Oι μοτοσικλετιστές δεν προάγουν τον Πολιτισμό σύμφωνα με απόφαση της Δ.Ο.Υ Ηρακλείου

Η απόρριψη απαλλαγής από το ΦΠΑ σε σύλλογο που με εκδηλώσεις του συνδράμει κοινωφελείς σκοπούς

Αν και στο παρελθόν η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Chopper Κρήτης έχει απαλλαγεί από το ΦΠΑ, κατά τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη στήριξη κοινωφελών σκοπών, αυτή τη φορά … έφαγε πόρτα και μάλιστα με τρόπο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου της Λέσχης, Στέλιου Πολάκη, στα όρια του χλευασμού.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή της Λέσχης, η οποία συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα στοιχεία:

Ημερομηνία: 4 Δεκεμβρίου 2018 – 10:27:39 EET
Θέμα: ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΉ ΛΈΣΧΗ ΜΟΤ/ΣΤΩΝ CHOPPER ΚΡΗΤΗΣ
Αξιότιμοι κύριοι,

Καλή σας μέρα,

Είμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο στο Ηράκλειο Κρήτης, με την επωνυμία «Λέσχη Μοτοσικλετιστών ChopperΚρήτης» και διακριτική ονομασία Chopper Club Κρήτης με αριθμό καταχώρησης καταστατικού 191/12-04-2010 του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που λειτουργεί όντας οικονομικά ενημερωμένο και καθόλα νόμιμο. Επιπλέον είμαστε ενεργό σωματείο μέλος της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΜΟΤ.Ο.Ε). Στο πλαίσιο της λειτουργίας μας έχουμε συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο με φιλανθρωπίες σε ιδρύματα του τόπου μας και όχι μονό με συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις και διοργανώσεις της Περιφέρειας Κρήτης, με συνδιοργανώσεις με την Περιφέρεια Κρήτης πολιτιστικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, με σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης για την επιμόρφωση των ενδιαφερόμενων μοτοσικλετιστών για την ασφάλεια τους και την ασφάλεια των γύρω τους. Σκοπός του σωματείου μας μεταξύ άλλων είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μοτοσικλετιστών του τόπου μας και ολόκληρης της Ελλάδας, η επιμόρφωση αυτών, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και η ανάπτυξη και προαγωγή της μοτοσυκλετιστικής παιδείας τόσο εντός όσο και έκτος της Ελληνικής Επικράτειας .

Πρόσφατα, υποβάλλαμε αίτηση στην αρμοδία Δ.Ο.Υ Ηρακλείου, με αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης 50389/18-10-2018, για απαλλαγή Φ.Π.Α σε συναυλία που θα διοργανώναμε την 01-12-2018 με σκοπό μέρος των εσόδων να διατεθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του τόπου μας. Στην αίτηση αυτή, λάβαμε αρνητική απάντηση (σχεδόν ειρωνικά ότι “Οι μοτοσικλετιστές δεν προάγουν πολιτισμό”) διότι βάση του 2859/2000 άρθρο 22 περ. ιη’, έκρινε η διεύθυνση της Δ.Ο.Υ ότι το καταστατικό μας δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για απαλλαγή Φ.Π.Α. Σημειώνουμε ότι στο παρελθόν με το ίδιο καταστατικό ενεργό από το 2010 έχουμε πάρει απαλλαγές Φ.Π.Α για τους ιδίους σκοπούς. Η απάντηση του αρμόδιου υπάλληλου στο τμήμα Φ.Π.Α όπως και του διευθυντή της Δ.Ο.Υ σχεδόν χλευάζοντάς μας ήταν ότι “Οι μοτοσικλετιστές δεν προάγουν πολιτισμό”, παρά τις συμμετοχές μας σε όλες αυτές τις διοργανώσεις που προανέφερα με απόλυτη επιτυχία, ευχαριστήρια άρθρα για την συνεισφορά μας στον τοπικό τύπο, συνεντεύξεις τύπου με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο για τα έσοδα των διοργανώσεων μας που διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, προβολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αλλά πολλά.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σε επαφή που είχαμε με το νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας Ελλάδος όπως και με αλλά ομοειδή σωματεία της υπόλοιπης Ελλάδος ποτέ δεν είχαν θέμα με τις δύο (2) ετήσιες απαλλαγές που δικαιούμαστε βάση του νόμου 2859/2000 όπως ούτε και εμείς είχαμε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα μέχρι τώρα.

Επειδή η διάταξη του (2859/2000 άρθρο 22) δεν έχει τροποποιηθεί και επειδή ο σκοπός του σωματείου μας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του πληρεί τις προϋποθέσει για τις ετήσιες φοροαπαλλαγές που δικαιούμαστε βάση του νόμου και επειδή έχει δοθεί πλήθος άλλων βεβαιώσεων φοροαπαλλαγής σε σωματεία με συναφή σκοπό,

Παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε αν το σωματείο μας ειδικά αποτελεί εξαίρεση για την υπαγωγή στο νόμο περί απαλλαγής ΦΠΑ ενώ αντίστοιχα αυτό δεν συμβαίνει σε κάποιο άλλο ομοειδές σωματείο του τόπου μας ή της υπόλοιπης Ελλάδας;

Όπως επίσης και ότι ο νόμος 2859/2000 δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος στον αν χρειαζόμαστε άδεια της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ή απλώς κάποια γνωστοποίηση προς την Δ.Ο.Υ απο το σωματείο μας  για την εκδήλωση μας;

Συνημμένα σας παραθέτω, την απάντηση στο αίτημα μας της Δ.Ο.Υ Ηρακλείου και βεβαίωση της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο σας και ελπίζουμε σε μια θετική επίλυση του προβλήματος μας και απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

 


Οι φωτογραφίες είναι από εκδηλώσεις της Λέσχης

WordPress Gallery Extra
Δείτε Σχετικά άρθρα