Δυναμική των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες – Πάρτε μέρος και εσείς σε μια παγκόσμια έρευνα

Οι αναβάτες μοτοσυκλετών, σκούτερ και μοτοποδηλάτων που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα τα τελευταία δέκα χρόνια καλούνται να συμμετάσχουν σε μια έρευνα που εξετάζει τη δυναμική των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες.

Μια συνεταιριστική πρωτοβουλία, που διεξάγεται από μια ομάδα ερευνητών ατυχημάτων μοτοσυκλετών, ενδιαφέρεται για τις απόψεις σας ως μοτοσυκλετιστές. Οι ερευνητές είναι οι: 1. Stephane Espie, Διευθυντής Έρευνας IFSTTAR, Γαλλία, 2. Elaine Hardy ειδική σε θέματα μοτοσυκλέτας, Ηνωμένο Βασίλειο, 3. Δημήτρης Μαργαρίτης, Ερευνητικός Συνεργάτης, ΕΚΕΤΑ /ΙΜΕΤ, Ελλάδα, 4. James Ouellet, συν-συγγραφέας της Hurt Report, ΗΠΑ και 5. Martin Winkelbauer, Ερευνητής, KFV, Αυστρία. Όλα τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς μελέτες ατυχημάτων μοτοσυκλετών τα τελευταία 20 έτη και είναι όλοι του μοτοσυκλετιστές.

Η έρευνα επεκτείνεται στη βάση μιας πιλοτικής μελέτης του 2016, που αφορούσε 61 αναβάτες με ατυχήματα από χώρες όπως η Αυστραλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι οδηγούσαν μοτοσυκλέτες εξοπλισμένες με ABS κατά το ατύχημα. Τα συμπεράσματα της πιλοτικής μελέτης κατέληξαν ότι ο συσχετισμός μεταξύ ταχύτητας και σοβαρών τραυματισμών ήταν τυχαίος. Επίσης επισήμανε ότι οι αναβάτες αναγνώρισαν συνειδητά τον κίνδυνο τραυματισμού όταν οδηγούσαν μοτοσυκλέτα και έτσι φορούσαν προστατευτικό ρουχισμό και κράνη.

Προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητή η δυναμική των ατυχημάτων, αυτή η νέα έρευνα έχει ως στόχο ένα πολύ μεγάλο δείγμα αναβατών και γι’ αυτό μεταφράστηκε σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες: Γαλλικά, Σουηδικά, Νορβηγικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Ελληνικά και Αγγλικά. Παρακαλούμε επιλέξτε τη γλώσσα που σας εκφράζει καλύτερα, όταν θα συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο. Η έρευνα θα διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική και πέρα ​​από αυτήν.

Αυτή τη φορά η έρευνα εξετάζει μοτοσυκλέτες με και χωρίς ABS, για να παρέχει μια ολοκληρωμένη σύγκριση αυτών των συστημάτων πέδησης.

Οι αναβάτες καλούνται να απαντήσουν 39 ερωτήσεις, χωρισμένες σε τέσσερις ενότητες: 1) Σχετικά με τον αναβάτη και τη μοτοσυκλέτα του, 2) Ιστορικό. 3) Λεπτομέρειες ατυχήματος. 4) Παρατηρήσεις. Καμία από τις ερωτήσεις δεν είναι υποχρεωτική και οι απαντήσεις είναι ανώνυμες.

 Από τη σκοπιά των αναβατών

Από την οπτική γωνία του αναβάτη, συνεχώς επικρινόμαστε για υπερβολική ταχύτητα, ότι είμαστε επικίνδυνοι χρήστες των οδών ή είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι για τα ατυχήματα με δίκυκλα και για τους σοβαρούς τραυματισμούς. Αλλά γνωρίζουμε καλά ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλουστευμένα. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά περίπλοκα και θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να καταλάβουμε τι συμβαίνει, πώς συμβαίνει και γιατί συμβαίνει ένα ατύχημα.

Η δυναμική των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες είναι διαφορετική από τα ατυχήματα των λοιπών οχημάτων και εσείς, ως αναβάτες, που θα θέλατε να συμμετέχετε στην έρευνα, θα έχετε να μας πείτε τη δική σας ιστορία.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στα ατυχήματα και με την παρούσα μελέτη, εσείς οι αναβάτες, έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε αντικειμενικά την άποψή σας. Η έρευνα θα παραμείνει ενεργή για έξι μήνες και στόχος είναι η σύνταξη της έκθεσης των αποτελεσμάτων στις αρχές του 2020.

Για να έχετε πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο, το οποίο δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 15-20 λεπτά της ώρας, παρακαλώ επισκεφτείτε τον σύνδεσμο:

Dynamics of Motorcycle Crashes Survey – http://www.righttoride.org.uk/limesurvey/index.php/583227