1ος Αγώνας Supermoto Σέρρες – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ

Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, δεν θυμόμαστε να έχει «ακυρωθεί» ένας αγώνας με τέτοιο τρόπο, όπως έγινε με τον 1ο αγώνα του κυπέλλου Super Moto που ήταν προγραμματισμένος να γίνει στην πίστα καρτ των Σερρών.

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να γίνει την Κυριακή 3 Μαΐου από την ΛΑΜΣ, στην πίστα καρτ των Σερρών. Όμως ο αγώνας δεν έγινε ποτέ …. Χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση – ενημέρωση, έστω και της τελευταίας στιγμής!

Όλη εκείνη την ημέρα οι πληροφορίες που περιμέναμε για τον αγώνα (αποτελέσματα-χρόνοι-νικητές-κλπ) ήταν όλες συγκεχυμένες! Ψάχνοντας να βρούμε τι έγινε, μάθαμε ότι αγώνας δεν έγινε ποτέ!

Εν ολίγοις, η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί, με τα χρονομετρημένα, με πάρα πολλά προβλήματα, αφού δεν υπήρχε χρονομέτρηση, αλλά αργότερα οι οδηγοί αποχώρησαν γιατί δεν υπήρχε καμία προοπτική να γίνει ο αγώνας όπως ισχυρίστηκαν και κατηγόρησαν την ΛΑΜΣ ότι ήταν υπεύθυνη για όλη αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Εμείς όπως κάνουμε πάντα, δεν «κιτρινίσαμε» αυτό θα ήταν το εύκολο, μιλήσαμε με οδηγούς, με ανθρώπους που ήταν εκεί, όπως και με τον πρόεδρο της ΛΑΜΣ για να μαζέψουμε τις απόψεις έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας!

Πριν παραθέσουμε τα στοιχεία θέλουμε να θέσουμε δυο τρία ερωτήματα για σκέψη.
– Είναι δυνατόν να είναι αλήθεια αυτό που έγραψε η ΛΑΜΣ? : «Παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών, οι αθλητές ζήτησαν την οριστική διακοπή του αγώνα προφασιζόμενοι το πέρας της ώρας»

– Οι οδηγοί αποχώρησαν έτσι απλά «ελαφριά την καρδία» έχοντας κάνει τόσα έξοδα ?

– Πως είναι δυνατόν να καταλήξει σε «φιάσκο» ένας αγώνας που διοργάνωνε μια τόσο έμπειρη λέσχη όπως η ΛΑΜΣ ?

Αλλά πριν προχωρήσουμε, να παραθέσουμε ένα επιπλέον στοιχείο – ίσως το μόνο θετικό -είναι η πρόθεση που εξέφρασε σε εμάς ο πρόεδρος της ΛΑΜΣ, κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας, ότι η ΛΑΜΣ θέλει να επαναλάβει τον αγώνα σε μια άλλη ημερομηνία!

Παρακάτω σας παραθέτουμε μαρτυρίες οδηγών αλλά και του προέδρου της ΛΑΜΣ, καθώς και την επίσημη θέση της ΛΑΜΣ.

