 60-80 mph 3.2 sec.
Measured top speed: 166 mph
Engine speed at 60 mph: 4268 rpm
FUEL MILEAGE
High/low/avg.: 36/27/31 mpg
Avg. range inc. reserve: 140 mi.
BRAKING DISTANCE
From 30 mph: 27 ft.
From 60 mph: 121 ft.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events