Video Όλα όσα χρειάζεσαι να ξέρεις για το Flat Track από τον Aaron Colton

Όλα όσα χρειάζεσαι να ξέρεις για το Flat Track, το άθλημα που εξαπλώνεται παγκοσμίως από τον Αμερικανό Aaron Colton

Η πρώτη πίστα Flat Track στην Ελλάδα είναι πια γεγονός! (Δείτε εδώ το ρεπορτάζ με Video και Φωτογραφίες>>> )

Flat Track*: με λίγα λόγια “Go Fast, Turn Left”

Ένα άθλημα που είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο για την ιστορία του, η οποία μετράει πάνω από 100 χρόνια, αλλά και για το πόσο εύκολα μπορείς να δημιουργήσεις μια πίστα για αυτό, αλλά και να αρχίσεις την προπόνηση!

Λίγες μέρες μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα και το θεωρητικό και πρακτικό μάθημα που παρέδωσε σε Έλληνες riders, ο Aaron Colton*, Αμερικανός all around αναβάτης, μας μεταφέρει τις 4 βασικές αρχές του αθλήματος στο παρακάτω βίντεο:

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι είναι η πίστα. Και μη φανταστείς κάποια υπερπαραγωγή: Μια επίπεδη διαδρομή σε σχήμα οβάλ, που μπορεί να είναι χωμάτινη, με γρασίδι ή ακόμα και τσιμέντο. Το μήκος της συνήθως κυμαίνεται από 150 μέτρα μέχρι και ένα χιλιόμετρο, με πλάτος από 4 μέτρα και άνω.

Το επόμενο είναι ο εξοπλισμός. Για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι μια μοτοσυκλέτα παραγωγής (ιδανικά τύπου motocross), λάστιχα για dirt track με στεφάνια 19’ με 2 ½ ίντσες φάρδος και με ανάρτηση χαμηλή και σκληρή. Φυσικά, κράνος, μάσκα, στολή ΜΧ ή δερμάτινη, προστατευτικά και steel shoes –αν θες κάτι πιο ψαγμένο. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν και πιο απλά. Θυμάσαι εκείνη την ξεχασμένη Yamaha SR στην αποθήκη; Το παρατημένο ΧT; Μήπως εκείνο το παροπλισμένο Virago; Όλες τους είναι ιδανικές μοτοσυκλέτες για να μπεις στο «χορό». Φέρ’ τες πάλι στη ζωή, φόρεσε τους ένα ζευγάρι λάστιχα on-off και είσαι ready to skid!

Ο αναβάτης, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε! Δεν έχει σημασία ούτε το φύλο, ούτε η ηλικία, αλλά ούτε χρειάζεται να είσαι βετεράνος των δρόμων…απλά να καβαλάς!

Last, but not least, η τεχνική. Συγκεκριμένη στάση του σώματος, το βλέμμα πάντα στην έξοδο της στροφής, μια-δυο ταχύτητες στο κιβώτιο και ξεχνάς ότι υπάρχει το μπροστινό φρένο! ΟΚ, μπορεί να είναι λίγο πιο σύνθετο από αυτό αλλά ξέρεις τι λένε, practice makes perfect! Που θα κάνεις όμως practice;

Για αρχή όπου μπορείς: αλάνες, εγκαταλελειμμένα γήπεδα ποδοσφαίρου και φυσικά στην πρώτη πίστα flat track  στο χώρο του Riding School που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό για προπόνηση. Εκεί θα βρίσκεται ο Θανάσης Χούντρας αλλά και ο Πρωταθλητής Enduro Δημήτρης Βαγγελάκος για να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου γλιστρήματα.

*Λίγα λόγια για το Flat Track:

Το Flat Track, μια κλειστή οβάλ διαδρομή σε καλά πατημένο χώμα όπου οι μοτοσυκλέτες δεν “ισιώνουν” ποτέ και όπου ο οδηγός παίρνει τις στροφές με τον πίσω τροχό σε υπερστροφή  διορθώνοντας συνεχώς το τιμόνι, έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια και αναγεννάται διεθνώς.

Πλέον υπάρχουν πολλοί αγώνες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη όπως το Superprestigio, το ισπανικό και το βρετανικό πρωτάθλημα. Επίσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος το flat track συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των X- Games.

*Λίγα λόγια για τον Aaron Colton:

Ο 26χρονος Colton παίρνει μέρος σε αγώνες των Αμερικάνικων Πρωταθλημάτων Road Racing, Flat Track, WORCS (Off Road), δίνει Freestyle street σόου και παραδίδει μαθήματα οδήγησης υψηλής τεχνικής. Με τη λίστα των κατορθωμάτων του να μοιάζει με μίξη περισσότερων βιογραφικών από πρωτοκλασάτους αναβάτες, το παιδί θαύμα από τη Minnesota των Ηνωμένων Πολιτειών, εντυπωσιάζει με το πηγαίο ταλέντο του σε οποιοδήποτε όχημα φέρει δύο τροχούς.

Σχετικά Άρθρα