Ο Τάσος Κλαρούδας, ένας οδηγός που τον έχουμε συναντήσει και άλλες φορές σε αγώνες Supermoto ήταν ο πρώτος που μας ενημέρωσε για τα συμβάντα: «Είμαι οδηγός Supermoto η τουλάχιστον προσπαθώ να είμαι στην χώρα που ζούμε. Ανεβήκαμε σήμερα στις Σέρρες (Κυριακή 3 Μαΐου) 15 άτομα από Σπάρτη, Αθήνα, Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Δράμα και κάποιες άλλες περιοχές για έναν αγώνα που ανακοίνωσε η ΛΑΜΣ και η ΑΜΟΤΟΕ 5 μέρες πριν. Παρόλα αυτά λόγο αγάπης του αθλήματος ξοδέψαμε αρκετά λεφτά και πήγαμε. Φτάσαμε εκεί δεν υπήρχε καμία απολύτως οργάνωση δεν υπήρχαν κριτές δεν είχαν σενσορες χρονομέτρησης και μας έβαλαν να κάνουμε χρονομετρημένα ανά 2 άτομα την φορά μετρώντας μας με κινητά και βγάζοντας μέσο όσο χρόνου. Στα αποτελέσματα των 1ων χρονομετρημένων αφού βγήκαν μετά από μιάμιση ώρα υπήρχαν χρόνοι στο 0:36 και 0:50 ενώ η πίστα δεν γυρνάει κάτω από 0:58. Το “φάγαμε”  αυτό για να μην δημιουργηθεί αναστάτωση και απλά να τρέξουμε τον αγώνα. Μετά την δεύτερη χρονομέτρηση που έγινε στις 12 περιμέναμε τα αποτελέσματα για να ξεκινήσουμε τον αγώνα που ήταν προγραμματισμένο το πρώτο σκέλος στη 13:00. Εφόσον πήγε 13:30 η ώρα αρχίσαμε να ρωτάμε ποτέ θα γίνει ο αγώνας.  Η απάντηση τους κάθε φορά ήταν σε 5λεπτα με αποτέλεσμα να ντυνόμαστε όλοι οι οδηγοί. Μην τα πολυλογώ αυτό γινόταν μέχρι τις 15:30 όπου είχαμε ντυθεί και ξεντυθεί πάνω από 6-7 φορές μέσα σε 35 βαθμούς Κελσίου. Το αποτέλεσμα να μην γίνει κανένας αγώνας να μην υπάρχει κανένας υπεύθυνος και ο καθένας να πετάει το “μπαλάκι” στον άλλον.  Η διοργάνωση ήταν ανύπαρκτη δεν υπήρχε τίποτα και όλοι απορούμε που πήγαν τα 1400€ από τις συμμετοχές μας. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί το θεωρώ σωστό να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι γίνεται.  Ευχαριστώ.  Με εκτίμηση.»

Η δεύτερη μαρτύρια ήρθε από τον Νίκο Καρακώστα που την δημοσίευσε και στην σελίδα του στο Facebook: «Δυστυχώς το Κύπελλο SUPERMOTO Βορείου Ελλάδος δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Την Κυριακή 3/6/2018 βρεθήκαμε στην πίστα καρτ στις Σέρρες για τον πρώτο αγώνα του Κυπέλου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το τεχνικό έλεγχο, ακολούθησαν τα ελεύθερα δοκιμαστικά και έγινε μια υποτιθέμενη ενημέρωση των οδηγών. Εκεί μας ενημέρωσαν ότι τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά θα γίνουν απομίμηση super pole, δηλαδή θα μπαίνουν δυο αναβάτες για 3 γύρους συμπεριλαμβανομένου του γύρου διέλευσης, όποτε μόνο 2 χρονομετρημένοι γύροι. Αφού πραγματοποιήθηκαν και τα δυο χρονομετρημένα (να επισημανθεί ότι η χρονομέτρηση έγινε με φωτοκύτταρο, δεν υπήρχαν σένσορες πάνω στις μοτοσυκλέτες), πλησίαζε η ώρα του αγώνα.

Δεν υπήρχε πουθενά κανένας χρόνος γραμμένος, ούτε από τα ελεύθερα ούτε από τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά μέχρι που μας έδωσαν ένα χαρτί από τα πρώτα χρονομετρημένα όπου οι χρόνοι δεν συμβάδιζαν με αυτούς που γύρναγε η πίστα.

Βάση του προγράμματος που μας έδωσαν το πρώτο σκέλος του αγώνα θα γινόταν στη 13:00. Η ώρα περνούσε και δεν γνωρίζαμε ούτε την κατάταξη στη σχάρα εκκίνησης. Ξαφνικά ακούστηκε μια ανακοίνωση ότι σε 5 λεπτά θα άνοιγε η πίστα για το πρώτο σκέλος. Αρκετή ώρα μετά δημιουργήθηκε μια αναστάτωση μεταξύ του αλυτάρχη του αγώνα, των υπευθύνων της οργάνωσης και μερικών αναβατών. Δεν γνώριζε κανείς πότε θα ξεκινήσει ο αγώνας. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τίποτα ή για ποιο λόγο καθυστερεί το πρόγραμμα. Η ώρα είχε φτάσει 15:00 με την θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Δυο ώρες αναμονής έξω στον καύσωνα χωρίς καμία πληροφόρηση για τίποτα.

