Νέους κανονισμούς εξετάζουν στο MotoGP για το 2019 – Μεταλλάσσετε σε F1 το MotoGP?

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το Grand Prix της Αργεντινής ανέδειξε αδυναμίες του συστήματος ασφαλείας και επιβολής κυρώσεων της FIM – Dorna – IRTA και τις αδυναμίες ενός κανονισμού που πολύ συχνά πιστεύουν πως αφήνεται για ελεύθερη ερμηνεία.

Πολλοί είναι επίσης και αυτοί που πιστεύουν πως με επιπλέον πιο σκληρούς και αυστηρούς κανονισμούς θα λύσουν το όποιο πρόβλημα πιστεύουν πως υπάρχει!
Από την άλλη, οι περισσότεροι από αυτούς, είναι οι ίδιοι που κατηγορούν την Formula 1 (F1) πως με τους κανονισμούς των τελευταίων ετών και τους κάθε είδους περιορισμούς,  την έχουν στραγγαλίσει και δεν προσφέρει πλέον ανταγωνισμό και θέαμα και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ώστε να μείνει μακριά από τα MotoGP αυτή η λογική της F1.

Έτσι λοιπόν η Ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας μπαίνει σε μια νέα πορεία αφού τα αγωνιστικά γεγονότα που έγιναν το 2015, τα εκμεταλλεύτηκαν οι «ειδήμονες, οι δημοσιογράφοι κλπ ειδικοί» και έσπειραν το φανατισμό και την ποδοσφαιροποίηση με την βοήθεια της μεγάλης επιρροής των Social Media.  Τώρα οι ίδιοι είναι που πιστεύουν πως το MotoGP στερείται ολοκληρωμένης ρύθμισης μέχρι και στις ελάχιστες λεπτομέρειες για τo τι τιμωρείται και τι όχι.

Δυστυχώς όλα δείχνουν πως η κοντή μνήμη, η άγνοια της Ιστορίας του αθλήματος και ο φανατισμός χουλιγκανικού τύπου θα επικρατήσουν!

Δημοσιογράφοι υποτιθέμενου διεθνούς βεληνεκούς πολλών εθνικοτήτων που γράφουν χρόνια για το MotoGP εξέφρασαν απόψεις και “απαιτήσεις” που πραγματικά είναι να λυπάται κανείς, αφού απλά ξεχνούν τι έγραφαν οι ίδιοι πριν μερικά χρόνια για τους αγώνες των GP και πως κραύγαζαν και “έκραζαν” την F1.

Ο Πρόεδρος της FIM, Vito Ippolito, επισημαίνει τα όσα παραπάνω γράφουμε και σε μια συνέντευξη του σχετικά είπε:  «Στην ιστορία του μοτοσυκλετισμού, είχαμε πολλούς οπαδούς, ευτυχώς σπάνια είχαμε οπαδούς, με την αρνητική έννοια της λέξης. Αυτή η κατάσταση προέκυψε στα τέλη του 2015 και δεν αποτελεί μέρος της ιστορίας μας. Λυπάμαι που οι φωνές αυτές αυξάνονται πολύ περισσότερο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αυτού του είδους. Οι αναβάτες έχουν μεγάλη ευθύνη να μας βοηθήσουν σε αυτό το καθήκον να μην επιδεινώσουν τη διάθεση των οπαδών. Τόσο με τη συμπεριφορά τους στην πίστα, όσο και με τις δηλώσεις τους. Για το λόγο αυτό, τόσο από την FIM όσο και από τη Dorna, θα τους μιλήσουμε. Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεργαστούν για να κρατήσουν τα πράγματα στην κανονική τους πορεία και το πάθος για το άθλημα.» (Δείτε σχετικά εδώ >>>)

Οι δηλώσεις του Vito Ippolito καταδεικνύουν σαφώς την πίεση που δέχονται από αυτούς που φωνάζουν με όποιο τρόπο και για όποια συμφέροντα είναι αυτά που εξυπηρετούν!

Κάτω από όλη αυτήν την πίεση οι υπεύθυνοι του MotoGP FIM, Dorna και IRTA έχουν μπει στην διαδικασία να θεσπίσουν νέους κανόνες το 2019.

Η Dorna και η FIM πραγματοποίησαν ήδη μια συνάντηση στη Μαδρίτη μεταξύ των εκπροσώπων των δύο θεσμικών οργάνων για να τεθούν τα θεμέλια μιας πιο λεπτομερούς ρύθμισης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2019. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Carmelo Ezpeleta ανακοίνωσε μια ακόμη συνάντηση στο Austin την εβδομάδα του αγώνα στο Τέξας.


Λίγο πολύ κάθε είδους μηχανοκίνητου αθλητισμού ξαναγράφει συνεχώς τους κανόνες για να γίνει πιο  αγωνιστικό και πιο συναρπαστικό, έτσι ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό σε κάθε στροφή της πίστας, να κρατήσει το κοινό στις τηλεοράσεις καθηλωμένους και βέβαια το κυριότερο να κρατήσει τα ταμεία γεμάτα, για να μπορούν να τροφοδοτούν όλο αυτό το θέαμα!

Είναι σαφές πως η ασφάλεια έχει αλλάξει επίπεδα από το παρελθόν, με την προσωπική προστασία των αναβατών να έχει ανεβεί πολλά επίπεδα. Το ίδιο και οι κανόνες ασφαλείας προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως οι πίστες, οι μοτοσυκλέτες, ο εξοπλισμός, οι υπηρεσίες και η τεχνολογία. Όλα προς την κατεύθυνση της ασφαλείας των αγώνων.
Αυτή η κατεύθυνση είναι σωστή γιατί όλα έχουν αλλάξει, καταρχήν οι μοτοσυκλέτες, μιλάμε για μοτοσυκλέτες που φτάνουν τα 350χλμ και δύναμη πάνω από 250 άλογα!

Το επίπεδο του ανταγωνισμού έχει φτάσει σε σημείο που πάνω από 10 οδηγοί τερματίζουν μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο κάτι που παλιότερα δεν υπήρχε!

Εν κατακλείδι πιστεύουμε πως το άθλημα των αγώνων μοτοσυκλέτας και κυρίως της ταχύτητας, αλλά και γενικότερα ότι έχει να κάνει με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, από την γέννηση του είχε μέσα στο DNA του τον κίνδυνο, ένα βασικό συστατικό που το κάνει τόσο ακαταμάχητο και που προκαλεί τόσο θαυμασμό και δέος κυρίως απέναντι σε αυτούς που αγωνίζονται, ενάντια σε κάθε λογική “ασφάλειας” φλερτάροντας συνεχώς με το απροσδόκητο και το μοιραίο!

Ελπίζουμε το MotoGP να συνεχίσει να είναι ένα τέτοιο άθλημα, όπου οι αγώνες και τα πρωταθλήματα θα κρίνονται μέσα στην πίστα και όχι έξω από αυτήν, με δηλώσεις και κινήσεις που πυροδοτούν το αντίθετο,  προστατεύοντας τους οδηγούς, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους  από τον απερίσκεπτο κίνδυνο, χωρίς να το ευνουχίσουν και να μην το φτάσουν σε σημείο να έχουμε αγώνες με τηλεκατευθυνόμενες μοτοσυκλέτες προς χάριν της “ασφάλειας” ή αγώνες μέσω virtual reality.

Άλλωστε είναι γνωστό από την παγκόσμια ιστορία – ανεξάρτητα από το θέμα της μοτοσυκλέτας – ότι “στο όνομα της ασφάλειας έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα

Δείτε Σχετικά άρθρα