Αλλαγές στο καθεστώς των στροφών στο WSBK με τις πρώτες παραχωρήσεις να ξεκινούν στο Assen

Οι νέοι κανόνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike επιτρέπουν μια σειρά αλλαγών μετά από τρεις γύρους.

Οι κανόνες καθορίζουν ότι κάθε τρείς γύρους μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις στροφές RPM των κινητήρων (σε 250 σ.α.λ.) για να εξισορροπήσουν τους ανταγωνιστικούς δείκτες και να φέρουν τις ομάδες σε μεγαλύτερη ισορροπία.

Το γεγονός είναι ότι ο υπολογισμός γίνεται από μια εξωτερική μονάδα χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τις στροφές ανά λεπτό του συνόλου όλων των μοτοσυκλετών  και όχι μόνο μίας μοτοσυκλέτας ανά εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν θεωρητικά το V4 του Alvaro Bautista είναι πολύ ισχυρότερο από όλα τα άλλα, ενδέχεται να υποστεί μείωση των στροφών. Είναι βέβαιο ότι τα άλλα Ducati της σχάρας δεν έχουν την επιτυχία του Ισπανού αναβάτη, αλλά και αυτοί θα υποστούν την μείωση των στροφών.

Στην περίπτωση της Ducati το τρέχον όριο στροφών RPM βρίσκεται στις 16.350 και αν μειωθεί κατά 250 στροφές θα φτάσει στις 16.100 πριν από τον αγώνα στο Assen.

Βέβαια η πολυπλοκότητα των κανονισμών κάνει τα πράγματα λίγο ποιο δύσκολα στην κατανόηση τους, αφού χρειάζονται πολλά κριτήρια για κάθε αλλαγή.

Για να εχει μια εταιρεία την ευκαιρία για πιθανές παραχωρήσεις,  έχουν μπει σε μια ιδιότυπη βαθμολογία. Κάθε εργοστάσιο παίρνει βαθμούς ανάλογα με τους τερματισμού στο βάθρο, ενώ τα αποτελέσματα του αγώνα Superpole δεν υπολογίζονται για το καθεστώς των παραχωρήσεων.  Κάθε εργοστάσιο παίρνει 3 βαθμούς για την 1η θέση, 2 βαθμούς για την δεύτερη θέση και 1 βαθμό για την Τρίτη θέση.

Μετά από τους τρεις αγώνες η ιδιότυπη βαθμολογία έχει ως εξής:

1. Ducati, 20 βαθμοί (18 από τον Bautista και 2 από τον Davies)
2. Kawasaki, 13 βαθμοί (12 από τον Rea και 1 από τον Haslam)
3. Yamaha, 3 βαθμοί (2 από τον Lowes και 1 από τον Melandri)

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να πάρει ένα εργοστάσιο παραχωρήσεις: Για να έχει το εργοστάσιο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί παραχωρήσεις, πρέπει να είναι πάνω από εννέα βαθμούς πίσω από το εργοστάσιο με τους περισσότερους βαθμούς. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή η Honda, η BMW και η Yamaha θα μπορέσουν να απολαύσουν το σημερινό σύστημα παραχωρήσεων, ενώ η Kawasaki δεν μπορεί να τύχει αυτής της παραχώρησης.

Έτσι μετά από αυτά τα δεδομένα η Honda θα αυξήσει τις στροφές RPM και θα φτάσει στις 14800. Η BMW θα παραμείνει στις 14900 καθώς αναμένει το νέο της κινητήρα στην Imola.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας η διοργάνωση θα εκδώσει τον σχετικό κατάλογο των διαθεσίμων ενημερώσεων που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα εργοστάσια.