Η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Κατόπιν συνεννόησης όλων των αναβατών ενάντια στην οργάνωση ΛΑΜΣ η οποία δεν απαντούσε σε καμία ερώτηση άρχισε η αναχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο και η προετοιμασία για επιστροφή. Δεν έγινε κανένας αγώνας.

Πραγματικά λυπάμαι. Δεν πρόκειται να πάμε ποτέ μπροστά έτσι στο άθλημα. Η προκήρυξη του Κυπέλου έγινε μόλις μια βδομάδα πριν και οι συμμετοχές είχανε φτάσει τις 15 σε μια ανοιχτή κατηγορία.
Άνθρωποι με αγάπη και πάθος για το άθλημα είχανε έρθει από Σπάρτη, Αθήνα, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Δράμα και Ξάνθη για να συμμετάσχουν σε αυτό τον αγώνα. Ο συναγωνισμός θα ήταν πολύ δυνατός! Κόσμος από της γύρω περιοχές είχε μαζευτεί για να δει το θέαμα. Η απογοήτευση σε όλο της το μεγαλείο για θεατές και συμμετάσχοντες!

Και τώρα τι πρόκειται να γίνει; Έξοδα προετοιμασίας, μεταφοράς, διαμονής, αναλώσιμων και συμμετοχής! 80€ παράβολο συμμετοχής επί 15 συμμετέχοντες. Που χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα; Ημέρες εργασίας χαμένες! Ρίσκο από τους αθλητές μέσα στον αγωνιστικό χώρο για το καλύτερο αποτέλεσμα! Όλα αυτά για ποιον λόγο; Για 4 άτομα της ΛΑΜΣ ως οργάνωση σε μια πίστα 22 στροφών υπεύθυνα για τη χρονομέτρηση και τη σωστή λειτουργία του προγράμματος; Χωρίς κριτές; Ποιος θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα;
Είναι κρίμα! Τουλάχιστον προσβλητικό.»

Η τρίτη έγγραφη μαρτυρία είναι από τον οδηγό Στάθη Μπαρτζώκα που έγραψε τα εξής: «Μια τραγική διοργάνωση έφτασε στο τέλος… Χωρίς τελικά να γίνει αγώνας… Με πολλούς οδηγούς να έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιόμετρα. Με απίστευτα έξοδα σε λάστιχα, μεταφορικά και διαμονή… Για να βρεθούν 5 άνθρωποι της ΛΑΜΣ και της ΑΜΟΤΟΕ να κάνουν αγώνα χωρίς χρονομέτρηση. Χρονομετρημένα με 3γυρους ο κάθε οδηγός και 2-2 μηχανάκια μέσα στην πίστα για να κατορθώσουν τελικά να εκδώσουν τους χρόνους στις 15:00 (υποθετικούς χρόνους) μιας και σε μια πίστα η οποία εχει γυρολόγοι στο 1. 00 βρέθηκαν οδηγοί με χρόνο 0.36 και 0.48 δευτερόλεπτα. Χωρίς καμιά ανακοίνωση από κανέναν κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης… Και κανένας φυσικά δεν ανέλαβε την Ευθύνη… Ένα τεράστιο ευχαριστώ λοιπόν αρχικά στην ΑΜΟΤΟΕ η οποία δεν ειχε στείλει καν υπεύθυνο στην πίστα και ένα ακόμη ευχαριστώ στη ΛΑΜΣ στην οποία είμαι εγγεγραμμένος. Ελπίζω λοιπόν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποζημιώσουν όλους τους αθλητές που έδωσαν το παρόν.»

Την επομένη ημέρα η ΛΑΜΣ έβγαλε μια δημοσίευση στην σελίδα της στο FACEBOOK που έλεγε τα παρακάτω:
«Η ΛΑΜΣ μετά από απόφαση που πήρε να στηρίξει το κύπελλο Super Moto  και να βάλει το χέρι στην τσέπη της με την διοργάνωση του 1ο αγώνα.

