Ασφάλεια αερόσακων: Ανάλυση της σύγκρουσης Dovizioso – Quartararo

Οι αγώνες μοτοσικλέτας είναι ένα επικίνδυνο άθλημα. Ωστόσο, η Dorna Sports, η FIM και η IRTA εργάζονται ατελείωτα για να κάνουν το MotoGP όσο το δυνατόν ασφαλέστερο.

Η μεγάλη πτώση των Fabio Quartararo και Andrea Dovizioso αποτελεί καλό παράδειγμα του τρόπου όπου οι αερόσακοι ασφαλείας στις δερμάτινες φόρμες των οδηγών, εμποδίζει τους αναβάτες από σοβαρότερους τραυματισμούς.

Δείτε το VIDEO με την πτώση

Η Alpinestars, η δερμάτινη φόρμα που χρησιμοποιείται τόσο από τον Quartararo όσο και από τον Dovizioso, έδωσαν δεδομένα και από τις δύο φόρμες από τις πτώσεις των αναβατών.

Ο Rookie Quartararo ήταν ο πρώτος από τους αναβάτες που έπεσε, με το σύστημα Tech-Air του Γάλλου να ανοίγει πλήρως 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν το πρώτο κτύπημα με την άσφαλτο.

Όπως γνωρίζουμε, ο Dovizioso συγκρούστηκε με το Yamaha του Quartararo που είχε πέσει μπροστά του. Το «Tech-Air» του Dovi δεν άνοιξε μόλις χτύπησε το Yamaha, αλλά αναγνώρισε πότε «DesmoDovi» έφτασε να έρθει σε επαφή με το έδαφος, ανοίγοντας 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την πρόσκρουση.

Τα συστήματα αερόσακων καθίσταντο υποχρεωτικά σε όλες τις κατηγορίες στην αρχή της σεζόν του 2018 και ακόμα και αν δεν μπορεί να εμποδίσουν πάντα τους αναβάτες να αποφύγουν  τραυματισμούς, – περισσότερο από πιθανό – έσωσε τον Quartararo και τον Dovizioso από περαιτέρω τραυματισμό. Είναι ένα φανταστικό κομμάτι της τεχνολογίας που κάνει τους αγώνες πιο ασφαλείς.

Σχετικά Άρθρα