Η Ασφάλεια και η Επιτυχία βασίζεται στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων!

Αν οδηγώντας αισθάνεστε ότι κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί, έχει έρθει η ώρα να κάνετε μερικές προσαρμογές, αλλαγές και ρυθμίσεις.

Αυτό που θέλει ένας οδηγός στον δρόμο αλλά και ο αγωνιζόμενος οδηγός στην πίστα είναι η καλή αίσθηση και πληροφόρηση που μεταφέρουν τα ελαστικά στο τιμόνι και τη σέλα. Ο οδηγός χρειάζεται ακριβή «σήματα» για να ερμηνεύσει τον τρόπο λειτουργίας των ελαστικών και να εκτιμήσει τα κρατήματα που έχει στη διάθεσή του. Αυτό τον ρόλο αναλαμβάνουν οι αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας!

Ας δούμε τι λέει σχετικά ο Andrew Notman, υπεύθυνος δοκιμών και ειδικός προϊόντων ÖHLINS:
«Η ρύθμιση της ανάρτησης μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκη διαδικασία, και πολλοί αναβάτες διστάζουν να προσπαθήσουν φοβούμενοι ότι θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε μια λογική και πρακτική προσέγγιση, δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει. Εξάλλου, εάν σημειώνετε τις αλλαγές που κάνετε, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στις βασικές ρυθμίσεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν όλοι οι αναβάτες είναι να ρυθμίσουν τη βύθιση της ανάρτησης εμπρός και πίσω σύμφωνα με το βάρος τους, με βάση όσα αναφέρει το εγχειρίδιο χρήσης. Έτσι, έχετε το σωστό σημείο για να ξεκινήσετε και τις καλύτερες πιθανότητες για να πετύχετε τη σωστή γεωμετρία και, στη συνέχεια, τα σωστά επίπεδα απόσβεσης. Αν οδηγώντας αισθάνεστε ότι κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί, έχει έρθει η ώρα να κάνετε μερικές προσαρμογές. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε ότι το μπροστινό πιρούνι βυθίζεται πολύ γρήγορα όταν φρενάρετε, μπορείτε να αυξήσετε την απόσβεση συμπίεσης, ενώ το αντίθετο θα σας βοηθήσει αν έχετε χαμηλό σωματικό βάρος ή ιδιαίτερα ομαλό ή προοδευτικό στυλ στο φρενάρισμα, καθώς μπορείτε να μειώσετε την απόσβεση συμπίεσης μπροστά ώστε να έχετε περισσότερη μεταφορά βάρους στο μπροστινό ελαστικό.

Για το πίσω μέρος, ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι το να τερματίζει πολύ γρήγορα η πίσω ανάρτηση ή ακόμα και να χοροπηδάει κατά την επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών. Για καλύτερο έλεγχο της μεταφοράς βάρους σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να προσπαθήσετε να αυξήσετε την απόσβεση συμπίεσης στο πίσω αμορτισέρ. Το αντίθετο θα ήταν χρήσιμο στην περίπτωση που δεν έχετε καλή πληροφόρηση και/ή πρόσφυση στον πίσω τροχό, οπότε θα μπορούσατε να το αντιμετωπίσετε μειώνοντας την απόσβεση συμπίεσης πίσω. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσετε να κάνετε αρκετά μεγάλες αλλαγές ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε τη διαφορά. Δηλαδή, όχι μόνο 1 κλικ, αλλά 2 ή και 3, ώστε να καταλάβετε αν η επέμβασή σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενδέχεται να είναι η σωστή, αλλά μπορεί επίσης να αποδειχθεί ότι πρέπει να κινη­θείτε προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Όπως ανέφερα νωρίτερα, εφόσον κρατάτε σημειώσεις για τις αλλαγές που κάνετε, μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε στην αρχική κατάσταση και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.»

«Ως υπεύθυνος δοκιμών και ειδικός προϊόντων, έχω την ευκαιρία να οδηγήσω πολλές μοτοσυκλέτες με διάφορες αναρτήσεις. Αυτό που κάνει τις αναρτήσεις της Öhlins να ξεχωρίζουν από τις άλλες είναι, κατά τη γνώμη μου, η αίσθηση και η πληροφόρηση που μου παρέχουν τα προϊόντα της Öhlins στον αναβάτη. Αμέσως μόλις καθίσω σε μια μηχανή που φοράει Öhlins και πριν καν ξεκινήσω, έχω μια αίσθηση διαφορετική, αλλά οικεία και ασφαλή. Ανεξάρτητα από το μοντέλο, αυτή η αίσθηση σιγουριάς είναι ίδια για όλα τα προϊόντα της Öhlins, εκπληκτική αίσθηση! Στην πίστα, η αίσθηση ασφάλειας και επαφής είναι βελτιωμένη, βρίσκεται σε άλλο επίπεδο σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο έχω οδηγήσει. Αυτό που αναζητάει ένας αναβάτης ή οδηγός στην πίστα είναι η καλή αίσθηση και πληροφόρηση που μεταφέρουν τα ελαστικά στο τιμόνι και τη σέλα: το σώμα του αναβάτη χρειάζεται ακριβή σήματα για να ερμηνεύσει τον τρόπο λειτουργίας των ελαστικών και να εκτιμήσει τα κρατήματα που έχει στη διάθεσή του. Σταθερές απαιτήσεις είναι η μεγάλη πρόσφυση, η υψηλή ακρίβεια και, ειδικά στους αγώνες, η συνεπής απόδοση. Τα προϊόντα της Öhlins ανταποκρίνονται και στους τρεις αυτούς τομείς κάθε φορά.»

«Ακόμα και σε βρεγμένο οδόστρωμα, με μικρές ή και καθόλου προσαρμογές, η ανάρτηση της Öhlins αποδίδει εξαιρετικά, χαρίζοντας καλύτερο κράτημα και περισσότερη ασφάλεια, παράγοντες που επιτρέπουν να οδηγείτε πιο ομαλά, με περισσότερη ακρίβεια και έλεγχο. Η εξελιγμένη ανάρτηση της Öhlins προσφέρει ακρίβεια αλλά και άνεση στην οδήγηση, με καλύτερη πληροφόρηση και περισσότερη σιγουριά, κάτι που θα σας κάνει να “πατήσετε” τα όρια και εν τέλει να οδηγήσετε πιο γρήγορα. Καταπίνει τις μικροανωμαλίες του οδοστρώματος και ανταποκρίνεται με πολιτισμένο τρόπο στις σημαντικότερες φάσεις κάθε γύρου στην πίστα, το φρενάρισμα, τις στροφές και την επιτάχυνση.»