Ο προγραμματισμένος αγώνας για το κύπελλο Super Moto στις 3/6/2018 στις Σέρρες διοργάνωση ΛΑΜΣ , τελικά δεν έγινε. Ακυρώθηκε  λόγο μη συμμετοχής των αθλητών στη σχάρα εκκίνησης   

Η διαδικασία του αγώνα ξεκίνησε με τον Τεχνικό έλεγχο στις 8.00π.μ. σύμφωνα με το πρόγραμμα του αγώνα. Όλες οι διαδικασίες του αγώνα προχώρησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα, ένα πρόβλημα στη ζεύξη του χρονομέτρου με το πρόγραμμα χρονομέτρησης στα δεύτερα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, με όλες τις προσπάθειες που έκανε  η οργάνωση,  έφερε μια χρονική καθυστέρηση έως την επίλυσή του  μία ώρα και τριάντα λεπτά με αποτέλεσμα ότι αντί το πρώτο σκέλος του αγώνα να ξεκινήσει στις 1,30 μ.μ. να μπορεί να ξεκινήσει 3.00μ.μ.

Παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών, οι αθλητές ζήτησαν την οριστική διακοπή του αγώνα προφασιζόμενοι το πέρας της ώρας.   

Η ΛΑΜΣ  ζητά συγγνώμη για το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε κατά την διεξαγωγή του αγώνα»

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΛΑΜΣ κύριο Μάριο Ζίχναλη ο οποίος μας εξήγησε πως όντως υπήρχε πρόβλημα με την χρονομέτρηση γιατί τους κάηκε ο υπολογιστής και δεν μπορούσαν να κάνουν την ζεύξη από τους σενσορες με τον πρόγραμμα χρονομέτρησης και λόγο ότι είχαν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα πολλές εκδηλώσεις, οπότε είχαν τα χρονόμετρα τους διασκορπισμένα στο Rally Acropolis αλλά και στην Πίστα όπου διεξαγόταν Track Day, έτσι δεν μπορούσαν αν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα και έκαναν την χρονομέτρηση με φωτοκύτταρο. Όπως μας είπε προσπάθησαν και έλυσαν το πρόβλημα με τον υπολογιστή με καθυστέρηση 1.30 ώρας.

Όσο για τους κριτές μας είπε ότι υπήρχαν 5 κριτές ο Αγωνοδίκης και ο Αλυτάρχης μέσα στην πίστα αλλά και ο συντονιστής στην γέφυρα τερματισμού (όπου ήταν ο ίδιος) και είχαν στο πεδίο τους 50 μέτρα επίβλεψης ο καθένας τους αριστερά τους και δεξιά τους στην πίστα.

Μας είπε επίσης πως όταν όλα ήταν έτοιμα οι οδηγοί αρνήθηκαν να κάνουν τον αγωνα με την δικαιολογία ότι η ώρα ειχε περάσει.

Όσο για τα χρήματα που ανέφερε ένας οδηγός μας είπε: «Τα χρήματα είναι 80Χ15=1200 ,οπότε δεν ευσταθεί το 1400, που αυτά μπαίνουν στο σύστημα της  ΑΜΟΤΟΕ  για να πληρωθούν οι ασφάλειες των αθλητών το ασθενοφόρο και γιατρός και ότι περισσέψει πληρώνονται κριτές και στελέχη και για τον συγκεκριμένο αγώνα τον στηρίζει ΚΑΙ η λέσχη»

Αυτή είναι η συνολική εικόνα και το χρονικό ενός αγωνα που δεν έγινε ποτέ, σε ένα άθλημα που προσπαθεί να επιβιώσει-αναβιώσει μέσα σε μια χώρα που βαδίζει εν μέσω μια κρίσης και όπως φαίνεται τίποτα δεν πάει καλά. ΟΛΟΙ οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη σοβαρά αυτά τα γεγονότα και να πράξουν ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

Σχετικά Άρθρα