29 March 2024
Ελληνική επικαιρότητα

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και για το 2019 – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που θα επιτρέπει και φέτος την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Τη δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων κυκλοφορίας και χρήσης τους ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος με την καταβολή των αντίστοιχων τελών καθιερώνει και για το 2019 το υπουργείο Οικονομικών.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη θέσπιση και φέτος της δυνατότητας για λήψη των πινακίδων κυκλοφορίας με τον μήνα. Έτσι, για το έτος 2019 θεσπίζεται η δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων με μερικό χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα:

– όσοι επιθυμούν να πάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για έναν μήνα θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε δυο μήνες, δηλαδή τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημά τους

– όσοι επιθυμούν να λάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους για τρεις μήνες θα πληρώνουν τα τέλη που αναλογούν σε 4 μήνες, δηλαδή τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

– όσοι επιθυμούν θα λάβουν τις πινακίδες για το υπόλοιπο του έτους θα πληρώνουν τέλη για τους υπολειπόμενους μήνες προσαυξημένα κατά δύο μήνες

Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας κατά τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του ν.2367/1953 (Α’82), εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2019, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Η άρση της ακινησίας πραγματοποιείται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ. Για να τον υπολογισμό του ποσού, ο μήνας που γίνεται η άρση, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης, εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Σε περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας δεν επιστραφούν εγκαίρως, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας του έτους.

Η διαδικασία

Ο φορολογούμενος – ιδιοκτήτης του ΙΧ πρέπει να επισκεφθεί την αρμόδια ΔΟΥ όπου κατέθεσε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν.

Τα δικαιολογητικά

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα παραλάβει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:

Βεβαίωση ακινησίας.

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του αιτούντος.

Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events